Premiera książki Karolina i Maciej Szaciłło pt. Zdrowa tarczyca



Hashimoto dotyka co trzecią kobietę na świecie. Jak rozpoznać, czy jesteś w grupie zagrożenia? Jaką dietę stosować, by zapobiegać chorobom tarczycy? Jaki jest najbardziej naturalny sposób powrotu do zdrowia? Co, oprócz diety, może przyspieszyć powrót do równowagi hormonalnej?

Karolina i Maciej Szaciłło, eksperci od zdrowego żywienia, postanowili zmierzyć się z problemami tarczycy holistycznie – zarówno przy pomocy ajurwedy, jak i współczesnej dietetyki.

Efektem jest nowa książka autorów pt. Zdrowa tarczyca, która swoją premierę będzie miała już 28 lutego 2018.

Holistyczne podejście do problemów tarczycy

Zajmować się wszystkim naraz, to tak jakby nie zajmować się niczym wystarczająco dobrze. W przypadku zdrowia jest odwrotnie. Jak podkreśla ajurweda (najstarsza nauka o zdrowiu) nasze zdrowie jest procesem wielopoziomowym. Gdy mamy, więc do czynienia z diagnozą konkretnej choroby tarczycy, holistyczne podejście, nie tylko dobrze wpłynie na leczenie, ale może poprawić jakość życia.

Równowagę hormonalną można przy wczesnych stadiach choroby osiągnąć bez środków farmaceutycznych, a w przypadku zaawansowanych zaburzeń tarczycy, znacząco zmniejszając ich ilość. Ta wiedza w książce Zdrowa tarczyca została przełożona na praktykę, którą każdy może wdrożyć do codziennego życia dzięki prostym rozwiązaniom bazującym na ogólnie dostępnych składnikach i metodach.

„Hashimoto jest najpowszechniejszą chorobą autoimmunologiczną na Ziemi, która – jak podają niektóre źródła – dotyka co trzecią kobietę na świecie!”

Centrum dowodzenia

Tarczyca to w pewnym sensie centrum dowodzenia naszym organizmem. Nie przez przypadek nazywana jest „królową gruczołów wydzielania wewnętrznego”. Hormony produkowane przez tarczycę rozprowadzane są po całym ciele i wpływają na pracę serca, metabolizm, ciśnienie krwi, cykl menstruacyjny. Zaburzenia pracy tego gruczołu, przekładają się na problemy prawie z każdą częścią ciała.

Są przyczyną szeregu dolegliwości, od apatii i depresji, po irytację i nerwowość. Problemy z tarczycą (w tym najczęściej występujące przewlekłe zapalenie gruczołu tarczowego typu Hashimoto) nie dotyczą jedynie kobiet, coraz częściej dotykają także mężczyzn.

Mapa drogi do równowagi hormonalnej

Książka Zdrowa tarczyca to kompendium wiedzy, podzielone na rozdziały, które wspólnie tworzą kompleksowy proces przywracania równowagi hormonalnej. Pierwsze trzy rozdziały dostarczają wiedzy m.in. na temat tego, czym jest gruczoł tarczycy, jakie emocje mogą prowadzić do zaburzeń jego funkcjonowania oraz wszechobecnych toksynach, które go upośledzają.

Informacje te pomagają gruntowniej zrozumieć własny organizm, przyjrzeć się przez lata wypieranym emocjom, nawet w odpowiedni sposób zastąpić wypełnione chemią kosmetyki i środki czystości.

Kolejny rozdział pt. „Przygotuj Się”, jest blokiem startowym pomagającym przenieść teorię na praktykę. Autorzy opierają się na metodzie małych kroczków, by zmiana zachodziła w sposób naturalny i trwały. Metody i działania dostosowane są do naszego tempa życia i zawartości polskich półek sklepowych.

