Morwa biała – wspomaga odchudzanie oraz obniża cholesterol LDL



Morwa biała – wspomaga odchudzanie oraz obniża cholesterol LDL

Morwa biała jest uznawana za roślinę leczniczą, wspomaga odchudzanie, stosowana jest przy profilaktyce oraz leczeniu otyłości. Dodatkowo morwa biała bardzo dobrze hamuje rozkład cukrów oraz węglowodanów złożonych w naszym organizmie (skrobia). Węglowodany złożone występują między innymi w makaronach, produktach zbożowych, warzywach strączkowych.

Działanie morwy białej

Dzięki substancjom zawartym w liściach morwy białej, skrobia która znajduję się w/w produktach nie powoduje wzrostu stężenia cukru we krwi. Morwa biała obniża także poziom cholesterolu LDL oraz trójglicerydów ( zobacz wszystko o trójglicerydach jakie są normy oraz jak obniżyć poziom trójglicerydów ), wpływa na zmniejszenie apetytu ( zmniejsza także łaknienie na słodycze, co jest istotnym elementem podczas procesu odchudzania).

Liście morwy białej zawierają witaminy z grupy B: B2 ( ryboflawina ), B6 ( pirodyksyna ), B1 ( tiamina ) oraz witaminę PP. Dodatkowo liście morwy białej zawierają kwas fumarowy i kwas palimitynowy oraz sitosterol.




Morwa biała zalecana jest we wczesnych stanach cukrzycy. Cukry złożone, które zawarte są w liściach morwy białej wykazują zbliżone działanie do leków przeciwcukrzycowych. Dzięki właściwościom zmniejszania wchłaniania węglowodanów w organizmie, skutecznie hamuje odkładanie się tkanki tłuszczowej, dlatego jest zalecana podczas odchudzania. Morwa biała pomocna jest także przy różnych stanach zapalnych gardła, jamy ustnej oraz przy kaszlu czy też gorączce.

Napar z morwy białej:

Wsypujemy 1 łyżeczkę ( od herbaty ) do filiżanki, zalewamy gorącą wodą ( nie wrzątkiem ), przykrywamy spodkiem na około 15 minut. Po ochłodzeniu napar jest gotowy do picie.

Napar pijemy do 3 razy dziennie ( nie więcej ). Liście morwy białej ( ususzone ) możemy kupić w aptekach lub sklepach zielarskich.
modanaurode.pl morwa biala wspomaga odchudzanie oraz obniza cholesterol
Morwa biała – ciekawostki

Morwa biała to niewielkie drzewo, owoce morwy białej, przypominają owoce jeżyny, są koloru białego, o smaku słodko-kwaśnym. Zawierają witaminy z grupy A, B oraz Ca także flawonoidy i taniny. Owoce dojrzewają pod koniec lipca, po czym szybko opadają.

Zastosowanie morwy białej w branży spożywczej jest ogromne. Wyrabia się z niej różnego rodzaju dżemy, marmolady, soki oraz kompoty.

Morwa biała wykorzystywana jest także przy produkcji różnego rodzaju alkoholi, między innymi likierów, win, nalewek.
Morwa biała używana jest w tradycyjnej medycynie, która przypisuje jej korzystne działanie w ochronie nerek, wątroby, serca oraz przy wybielaniu skóry jak też w ograniczaniu hiperglikemii, oraz chorób wrzodowych.

Liście morwy białej bogate są w białka oraz aminokwasy, przez co stosuje się je nie tylko jako herbatki ziołowe, ale dodatki do pieczywa oraz w suplementach żywności.

Wiek to tylko liczba. Stulatek opuścił szpital po zawale w doskonałym stanie

Na Oddział Kardiologiczny American Heart of Poland Szpitala Specjalistycznego im. Edmunda Biernackiego w Mielcu trafił pacjent z rozległym zawałem serca,…
CZYTAJ

Przejrzeć na oczy. Zaćma – kto na nią choruje, czy da się jej uniknąć i jak wygląda współczesne leczenie?

