Kruche i łamliwe paznokcie – jak sobie z nimi poradzić?



Kruche i łamliwe paznokcie – jak sobie z nimi poradzić?

Dłonie to wizytówka każdej kobiety, a zdrowe i zadbane paznokcie są ich najważniejszym elementem. Dbanie o nie wymaga szczególnej staranności, gdyż każdego dnia narażane są na wiele szkodliwych czynników, a przy tym paznokcie niszczą się aż dziesięć razy szybciej niż skóra dłoni. Odpowiednia pielęgnacja może przywrócić im dobrą kondycję oraz sprawić, że staną się mocne, elastyczne i pełne blasku.

Kruche i łamliwe paznokcie to problem wielu kobiet. Jedną z przyczyn ich osłabienia jest dieta uboga w witaminy oraz składniki mineralne. Dlatego pamiętajmy, aby uzupełniać swój jadłospis o produkty z pełnego ziarna, ryby, owoce morza, soje oraz warzywa liściaste, takie jak cykoria, szpinak czy sałata. Można również sięgnąć po suplementy diety, w których składzie znajdziemy skrzyp polny (krzem), siarkę organiczną, witaminy A, C, E, cynk oraz witaminy z grupy B.



„Jednym z powodów złego stanu paznokci jest ich mechaniczne niszczenie detergentami oraz środkami chemicznymi. Podczas zmywania naczyń czy sprzątania nie zapominajmy o rękawiczkach, które uchronią płytkę przed kontaktem z nimi. Domowy przybornik do manicure wyposażmy z kolei w kryształowy, szklany lub papierowy pilnik. Ich powierzchnia ścierna uszczelnia krawędź paznokcia, zapobiegając rozdwajaniu, z kolei metalowe pilniki zadzierają paznokcie i nie zamykają płytki” – mówi Martyna Dżumaga, ekspert marki Gehwol.

W walce z kruchymi i łamliwymi paznokciami świetnie radzą sobie specjalistyczne preparaty do ich pielęgnacji. Wśród produktów marki GEHWOL znajdziemy sztyft, olejek oraz krem, których systematyczne stosowanie sprawia, że

paznokcie stają się elastyczne oraz powraca ich jedwabisty blask. Sztyft zawiera między innymi climbazol, czyli środek, który chroni przed zakażeniem grzybicą oraz przyspiesza regenerację paznokcia zarażonego.

W skład olejku pielęgnacyjnego wchodzą z kolei najwyższej klasy składniki pielęgnacyjne: olejek z kiełków pszenicy, pantenol, bisabolol. Krem stanowi świetne uzupełnienie zestawu, dzięki któremu nasze paznokcie na długo pozostaną piękne i zdrowe.

Mikroflora w jamie ustnej – mały ekosystem, wielkie znaczenie

Kiedy myślimy o mikroflorze, zwykle mamy na myśli jelita. Tymczasem równie złożony i ważny ekosystem mikroorganizmów funkcjonuje w naszej jamie…
CZYTAJ

Rola roweru i transportu publicznego w dążeniu do neutralności klimatycznej – Światowy Dzień Roweru 2025

Z okazji Światowego Dnia Roweru, obchodzonego 3 czerwca, warto przypomnieć o licznych korzyściach płynących z jazdy na rowerze. Raport Europejskiej…
CZYTAJ

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę mikrobioty jelitowej w utrzymaniu zdrowia człowieka. Ten złożony…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego, czy są to poszerzone, sine żyły na nogach,…
CZYTAJ

Moda czy zdrowie? Jak mądrze wybielać zęby i dbać o piękny uśmiech w sezonie weselno-komunijnym i nie tylko

Śnieżnobiały uśmiech staje się modny i szczególnie pożądany w okresie ślubno-komunijnym. Coraz więcej osób, przygotowując się do ważnych uroczystości, uwzględnia…
CZYTAJ

Wiosenny niezbędnik na piknik i grilla

Wiosna i lato to czas, gdy gotowanie przenosi się na świeże powietrze. Grill w ogrodzie, piknik w parku, a może…
CZYTAJ

Wiosenny grill bez stresu – wszystko gotowe, zanim przyjdą goście

Są takie dni, kiedy wszystko toczy się we własnym tempie. Stół ustawiony gdzieś w ogrodzie, w powietrzu unosi się zapach…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy LUX MED, przypomina o roli tego niewielkiego, ale…
CZYTAJ

Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej 2025: Harmonia z naturą i zrównoważony rozwój

22 maja obchodzimy Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej, ustanowiony przez Zgromadzenie Ogólne ONZ w 2000 roku, aby upamiętnić przyjęcie Konwencji o…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto przypomnieć, jak poważne konsekwencje dla zdrowia niesie nadmierna…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co otwiera drzwi dla chorób autoimmunologicznych, alergii, przewlekłych zapaleń,…
CZYTAJ

Ciche zagrożenie, które można opanować. 17 maja obchodzimy Światowy Dzień Nadciśnienia Tętniczego

Nadciśnienie tętnicze nazywane jest „cichym zabójcą” - przez długie lata może bowiem nie dawać objawów, a nieleczone prowadzi do poważnych…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego,…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co…
CZYTAJ