„Układając menu kierowaliśmy się nie tylko wartościami odżywczymi, ale również smakiem, konsystencją, naturą termiczną i … czasem! Większość tych dań sporządzisz w 30 minut”

Wraz z ostatnią i najobszerniejszą częścią książki pt. „Twój powrót do równowagi”, wkraczamy na drogę zmiany. Zmiany bezbolesnej i stopniowo poprawiającej ogólną jakość życia po okresie uciążliwych symptomów choroby. Propozycje menu zostały stworzone w harmonii z naturą i porami roku.




Bogate zasoby przepisów podzielone na pory roku, przeplatają się z osobistymi komentarzami Karoliny i Macieja. Dzięki temu odnosimy jeszcze silniejsze wrażenie, że autorzy towarzyszą nam na drodze ku przemianie. Nad wartościami merytorycznymi książki czuwali Hanna Stolińska – dietetyczka, specjalizująca się w chorobach tarczycy z Instytutu Żywności i Żywienia oraz Przemek Wardejn – konsultant ajurwedyjski.

W książce znalazły się także ramki ze zdrowotnymi ciekawostkami i tabelami dzielącymi produkty na dozwolone i niewskazane. Całość wzbogacona została pięknymi i wyrazistymi zdjęciami dań.

Książka Zdrowa tarczyca dostarczy:

– Kompleksowego, odpowiednio zbilansowanego jesienno-zimowego oraz wiosenno-letniego menu, dla osób z niedoczynnością tarczycy oraz chorobą Hashimoto,

– Przystępnego omówienia objawów oraz uwarunkowań genetycznych chorób tarczycy,

– Technik oddechowych, medytacji, zabiegów olejowych, które przyśpieszą powrót do zdrowia i pomogą je zachować.

– Informacji o toksynach zawartych, m.in. w kosmetykach, środkach czystości, jedzeniu.

„Chcieliśmy, aby nasza książka była prostym i przejrzystym przewodnikiem po skomplikowanym systemie zaleceń dietetycznych, składników odżywczych, ziół, suplementów diety, a nawet technik relaksacyjnych czy oddechowych zalecanych osobom borykającym się z niedoczynnością tarczycy i hashimoto.”

Ta książka jest dla wszystkich, którzy chcę powrócić do zdrowia jak najbardziej naturalnymi sposobami. Dostępna w dobrych księgarniach już od 28 lutego.

Karolina Szaciłło – dziennikarka, specjalistka od zdrowego trybu życia. Prowadzi warsztaty i szkolenia z zakresu medytacji oraz zdrowego odżywiania. Współautorka, wraz z mężem, Maciejem Szaciłło, poradników dietetycznych, koncentrujących się na zdrowym, oczyszczającym organizm jedzeniu m.in. Jedz i pracuj… nad własnym zdrowiem, Detoksy dla zdrowia i urody, Jem (to co) kocham i chudnę (Wydawnictwo Zwierciadło).

Maciej Szaciłło – popularny ekspert od zdrowego żywienia oraz ekologicznego typu życia. Wspólnie z żoną, Karoliną Szaciłło, prowadzi liczne kursy, szkolenia i warsztaty zdrowego gotowania, wyjazdowe detoksy oraz zajęcia związane z medytacją i ćwiczeniami oddechowymi. Od lat przygotowuje zdrowe potrawy dla widzów telewizji śniadaniowych. Jest współautorem licznych publikacji poświęconych zdrowiu i oczyszczaniu organizmu.

Zdrowa tarczyca

autor: Karolina i Maciej Szaciłło

Książka dostępna w dobrych księgarniach i na stronie www.ksiegarnia.zwierciadlo.pl

Cena: 49,90 zł.

