Kuchnia hybrydowa – nietuzinkowe połączenia w Twoim menu na 2018 rok



Były już wodorosty, dobre na wszystko złote mleko z dodatkiem kurkumy i kolorowe smoothie bowls pełne witamin. Początek każdego kolejnego roku to zapowiedź nowych trendów, także tych kulinarnych. Eksperci i trendsetterzy przewidują – rok 2018 będzie rokiem kuchni hybrydowej, w której stawiać będziemy na nietypowe połączenia smaków. Dzięki prostym przepisom i dostępnym produktom nasza codzienna kuchnia także może być na czasie. Kto się odważy?

Kuchnia hybrydowa, inaczej nazywana kuchnią fusion zakłada połączenie przynajmniej dwóch, a nawet kilku potraw w jedną. Kulinarne hybrydy możemy stworzyć poprzez łączenie nie tylko różnych składników, ale też tekstur, czy technik gotowania, dzięki czemu uzyskujemy nietuzinkowe dania, które zaskoczą nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Ni to rogal ni to pączek i burger po japońsku

Modę na hybrydowe jedzenie zapoczątkował już kilka lat temu nowojorski cukiernik Dominique Ansel, który w swojej autorskiej cukierni stworzył nietypowy wypiek, którego nazwa zastrzeżona została nawet znakiem towarowym. Cronut™ to połączenie francuskiego rogalika croissanta ze słynnym pączkiem z dziurką – donutem.

Na jego punkcie oszaleli głównie Amerykanie, którzy ustawiają się w długich kolejkach, by zdobyć to wyjątkowe ciastko. W ślad za nowojorskim cukiernikiem poszli także inni kreatorzy smaków proponując coraz to śmielsze kulinarne połączenia. Ogromną popularnością za granicą cieszy się ramen burgery, czyli wysmażone mięso podawane nie w klasycznej bułce, a pomiędzy krążkami usmażonego makaronu – nieodzownego składnika japońskiej zupy ramen.

Miłośników azjatyckich smaków zainteresuje z pewnością sushiritto, czyli połączenie sushi i meksykańskiego burrito. Podana bez krojenia na kawałki rolka sushi zawinięta w pergamin wyglądem przypomina klasyczne, meksykańskie burrito. To świetna propozycja na szybki lunch dla wielbicieli sushi – możemy je zjeść bez konieczności używania pałeczek, nie rezygnując przy tym z ukochanej, japońskiej kuchni.




Domowa kuchnia na światowym poziomie

Jeśli jesteśmy gotowi na odrobinę kulinarnego szaleństwa i poznać ciekawe połączenia smakowe nie musimy wcale wybierać się w zagraniczną podróż. Z dostępnymi na sklepowych półkach produktami stworzymy równie ciekawe dania w domowym zaciszu. Wśród popularnych deserów hybrydowych, które modne będą także w tym roku znajdziemy waffagato oraz wonuty. Co je łączy? Ich podstawowym składnikiem są gofry. Waffagato to inaczej gofry moczone w aromatycznym espresso.

– Ten modny deser możemy przygotować w mgnieniu oka nie mając nawet gofrownicy. – zauważa Wiktor Kowalski z Dan Cake – Nasze gotowe, pakowane gofry są już wstępnie podpieczone. Wystarczy zaledwie kilka minut w klasycznym tosterze, aby otrzymać złociste, chrupiące gofry, które wystarczy zamoczyć w ulubionej kawie, by cieszyć się smakiem rozchwytywanego na świecie deseru.

Druga z propozycji hybrydowego deseru na bazie gofrów to wonuty, czyli gofry, wykrojone w kształt koła i smażone na głębokim oleju jak klasyczne pączki. Zamoczone w domowym lukrze i udekorowane owocami lub kolorową posypką będą ozdobą niejednego podwieczorku.

Zobacz przepis na TERIYAKI BURRITO Z KURCZAKIEM

Aktywność po posiłku – kardiologiczne argumenty za świątecznym spacerem

Wielkanocny czas, choć pełen radości i kulinarnych tradycji, może nieść także wyzwania zdrowotne. To właśnie w tym okresie kardiolodzy obserwują…
CZYTAJ

Choroba wieńcowa – jak ją rozpoznać i kiedy zgłosić się do lekarza?

