Wygraj z upałami! Oto 5 hipsterskich koktajli, które skutecznie gaszą pragnienie



Jedną z zalet życia w globalnej wiosce jest to, że poszukując sprawdzonych sposobów na letnie upały sięgać możemy nie tylko do rodzimej tradycji, ale także czerpać z doświadczenia mieszkańców gorących stref klimatycznych.

O przepisy na napoje orzeźwiające z różnych zakątków świata spytaliśmy ekspertów z biura lotniczego Sky4Fly.net. Każdą z propozycji z łatwością można przygotować ze składników dostępnych w Polsce.

Sky4Fly.net_Wygraj z upalami!Oto 5 hipsterskich koktajli, ktore skutecznie gasza pragnienie

Lassi, Indie

Lassi to tradycyjny indyjski napój orzeźwiający. Jego popularność rośnie również poza krajem pochodzenia. Coraz częściej możemy zamówić go w barach ze zdrową żywnością, gdzie konkuruje z dobrze znanymi smoothies. Lassi możemy również przyrządzić samodzielnie – receptura jest banalnie prosta.

Napój przygotowuje się ze zmiksowanych do postaci gładkiego koktajlu jogurtu, wody i przypraw. Tradycyjnie lassi przyrządza się ze szczyptą soli i chili, obecnie popularność zyskują również odmiany przygotowywane na słodko z dodatkiem wody różanej i miąższu owoców takich jak mango, truskawki i cytryny. – Sięgając w upalny dzień po tradycyjne lassi uświadomimy sobie mądrość, której od wieków hołdują mieszkańcy cieplejszych stref klimatycznych. Gdy robi się naprawdę gorąco, kwaśnie i słonawe, a nawet pikantne napoje orzeźwiają znacznie lepiej niż słodkie. Pod wieloma względami tradycyjne lassi przypomina turecki ajran – opowiada Piotr Chalimoniuk z biura lotniczego Sky4Fly.net.

Lassi na słono:

2 i pół szklanki gęstego jogurtu

1 szklanka schłodzonej wody

sól wg uznania (może być czarna sól himalajska)

liście mięty

wybrane przyprawy (chili lub kminek)

lód w kostkach (opcjonalnie)

 

Wszystkie składniki łączymy w blenderze. Po wymieszaniu schładzamy. Podajemy w szklankach na lodzie (opcjonalnie) i przystrajamy liściem mięty.

Sky4Fly.net_Wygraj z upalami!Oto 5 hipsterskich koktajli, ktore skutecznie gasza pragnienie (5)

Agua fresca, Meksyk

Agua fresca oznacza po prostu „świeżą wodę” i trzeba przyznać, że trudno tu o bardziej trafną nazwę. Te popularne w Ameryce Środkowej i Meksyku napoje chłodzące mają zwykle postać koktajlów powstałych na bazie wody, syropu cukrowego oraz rozmaitych owoców, zarówno słodkich, takich jak arbuz, melon czy mango, jak i kwaśnych cytrusów, a także nasion i kwiatów. W Meksyku napoje sprzedaje się na ulicach w plastikowych woreczkach ze słomką.

Arbuzowa agua fresca:

4 szklanki pokrojonego w kostkę miąższu z dojrzałego arbuza

3 szklanki wody

2-3 łyżeczki soku z limonki

1 łyżeczka cukru

liście mięty

 

Składniki łączymy w blenderze, dodając półtora szklanki wody. Przecedzamy do dzbanka przez sito i dodajemy resztę wody, mieszając. Odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Serwujemy na lodzie z dodatkiem liści mięty.

Sky4Fly.net_Wygraj z upalami! Oto 5 hipserskich koktajli, ktore skutecznie gasza pragnienie

Soda sua hot ga, Wietnam

Jajeczny napój gazowany nie brzmi jak coś, na co przeciętny Polak mógłby mieć ochotę w upalny letni dzień. Wietnamczycy są jednak innego zdania i może warto dać im się przekonać, bo soda sua hot ga, choć na pierwszy rzut oka proponuje dość egzotyczne połączenie składników, ma wspaniałe właściwości orzeźwiające i jest zaskakująco smacznym napojem.