Zaćma to choroba, o której słyszał niemal każdy, ale wciąż budzi wiele pytań i wątpliwości. Czy da się jej uniknąć?…
CZYTAJ

Dzień Polskiej Żywności – smak tradycji, odpowiedzialność za przyszłość

25 sierpnia obchodzimy Dzień Polskiej Żywności – to dobry moment, aby przypomnieć sobie, jak ogromne znaczenie ma to, co jemy,…
CZYTAJ

Wszystko co warto wiedzieć o cholesterolu – jakie są normy, kiedy się badać?

Cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Problem pojawia się wówczas, gdy jego stężenie we krwi przekracza normy, a nadmiar…
CZYTAJ

Pielęgnacja skóry wymagającej regeneracji Perfekcyjny skin care późnym latem

Wakacje dobiegają końca. Relaksujące kąpiele w morzu, blask letniego słońca i górski wiatr. To, co latem kochałyśmy najbardziej, dla naszej skóry…
CZYTAJ

Językowe SOS przed powrotem do szkoły. Jak pomóc dziecku, gdy ma zaległości w angielskim?

Podczas wakacji uczniowie tracą od 17 do 34% wiedzy zdobytej w roku szkolnym.1 Najbardziej odczuwalne są braki w przedmiotach wymagających…
CZYTAJ

Dieta stołu rodzinnego – tak czy nie?

Wspólne posiłki to nie tylko czas budowania więzi rodzinnych – to również naturalna okazja do nauki przez obserwację. Dzieci, uczestnicząc…
CZYTAJ

Próchnica nie pyta tylko o to, czy myjesz zęby. Pyta, co jesz i jak często to robisz

Mycie zębów dwa razy dziennie to ważny nawyk – ale sam w sobie nie wystarczy. Próchnica potrafi zaatakować nawet wtedy,…
CZYTAJ

Wakacyjna dieta malucha – jak na urlopie nie zapomnieć o zdrowym żywieniu dzieci?

Lato, wyjazdy i luźniejszy rytm dnia sprzyjają rozluźnieniu codziennych zasad – także tych żywieniowych. To naturalne, że wakacyjny czas rządzi…
CZYTAJ

Żeglarska Akcja Badania Akwenów (ŻABA) – IOŚ-PIB wspiera żeglarzy w monitoringu mazurskich jezior

Od maja 2025 r. żeglarze przeprowadzili już ponad 100 pomiarów przejrzystości wód jezior na Szlaku Wielkich Jezior Mazurskich. Wszystko to…
CZYTAJ

Tętno jako wskaźnik wydolności układu krążenia – dlaczego ma tak ważne znaczenie? Co oznacza i jak je prawidłowo badać?

Tętno to jeden z najprostszych sposobów, by sprawdzić, jak pracuje nasze serce. - To liczba uderzeń serca na minutę, która…
CZYTAJ

Upały – jak sobie radzić? Porady internisty

Trwa pierwsza wakacyjna fala upałów w Polsce. Jak radzić sobie z ekstremalnymi temperaturami i uniknąć niebezpiecznego dla zdrowia udaru cieplnego?…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Wiek to tylko liczba. Stulatek opuścił szpital po zawale w doskonałym stanie

Na Oddział Kardiologiczny American Heart of Poland Szpitala Specjalistycznego im. Edmunda Biernackiego…
CZYTAJ

Przejrzeć na oczy. Zaćma – kto na nią choruje, czy da się jej uniknąć i jak wygląda współczesne leczenie?

Zaćma to choroba, o której słyszał niemal każdy, ale wciąż budzi wiele…
CZYTAJ

Wszystko co warto wiedzieć o cholesterolu – jakie są normy, kiedy się badać?

Cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Problem pojawia się wówczas, gdy…
CZYTAJ

Tętno jako wskaźnik wydolności układu krążenia – dlaczego ma tak ważne znaczenie? Co oznacza i jak je prawidłowo badać?

Tętno to jeden z najprostszych sposobów, by sprawdzić, jak pracuje nasze serce.…
CZYTAJ

Upały – jak sobie radzić? Porady internisty

Trwa pierwsza wakacyjna fala upałów w Polsce. Jak radzić sobie z ekstremalnymi…
CZYTAJ