Choroby serca i układu krążenia od lat pozostają jednym z najpoważniejszych wyzwań zdrowotnych naszych czasów. Mimo postępu medycyny, wciąż zbyt…
CZYTAJ

Nowe podejście do terapii przeciwwirusowych – badania Polki mogą pomóc w walce z HIV i SARS-CoV-2

Nowe podejście do terapii przeciwwirusowych – badania Polki mogą pomóc w walce z HIV i SARS-CoV-2. Dr inż. Hanna Orlikowska-Rzeźnik,…
CZYTAJ

Wiosna a alergie – jak sobie radzić w trudnym sezonie? 

Wiosna to wymagający czas dla alergików, ale odpowiednie leczenie, unikanie alergenów i zmiana codziennych nawyków mogą skutecznie zmniejszyć uciążliwe objawy.…
CZYTAJ

Dlaczego odpowiednie tętno jest ważne dla zdrowia? Kiedy tętno staje się niebezpieczne? Jak rozpoznać tachykardię i na co zwrócić uwagę?

Tętno, czyli liczba uderzeń serca na minutę, jest jednym z podstawowych parametrów, które pozwalają ocenić stan zdrowia. Prawidłowe tętno ma…
CZYTAJ

1 na 3 Polaków jest zadowolonych ze stanu swojego zdrowia. Skąd czerpiemy wiedzę o zdrowiu?

Tylko 30% dorosłych Polaków ocenia swój stan zdrowia pozytywnie, jak wynika z badania „Jak chorują Polacy” zrealizowanego na zlecenie Nationale-Nederlanden.…
CZYTAJ

Niecodzienna perspektywa w codziennej pracy – jak wspierać osoby w spektrum autyzmu?

2 kwietnia obchodzimy Światowy Dzień Świadomości Autyzmu – dzień, który skłania do refleksji nad tym, jak w codziennym życiu –…
CZYTAJ

Zegar biologiczny nie zna zmiany czasu. Dlatego Twój organizm się buntuje

Już w najbliższy weekend czeka nas zmiana czasu z zimowego na letni. Choć przesunięcie wskazówek zegara o jedną godzinę może…
CZYTAJ

Skuteczne badania USG w klinice U Lekarzy w Warszawie

Ultrasonografia (USG) jest jednym z podstawowych i nieinwazyjnych badań, dzięki któremu można przeprowadzić diagnostykę narządów wewnętrznych i wykryć różne schorzenia,…
CZYTAJ

Kiedy miesiączka boli za bardzo. Endometrioza bez tabu

Bolesne miesiączki, zmęczenie, dyskomfort? Dla wielu kobiet w Polsce to nie tylko “taka uroda”, a objawy endometriozy. Szczęśliwie, świadomość tej…
CZYTAJ

Jedyna na świecie. Puszcza Białowieska. 

Jedyna na świecie. Puszcza Białowieska. 
Rusza kampania informacyjno-edukacyjna dotycząca jedynego w Polsce obiektu przyrodniczego wpisanego na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO. Instytut…
CZYTAJ

Dieta ketogenna: zapomniana broń w walce z padaczką

Dieta ketogenna łączona jest głównie z redukcją masy ciała i sposobem na szybkie spalanie tłuszczu. Jej historia ma znacznie głębsze,…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Aktywność po posiłku – kardiologiczne argumenty za świątecznym spacerem

Wielkanocny czas, choć pełen radości i kulinarnych tradycji, może nieść także wyzwania…
CZYTAJ

Choroba wieńcowa – jak ją rozpoznać i kiedy zgłosić się do lekarza?

Choroby serca i układu krążenia od lat pozostają jednym z najpoważniejszych wyzwań…
CZYTAJ

Nowe podejście do terapii przeciwwirusowych – badania Polki mogą pomóc w walce z HIV i SARS-CoV-2

Nowe podejście do terapii przeciwwirusowych – badania Polki mogą pomóc w walce…
CZYTAJ

Wiosna a alergie – jak sobie radzić w trudnym sezonie? 

Wiosna to wymagający czas dla alergików, ale odpowiednie leczenie, unikanie alergenów i…
CZYTAJ

Dlaczego odpowiednie tętno jest ważne dla zdrowia? Kiedy tętno staje się niebezpieczne? Jak rozpoznać tachykardię i na co zwrócić uwagę?

Tętno, czyli liczba uderzeń serca na minutę, jest jednym z podstawowych parametrów,…
CZYTAJ