Jesienna dynia w nowym świetle – jak Halloween wpływa na marnowanie żywności

Moda na Halloween i rzeźbione dynie w ostatnich latach przekształciła się w szerszy trend – dekorowanie wnętrz oraz wejść do…
CZYTAJ

Świetlista i opalona skóra jak po wakacjach: wszystko co powinnaś wiedzieć o opalaniu natryskowym

Letnia opalenizna od zawsze kojarzy się ze zdrowiem, energią i atrakcyjnym wyglądem. Jednak niestety promienie UV niosą ze sobą ryzyko…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz ze śniegiem, mróz i wieczna ciemność skutecznie zniechęcają…
CZYTAJ

Od profilaktyki po rehabilitację – 29 października obchodzimy Światowy Dzień Udaru Mózgu. Nie lekceważ pierwszych objawów

Z okazji Światowego Dnia Udaru Mózgu przypominamy, jak poważnym wyzwaniem zdrowotnym pozostaje ta choroba. Udar mózgu to jedna z najczęstszych…
CZYTAJ

Suszarko-lokówka Sencor SHS 9100RS – profesjonalna i bezpieczna stylizacja włosów dzięki technologii Coandy

Nowoczesna stylizacja włosów przestała być zarezerwowana wyłącznie dla salonów fryzjerskich. Dzięki suszarko-lokówce Sencor SHS 9100RS każda użytkowniczka może stworzyć zachwycającą…
CZYTAJ

Ekspertka ostrzega: choroby dziąseł rozwijają się po cichu. Jak je zatrzymać?

Krwawią przy szczotkowaniu, bolą przy dotyku, a oddech traci świeżość - to nie tylko drobne niedogodności, ale sygnały, że dziąsła…
CZYTAJ

Zmiana czasu a ADHD – jak przesunięcie zegara wpływa na sen, nastrój i koncentrację? 

Zmiana czasu, choć z pozoru niewielka, może w istotny sposób zaburzyć funkcjonowanie osób z ADHD. – Już przesunięcie zegara o…
CZYTAJ

Dzień Makaronu – czemu po makaronie chce nam się spać i co z tym zrobić? Radzi dietetyczka

25 października obchodzimy Światowy Dzień Makaronu – ulubionego dania wielu osób na całym świecie. Jednak wielu z nas po jego…
CZYTAJ

Europejska Federacja Periodontologii ujednoliciła standardy leczenia w Europie

Paradontoza to choroba, która dotyka coraz większej liczby osób. W Europie problemy z przyzębiem ma ponad 60% populacji[1], a w Polsce…
CZYTAJ

Aeroprostownica Sencor Artemiss SHI 9100RS – rewolucja w prostowaniu suchych i mokrych włosów

Aeroprostownica Sencor Artemiss SHI 9100RS to urządzenie, które redefiniuje codzienną stylizację włosów. Innowacyjna technologia prostowania za pomocą powietrza zapobiega nadmiernej ekspozycji…
CZYTAJ

Od krajowych strategii do lokalnych działań. Rolnictwo w obliczu zmian klimatu

Zmiany klimatu w coraz większym stopniu wpływają na rolnictwo – sektor, który z jednej strony odpowiada za bezpieczeństwo żywnościowe, a…
CZYTAJ

Bezpieczeństwo żywnościowe i klimat – wspólne wyzwania współczesnego świata

Światowy Dzień Żywności, obchodzony 16 października, to okazja do refleksji nad tym, jak powstaje żywność, jak z niej korzystamy i…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz…
CZYTAJ

Od profilaktyki po rehabilitację – 29 października obchodzimy Światowy Dzień Udaru Mózgu. Nie lekceważ pierwszych objawów

Z okazji Światowego Dnia Udaru Mózgu przypominamy, jak poważnym wyzwaniem zdrowotnym pozostaje…
CZYTAJ

Zmiana czasu a ADHD – jak przesunięcie zegara wpływa na sen, nastrój i koncentrację? 

Zmiana czasu, choć z pozoru niewielka, może w istotny sposób zaburzyć funkcjonowanie…
CZYTAJ

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez…
CZYTAJ

SAD – choroba afektywna sezonowa (Seasonal Affective Disorder), czyli sezonowy spadek nastroju. Na czym polega i jak sobie z nim radzić?

Jesień i zima to dla wielu z nas trudniejszy czas. Krótszy dzień,…
CZYTAJ