W istocie mamy tu po prostu do czynienia z azjatycką wariacją na temat nieco zapomnianego nad Wisłą kogla-mogla. Napój przyrządza się z żółtka utartego z odrobiną skondensowanego mleka oraz wymieszanego ze szklanką wody gazowanej. Całość serwujemy na lodzie. Egzotyczny koktajl smakiem przypomina lody śmietankowe.

Sua hot ga

2 łyżeczki słodkiego skondensowanego mleka

1 żółtko ze świeżego i dokładnie umytego jaja

1 szklanka wody gazowanej

Lód

 

Żółtko ucieramy w szklance ze skondensowanym mlekiem. Dopełniamy wodą gazowaną i energicznie mieszamy. Podajemy na lodzie. Woda gazowana może spowodować powstanie grudek. W razie potrzeby przed podaniem możemy przecedzić koktajl przez sito.



Sky4Fly.net_Wygraj z upalami. Oto 5 hipsterskich koktajli, ktore skutecznie gasza nasze pragnienie.j

Caffč shakerato, Włochy

Caffč shakerato, czyli po prostu „wstrząśnięta kawa”, to sposób przyrządzania mrożonej kawy, który swego czasu zrobił wielką karierę na półwyspie Apenińskim i dopiero w ostatnich latach zaczął nieśmiało wkraczać do polskich kawiarni – mówi Piotr Chalimoniuk z biura lotniczego Sky4Fly.net. Innymi słowy są spore szanse, że twój znajomy hipster-barista jeszcze o caffč shakerato nie słyszał.

Przepis jest szalenie prosty, a efekt wspaniale orzeźwiający. Przygotowana w shakerze kawa jest nie tylko lodowato zimna, zyskuje również ciekawe właściwości smakowe, aksamitną teksturę oraz wspaniale kremową pianę na wierzchu.

Caffe shakerato:

filiżanka podwójnego espresso lub mocny napar z kawiarki

cukier lub syrop smakowy (opcjonalnie)

lód w kostkach

skondensowane mleko (opcjonalnie)

 

Kawę przelewamy do szklanki wypełnionej lodem. Jeśli lubimy słodką kawę możemy dodać cukier lub syrop smakowy. Energicznie mieszamy wszystko w shakerze (w domowych warunkach wystarczy zwykły słoik ze szczelnym wiekiem). Odcedzamy napój do kieliszka, na dno którego możemy wcześniej dodać odrobinę skondensowanego mleka.

Sky4Fly.net_wygraj z upalami!Oto 5 hipsterskich koktajli, ktore skutecznie gasza pragnienie (2)

Lemoniada nam manao, Tajlandia

Kolejny azjatycki specjał na liście. Nam manao jest bardzo podobna do zwykłej lemoniady z tą tylko różnicą, że przyprawia się ją dużą szczyptą soli. Na pierwszy rzut oka zabieg ten może dziwić, ale wystarczy łyk nam manao, by zrozumieć skrywającą się za nim ideę.

Podobnie jak w przypadku wielu napojów orzeźwiających wywodzących się z gorących stref klimatycznych tajlandzka lemoniada gasi pragnienie lepiej niż bardziej słodkie propozycje. Lemoniadę przygotowuje się mieszając wodę z sokiem z limonek i przygotowanym wcześniej syropem cukrowym, a całość wieńczy dużą szczyptą soli. Napój najlepiej podawać na lodzie z dodatkiem plasterków limonki.

