Jak zadbać o jelita po Świętach Wielkanocnych?



Wielkanoc dobiegła końca, a wraz z nią czas intensywnego biesiadowania przy suto zastawionych stołach. Wiele osób zastanawia się, jak teraz wrócić do formy i znowu poczuć się lekko. Na szczęście istnieją naturalne i proste sposoby regeneracji, które zawsze zdają egzamin. O tym, które warto teraz wdrożyć, opowiada Magdalena Czerska, jelitolog i terapeutka żywieniowa.

Okres świąt to dla wielu osób okazja do rozkoszowania się pysznymi tradycyjnymi potrawami 
i chwilowego odstępstwa od diety oraz codziennych nawyków żywieniowych. Efektem w wielu przypadkach jest gorsze samopoczucie, uczucie zmęczenia, przejedzenia i ogólny brak energii. To sygnał, że nasze jelita oraz zamieszkująca je mikroflora, potrzebują wsparcia.

– Drastyczne diety i suplementy stosowane w okresie poświątecznym to nie zawsze dobry pomysł. – tłumaczy Magdalena Czerska. Nasz układ trawienny jest teraz przeciążony nie tylko ilością jedzenia, ale też jego jakością oraz brakiem ruchu. Dlatego powrót do formy należy rozłożyć na kilka dni i nie stosować radykalnych środków, które dodatkowo mogłyby obciążyć organizm – podpowiada ekspertka i podaje kilka prostych rozwiązań.

Regeneracja jelit po świętach – proste wskazówki

Jedz lekko


W pierwszych dniach po świętach warto postawić na dania lekkostrawne, które pozwolą jelitom odpocząć. Ciepłe zupy, gotowane warzywa, kleiki czy lekkostrawne kasze to posiłki, które wspomagają trawienie i regenerację błony śluzowej jelit. W tym czasie warto powstrzymać się od potraw smażonych, ciężkich sosów i dużych ilości mięsa.

Zadbaj o nawodnienie

Woda wspiera naturalne procesy detoksykacyjne, pomaga w usuwaniu zbędnych produktów przemiany materii i wspaniale nawadnia organizm. Dodaj do niej plasterek cytryny, imbiru lub kilka listków mięty – to pobudzi trawienie. Dobrym pomysłem jest także wypijanie szklanki ciepłej wody z sokiem z połowy cytryny tuż po przebudzeniu.




Wsparcie ziół

Stosowanie herbatek ziołowych – z kopru włoskiego, rumianku lub mięty – to tradycyjny i tani sposób na wsparcie trawienia. Odpowiednio dobrane zioła łagodzą wzdęcia, działają przeciwzapalnie i pobudzają trawienie.

Sięgnij po kiszonki i produkty fermentowane

Naturalne probiotyki, takie jak kiszona kapusta, ogórki, kefir czy jogurt naturalny, pomogą przywrócić równowagę mikroflory jelitowej. Kupując tego typu produkty warto zwrócić uwagę na ich skład.

Nie zapominaj o aktywności fizycznej


Ruch jest tak samo ważny jak dieta – wspaniale wpływa na perystaltykę jelit i ogólną regenerację organizmu. W tym przypadku sprawdzi się każda forma, która sprawi Ci przyjemność; mogą to być spacery, lekkie ćwiczenia rozciągające, joga, taniec. Nie musisz od razu wskakiwać na bieżnię, czy dźwigać ciężarów na siłowni. 

Równowaga nie tylko po świętach

Święta to trudny okres dla naszych jelit, ale i całego organizmu. Jednak takie krótkie odstępstwo od normy raz na jakiś czas, jeżeli na co dzień o siebie dbamy i zaraz po świętach wrócimy na dobre tory, nie zrujnuje nam zdrowia. Warto bowiem pamiętać o roli jelit, jaką odgrywają w naszym organizmie. Odpowiadają nie tylko za trawienie, ale szereg innych procesów. Dlatego ich zdrowie powinno być dla nas priorytetem.

