Wigilijny barszcz czerwony z uszkami z kapustą i grzybami
Idealny na święta barszcz babci Aurelii!
Wyśmienity, klarowny barszcz świąteczny, który podbije podniebienia domowników i gości! Poznaj wyjątkowy przepis na aromatyczny barszcz serwowany z uszkami z kapustą i grzybami.
Barszcz czerwony z uszkami to jedna z tradycyjnych potraw serwowanych podczas Wigilii. Zgodnie z tradycją na świątecznym stole powinno znaleźć się 12 potraw – zazwyczaj goszczą tam klasyczne dania typu barszcz lub zupa grzybowa. Zależnie od regionu serwuje się uszka z kapustą i grzybami, pierogi z kapustą i grzybami, karpia, kutię, kluski z makiem i wiele innych potraw.
Przygotowanie tylu dań to mnóstwo pracy, umiejętności i wiele długich godzin spędzonych w kuchni. Dlatego warto w niektórych przypadkach sięgnąć po sprawdzone gotowe rozwiązania, które nieco pomogą w tym ogromie pracy i pozwolą zaoszczędzić sporo czasu.
Poniżej przepis na wyśmienity klarowny barszcz o wyjątkowym aromacie i pięknym kolorze. Barszcz przygotowuje się dość łatwo i stosunkowo szybko, a w ramach wspomnianej pomocy kulinarnej można użyć do niego sprawdzonych gotowych uszek, kupionych w sklepie. Co ważne, wybierając gotowe uszka trzeba stawiać na produkty wypróbowane i godne zaufania i koniecznie zwracać uwagę na ich skład i zawartość wypełnienia.
W przepisie wykorzystano uszka z grzybami Jawo.
Smakują jak domowe i są doskonałym dopełnieniem wyjątkowego świątecznego barszczu. Nie zawierają konserwantów i dodatków chemicznych, mają prosty skład i są wyjątkowo bogato wypełnione pysznym farszem z kapusty kiszonej i grzybów leśnych.
Porcja na 5-6 os.
Składniki:
5l wody
Garść suszonych grzybów
4 buraki średniej wielkości, 2 małe do wywaru
2 ząbki czosnku
Porcja włoszczyzny (marchewka, pietruszka, cebula, por)
Sól, pieprz do smaku
3 łyżki soku z cytryny
Uszka z kapustą i grzybami Jawo
Przygotowanie:
4 duże buraki umyj, wyszoruj szczoteczką i gotuj ok. 45 min. Następnie wyjmij z garnka, ostudź, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Marchewkę, pietruszkę, cebulę, por i 2 małe buraki obierz, buraki pokrój w grube talarki. Obrane jarzyny razem z burakami pokrojonymi w talarki i suszonymi grzybami wrzuć do garnka z ok. 5 l. wody i gotuj na wolnym ogniu.
Po ok. 30 min. do gotującego się jarzynowego wywaru dodaj utarte buraki. Dopraw solą, pieprzem i dodaj sok z cytryny. Nie przykrywaj garnka pokrywką, dzięki temu barszcz nie straci klarownego czerwonego koloru. Gotuj na małym ogniu przez następne 20 min.
Następnie zestaw zupę z ognia na ok. pół godziny. Teraz wszystkie smaki się wyklarują. Po tym czasie przecedź barszcz do innego garnka. Dodaj zmiażdżone ząbki czosnku i dopraw ponownie do smaku sokiem z cytryny. Przed podaniem – podgrzej uważając, by się nie zagotował, bo wówczas straci piękny kolor.
Uszka ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
Smacznego!
www.jawo.pl