Zupa grzybowa nie tylko od święta!



Przepis na aromatyczną i sycącą zupę grzybową z pysznymi, aromatycznymi uszkami wypełnionymi grzybami.

Zupa grzybowa z uszkami to nie tylko absolutny świąteczny hit, a jedna z najsmaczniejszych, najbardziej charakterystycznych i wyrazistych zup, jakie można sobie wyobrazić. Właśnie dlatego, zupę grzybową powinno się przygotowywać nie tylko na święta, ale przede wszystkim raczyć się nią na bogato w całym sezonie grzybowym, a także poza nim, bo dostęp do grzybów mrożonych i suszonych jest przecież przez cały rok.

Zazwyczaj podaje się ją z makaronem, łazankami, lanymi kluseczkami lub ziemniakami. Można ją też serwować z uszkami nadziewanymi grzybami, które dodatkowo podkreślą i dopełnią smak zupy czyniąc z niej prawdziwie syte danie. Uszka można przygotować samodzielnie lub skorzystać z gotowych uszek, które można kupić w sklepie. To znacznie ułatwi i przyspieszy przygotowanie dania, bo nie ma co ukrywać, że lepienie uszek jest czasochłonne i wymaga niemałej wprawy. Wybierając gotowe uszka warto jednak zwrócić uwagę na ich skład i zawartość wypełnienia.

Stawiając na znane i sprawdzone produkty z pewnością unikniemy niemiłych niespodzianek, a nasza zupa grzybowa będzie wyśmienitym pełnym aromatu daniem. W przepisie wykorzystano uszka z grzybami Jawo, ponieważ smakują jak domowe – nie zawierają konserwantów i dodatków chemicznych. Mają dobry skład i są naprawdę bogato wypełnione dobrze przyprawionym grzybowym farszem.

 

Porcja na 3-4 os.

Składniki:

  • 1 szklanka suszonych grzybów – najlepiej podgrzybki lub prawdziwki.
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek pora
  • kawałek selera
  • 2 litry wody
  • 2 łyżki śmietany słodkiej 30%
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • ekologiczna kostka rosołowa warzywna
  • sól
  • pieprz
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • listek laurowy
  • natka pietruszki
  • 1 opakowanie uszek z grzybami Jawo

Przygotowanie:




Namocz suszone grzyby w zimnej wodzie i odstaw na min. 3 godziny, a najlepiej na całą noc.

Po namoczeniu odsącz dobrze grzyby z wody, w której się moczyły i pokrój na drobne kawałki. Obierz i umyj marchewkę, pietruszkę, seler, pora i cebulę i włóż do garnka razem z grzybami. Warzywa i grzyby zalej 2 litrami zimnej wody, dodaj listek laurowy, ziele angielskie, ekologiczną kostkę rosołową i masło.

Gotuj na małym ogniu przez ok. 30 min., aż grzyby będą miękkie. Dopraw do smaku solą i  pieprzem, następnie wyjmij włoszczyznę i cebulę. Wymieszaj śmietanę z mąką, połącz z kilkoma łyżkami zupy, a następnie wlej do pozostałej zupy  i ponownie zagotuj.  Uszka ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Zupę podaj z ugotowanymi uszkami.

 

Wskazówka:

Gotowe danie możesz posypać dodatkowo posiekaną natką pietruszki. Zamiast śmietany można doprawić zupę jogurtem naturalnym, ale wówczas zupa może mieć lekko kwaskowaty posmak.

 

Smacznego!

jawo.pl

Mikroflora w jamie ustnej – mały ekosystem, wielkie znaczenie

Kiedy myślimy o mikroflorze, zwykle mamy na myśli jelita. Tymczasem równie złożony i ważny ekosystem mikroorganizmów funkcjonuje w naszej jamie…
CZYTAJ

Rola roweru i transportu publicznego w dążeniu do neutralności klimatycznej – Światowy Dzień Roweru 2025

Z okazji Światowego Dnia Roweru, obchodzonego 3 czerwca, warto przypomnieć o licznych korzyściach płynących z jazdy na rowerze. Raport Europejskiej…
CZYTAJ

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę mikrobioty jelitowej w utrzymaniu zdrowia człowieka. Ten złożony…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego, czy są to poszerzone, sine żyły na nogach,…
CZYTAJ

Moda czy zdrowie? Jak mądrze wybielać zęby i dbać o piękny uśmiech w sezonie weselno-komunijnym i nie tylko

Śnieżnobiały uśmiech staje się modny i szczególnie pożądany w okresie ślubno-komunijnym. Coraz więcej osób, przygotowując się do ważnych uroczystości, uwzględnia…
CZYTAJ

Wiosenny niezbędnik na piknik i grilla

Wiosna i lato to czas, gdy gotowanie przenosi się na świeże powietrze. Grill w ogrodzie, piknik w parku, a może…
CZYTAJ

Wiosenny grill bez stresu – wszystko gotowe, zanim przyjdą goście

Są takie dni, kiedy wszystko toczy się we własnym tempie. Stół ustawiony gdzieś w ogrodzie, w powietrzu unosi się zapach…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy LUX MED, przypomina o roli tego niewielkiego, ale…
CZYTAJ

Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej 2025: Harmonia z naturą i zrównoważony rozwój

22 maja obchodzimy Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej, ustanowiony przez Zgromadzenie Ogólne ONZ w 2000 roku, aby upamiętnić przyjęcie Konwencji o…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto przypomnieć, jak poważne konsekwencje dla zdrowia niesie nadmierna…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co otwiera drzwi dla chorób autoimmunologicznych, alergii, przewlekłych zapaleń,…
CZYTAJ

Ciche zagrożenie, które można opanować. 17 maja obchodzimy Światowy Dzień Nadciśnienia Tętniczego

Nadciśnienie tętnicze nazywane jest „cichym zabójcą” - przez długie lata może bowiem nie dawać objawów, a nieleczone prowadzi do poważnych…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego,…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co…
CZYTAJ