Przepis na szybki tort pomarańczowy z żurawiną i lukrem
SZYBKI TORT POMARAŃCZOWY Z ŻURAWINĄ I LUKREM – W SAM RAZ NA DZIEŃ BABCI I DZIADKA
Składniki na 16 porcji
gotowe spody tortowe jasne np. Dan Cake
likier pomarańczowy – 1/2 szklanki
woda – ¼ szklanki
sok z cytryny – 2 łyżka
konfitura żurawinowa – 2 słoiczki po 250 g
cukier puder – 100 g
woda do lukru – 2 łyżki
żurawina świeża – do dekoracji
Przygotowanie:
Likier pomarańczowy wymieszać z wodą i jedną łyżką soku z cytryny. Spody tortowe Dan Cake nasączyć powstałym ponczem i przełożyć cienkimi warstwami konfitury żurawinowej. W rondelku wymieszać cukier z wodą, łyżką soku z cytryny i powoli podgrzewać, aż powstanie jednolita masa. Tak powstałym lukrem polać tort i udekorować świeżą żurawiną.
Smacznego!
Przepis poleca Robert Muzyczka, ekspert kulinarny Dan Cake