 

Nam manao:

7 limonek

4 szklanki wody

ľ szklanki cukru

duża szczypta soli

plasterki limonki

liście mięty

 

Wyciskamy sok z limonki do osobnego naczynia. Podgrzewamy wodę do 90 stopni. Dodajemy cukier i sól. Całość mieszamy. Dodajemy łupiny limonek. Odstawiamy na 10 minut. Przelewamy miksturę przez sito do dzbanka, wyciskając sok, który pozostał jeszcze w łupinach limonek. Dodajemy wcześniej wyciśnięty sok z limonek. Odstawiamy do schłodzenia. Lemoniadę podajemy na lodzie i przystrajamy plastrami limonki oraz świeżą miętą.

 

 

Sky4Fly Sp. z o.o. to internetowe biuro podróży założone w 2006 r. Specjalizuje się w sprzedaży biletów lotniczych i wycieczek. Sky4Fly współpracuje zarówno z tanimi liniami lotniczymi jak i tradycyjnymi przewoźnikami. Firma reprezentuje wiodących polskich touroperatorów.

Dzięki wykwalifikowanemu personelowi oraz innowacyjnym rozwiązaniom technologicznym zapewnia bezpieczeństwo, najwyższą jakość usług i najlepsze ceny.  W ofercie znajdują się zarówno tradycyjne wycieczki, bilety lotnicze ubezpieczenia turystyczne, rezerwacja miejsc hotelowych, jak i taksówki powietrzne, wycieczki czarterowe, wyjazdy narciarskie, weekendy lotnicze, egzotyczne wakacje, transfery, wyjazdy firmowe.

Mikroflora w jamie ustnej – mały ekosystem, wielkie znaczenie

Kiedy myślimy o mikroflorze, zwykle mamy na myśli jelita. Tymczasem równie złożony i ważny ekosystem mikroorganizmów funkcjonuje w naszej jamie…
CZYTAJ

Rola roweru i transportu publicznego w dążeniu do neutralności klimatycznej – Światowy Dzień Roweru 2025

Z okazji Światowego Dnia Roweru, obchodzonego 3 czerwca, warto przypomnieć o licznych korzyściach płynących z jazdy na rowerze. Raport Europejskiej…
CZYTAJ

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę mikrobioty jelitowej w utrzymaniu zdrowia człowieka. Ten złożony…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego, czy są to poszerzone, sine żyły na nogach,…
CZYTAJ

Moda czy zdrowie? Jak mądrze wybielać zęby i dbać o piękny uśmiech w sezonie weselno-komunijnym i nie tylko

Śnieżnobiały uśmiech staje się modny i szczególnie pożądany w okresie ślubno-komunijnym. Coraz więcej osób, przygotowując się do ważnych uroczystości, uwzględnia…
CZYTAJ

Wiosenny niezbędnik na piknik i grilla

Wiosna i lato to czas, gdy gotowanie przenosi się na świeże powietrze. Grill w ogrodzie, piknik w parku, a może…
CZYTAJ

Wiosenny grill bez stresu – wszystko gotowe, zanim przyjdą goście

Są takie dni, kiedy wszystko toczy się we własnym tempie. Stół ustawiony gdzieś w ogrodzie, w powietrzu unosi się zapach…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy LUX MED, przypomina o roli tego niewielkiego, ale…
CZYTAJ

Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej 2025: Harmonia z naturą i zrównoważony rozwój

22 maja obchodzimy Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej, ustanowiony przez Zgromadzenie Ogólne ONZ w 2000 roku, aby upamiętnić przyjęcie Konwencji o…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto przypomnieć, jak poważne konsekwencje dla zdrowia niesie nadmierna…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co otwiera drzwi dla chorób autoimmunologicznych, alergii, przewlekłych zapaleń,…
CZYTAJ

Ciche zagrożenie, które można opanować. 17 maja obchodzimy Światowy Dzień Nadciśnienia Tętniczego

Nadciśnienie tętnicze nazywane jest „cichym zabójcą” - przez długie lata może bowiem nie dawać objawów, a nieleczone prowadzi do poważnych…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego,…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co…
CZYTAJ