Zupa grzybowa zabielana z ziemniakami
Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy
Składniki:
– Śmietana kwaśna 18% „Piątnica” 330g
– wywar kostno-jarzynowy 2l
– grzyby suszone 50g
– podgrzybek świeży lub mrożony 350g
– kurki świeże lub mrożone 200g
– ziemniaki 4 średnie szt.
– cebula 2 średnie
– olej 3 łyżki
– sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy do smaku
– mąka pszenna 1 płaska łyżka
– natka pietruszki
Wykonanie:
Grzyby suszone wypłukać, zalać wodą i ugotować do miękkości.
Ugotować wywar kostno-jarzynowy z warzywami pokrojonymi w kostkę. Osobno obgotować świeże grzyby przez 3 minuty, odcedzić i pokroić w cząstki. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor.
Obgotowane świeże i suszone grzyby, pokrojone w paseczki również podsmażamy. Następnie do wywaru dodać wszystkie grzyby i podsmażoną wcześniej cebulkę. Na końcu dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
Gotować do miękkości. Doprawić do smaku solą, pieprzem czarnym i pieprzem ziołowym.
Śmietanę dokładnie wymieszać z mąką, zahartować paroma łyżkami gorącej zupy, wymieszać i wlać do całości.
Zupę podawać posypaną pokrojoną natką pietruszki.
Smacznego!