Krótkie i długie blond włosy. Jak o nie dbać i komu będą pasowały?



Blond włosy to jeden z najbardziej pożądanych kolorów. Kojarzy się z dziewczęcą i niewinną urodą, a także typowo słowiańskimi korzeniami. Blond natychmiast sprawia, że twarz staje się jaśniejsza, a skóra nabiera wyjątkowego, młodzieńczego blasku. Nie na darmo panuje powszechne przekonanie, że blond odmładza i dodaje pewności siebie. Dzięki jasnym włosom znikają ostre rysy twarzy, które zostają wygładzone i złagodzone.

 

Dla kogo są blond włosy?

Dobrze dobrany odcień blondu jest korzystny dla wszystkich typów urody. Kobiety o chłodnej urodzie (zazwyczaj o stalowych oczach w odcieniu lazuru) powinny wybierać blondy zimne. Najlepiej sprawdzą się popielate, zimne i stalowe odcienie, które idealnie dopasują się do zimnej cery. Panie z ciepłym typem urody powinny natomiast wybierać ciepłe odcienie, czyli wszelkie miodowe, karmelowe i słoneczne blondy. Dzięki nim rozjaśnią ciemniejszą karnację.

Podstawowym błędem jest pomieszanie odcienia karnacji z kolorem włosów. Nie należy łączyć ciepłej urody z zimnym blondem, gdyż efekt może być bardzo nienaturalny, a nawet postarzać. Tak samo należy wystrzegać się farbowania włosów na ciepły blond, jeśli posiadamy zimną karnację. Przez taki zabieg uwypuklimy mankamenty urody.

Marka L’Oreal Paris posiada w swojej ofercie wiele farb – zarówno w zimnych, jak i ciepłych odcieniach – dzięki którym uzyskasz idealny blond włosów.

Krótkie blond włosy

Krótkie blond włosy wymagają niemałej odwagi, a także regularnych rysów buzi, gdyż będą przyciągały wzrok do twarzy. Krótkie blond włosy dodają wyrazistości i charakteru, dlatego nie wszystkie panie będą się w nim dobrze czuły. W przypadku bobów można na początku pokusić się o zafarbowanie na blond jedynie końcówek.



Długie blond włosy

Długie blond włosy to marzenie wielu kobiet, jednak należy mieć na uwadze, że warto farbować włosy, które są naturalnie silne, gdyż rozjaśnianie to zdecydowanie bardziej inwazyjny zabieg niż ich przyciemnianie. Na długie blond włosy staraj się stosować rozjaśniające płukanki, które będą delikatnie niwelowały pojawiający się odrost. Powinny zawierać witaminę C, rumianek i lipę.

Jak dbać o blond włosy?

Największą dolegliwością posiadaczek blond włosów może być ich wysuszenie lub żółknięcie koloru. Pierwszy problem można rozwiązać przy użyciu odpowiednich kosmetyków nawilżających, a także stosując kilka trików wspomagających. Polegają one głównie na prawidłowym myciu głowy (pod strumieniem letniej wody i późniejszym spłukaniu włosów przy pomocy zimnego strumienia, dzięki czemu zamkną się łuski włosów), a także na ograniczeniu używania produktów i narzędzi do stylizacji włosów.

Zmiana koloru blond włosów związana jest z wypłukiwaniem się barwnika, który składa się z niebieskiego, czerwonego i żółtego pigmentu.  W większości za blond odpowiada barwnik niebieski, w zdecydowanie mniejszym stopniu żółty. Ze względu na swoją budowę i niewielkie wymiary niebieskie drobinki wypłukują się bardzo szybko. Gdy niebieski barwnik ucieka przez niedomknięte łuski, podąża za nim również czerwony, który z natury bardzo słabo wchłania się we włosy. We włosach zaczyna więc dominować żółty pigment, który jest odpowiedzialny za ich żółknięcie.

Na najszybsze żółknięcie narażone są popielate blondy, gdyż zawierają najwięcej niebieskich molekuł. Najwolniej procesowi temu podlegają ciepłe odcienie, w których są zachowane proporcje co do ilości poszczególnych składników. Dlatego właśnie tak ważne jest odpowiednie nawilżenie włosów i domknięcie odchylających się łusek – zapobiegnie to zmianie zafarbowanego koloru. Ponadto można spróbować zgasić pojawiającą się żółć przy pomocy fioletu. Można w tym celu zastosować specjalny pigment polecany przez fryzjerów o nazwie „MIX”.

Mikroflora w jamie ustnej – mały ekosystem, wielkie znaczenie

Kiedy myślimy o mikroflorze, zwykle mamy na myśli jelita. Tymczasem równie złożony i ważny ekosystem mikroorganizmów funkcjonuje w naszej jamie…
CZYTAJ

Rola roweru i transportu publicznego w dążeniu do neutralności klimatycznej – Światowy Dzień Roweru 2025

Z okazji Światowego Dnia Roweru, obchodzonego 3 czerwca, warto przypomnieć o licznych korzyściach płynących z jazdy na rowerze. Raport Europejskiej…
CZYTAJ

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę mikrobioty jelitowej w utrzymaniu zdrowia człowieka. Ten złożony…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego, czy są to poszerzone, sine żyły na nogach,…
CZYTAJ

Moda czy zdrowie? Jak mądrze wybielać zęby i dbać o piękny uśmiech w sezonie weselno-komunijnym i nie tylko

Śnieżnobiały uśmiech staje się modny i szczególnie pożądany w okresie ślubno-komunijnym. Coraz więcej osób, przygotowując się do ważnych uroczystości, uwzględnia…
CZYTAJ

Wiosenny niezbędnik na piknik i grilla

Wiosna i lato to czas, gdy gotowanie przenosi się na świeże powietrze. Grill w ogrodzie, piknik w parku, a może…
CZYTAJ

Wiosenny grill bez stresu – wszystko gotowe, zanim przyjdą goście

Są takie dni, kiedy wszystko toczy się we własnym tempie. Stół ustawiony gdzieś w ogrodzie, w powietrzu unosi się zapach…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy LUX MED, przypomina o roli tego niewielkiego, ale…
CZYTAJ

Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej 2025: Harmonia z naturą i zrównoważony rozwój

22 maja obchodzimy Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej, ustanowiony przez Zgromadzenie Ogólne ONZ w 2000 roku, aby upamiętnić przyjęcie Konwencji o…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto przypomnieć, jak poważne konsekwencje dla zdrowia niesie nadmierna…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co otwiera drzwi dla chorób autoimmunologicznych, alergii, przewlekłych zapaleń,…
CZYTAJ

Ciche zagrożenie, które można opanować. 17 maja obchodzimy Światowy Dzień Nadciśnienia Tętniczego

Nadciśnienie tętnicze nazywane jest „cichym zabójcą” - przez długie lata może bowiem nie dawać objawów, a nieleczone prowadzi do poważnych…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego,…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co…
CZYTAJ