Rozgrzewająca zupa serowa ze świeżą pietruszką i grzankami
Składniki:
6 kromek chleba tostowego firmy Dan Cake,
1 litr bulionu drobiowego
300g serka topionego
100g chudego boczku
2 cebule
3 ząbki czosnku
Świeża pietruszka
Oliwa
Łyżeczka kurkumy
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Siekamy cebulę, boczek kroimy na mniejsze kawałki i przeciskamy czosnek przez praskę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy na niej cebulę, czosnek i boczek. W rondelku podgrzewamy przygotowany wcześniej bulion.
Dodajemy do niego serki topione i powoli mieszamy. Gdy serki całkowicie się rozpuszczą dodajemy podsmażoną cebulę i czosnek.
Gotujemy jeszcze przez chwilę, a całość doprawiamy kurkumą, solą i pieprzem.
Chleb kroimy na małe kostki, wykładamy na blachę i podpiekamy w piekarniku.
Gdy zupa będzie gotowa nalewamy do miseczek, przystrajamy grzankami oraz listkami świeżej pietruszki.
Smacznego!