– Zdrowie zaczyna się w jelitac – przypomina Magdalena Czerska Dlatego dbajmy o nie nie tylko od święta. Jeżeli miałabym polecić jedną zasadę, która powinna zostać z nami na dłużej, poleciłabym przyjmowanie naturalnego colostrum w formie liofilizowanej. To produkt, który wspiera odbudowę bariery jelitowej, wzmacnia odporność i korzystnie wpływa na nasze zdrowie – rekomenduje ekspertka.



Jesienna dynia w nowym świetle – jak Halloween wpływa na marnowanie żywności

Moda na Halloween i rzeźbione dynie w ostatnich latach przekształciła się w szerszy trend – dekorowanie wnętrz oraz wejść do…
CZYTAJ

Świetlista i opalona skóra jak po wakacjach: wszystko co powinnaś wiedzieć o opalaniu natryskowym

Letnia opalenizna od zawsze kojarzy się ze zdrowiem, energią i atrakcyjnym wyglądem. Jednak niestety promienie UV niosą ze sobą ryzyko…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz ze śniegiem, mróz i wieczna ciemność skutecznie zniechęcają…
CZYTAJ

Od profilaktyki po rehabilitację – 29 października obchodzimy Światowy Dzień Udaru Mózgu. Nie lekceważ pierwszych objawów

Z okazji Światowego Dnia Udaru Mózgu przypominamy, jak poważnym wyzwaniem zdrowotnym pozostaje ta choroba. Udar mózgu to jedna z najczęstszych…
CZYTAJ

Suszarko-lokówka Sencor SHS 9100RS – profesjonalna i bezpieczna stylizacja włosów dzięki technologii Coandy

Nowoczesna stylizacja włosów przestała być zarezerwowana wyłącznie dla salonów fryzjerskich. Dzięki suszarko-lokówce Sencor SHS 9100RS każda użytkowniczka może stworzyć zachwycającą…
CZYTAJ

Ekspertka ostrzega: choroby dziąseł rozwijają się po cichu. Jak je zatrzymać?

Krwawią przy szczotkowaniu, bolą przy dotyku, a oddech traci świeżość - to nie tylko drobne niedogodności, ale sygnały, że dziąsła…
CZYTAJ

Zmiana czasu a ADHD – jak przesunięcie zegara wpływa na sen, nastrój i koncentrację? 

Zmiana czasu, choć z pozoru niewielka, może w istotny sposób zaburzyć funkcjonowanie osób z ADHD. – Już przesunięcie zegara o…
CZYTAJ

Dzień Makaronu – czemu po makaronie chce nam się spać i co z tym zrobić? Radzi dietetyczka

25 października obchodzimy Światowy Dzień Makaronu – ulubionego dania wielu osób na całym świecie. Jednak wielu z nas po jego…
CZYTAJ

Europejska Federacja Periodontologii ujednoliciła standardy leczenia w Europie

Paradontoza to choroba, która dotyka coraz większej liczby osób. W Europie problemy z przyzębiem ma ponad 60% populacji[1], a w Polsce…
CZYTAJ

Aeroprostownica Sencor Artemiss SHI 9100RS – rewolucja w prostowaniu suchych i mokrych włosów

Aeroprostownica Sencor Artemiss SHI 9100RS to urządzenie, które redefiniuje codzienną stylizację włosów. Innowacyjna technologia prostowania za pomocą powietrza zapobiega nadmiernej ekspozycji…
CZYTAJ

Od krajowych strategii do lokalnych działań. Rolnictwo w obliczu zmian klimatu

Zmiany klimatu w coraz większym stopniu wpływają na rolnictwo – sektor, który z jednej strony odpowiada za bezpieczeństwo żywnościowe, a…
CZYTAJ

Bezpieczeństwo żywnościowe i klimat – wspólne wyzwania współczesnego świata

Światowy Dzień Żywności, obchodzony 16 października, to okazja do refleksji nad tym, jak powstaje żywność, jak z niej korzystamy i…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz…
CZYTAJ

Od profilaktyki po rehabilitację – 29 października obchodzimy Światowy Dzień Udaru Mózgu. Nie lekceważ pierwszych objawów

Z okazji Światowego Dnia Udaru Mózgu przypominamy, jak poważnym wyzwaniem zdrowotnym pozostaje…
CZYTAJ

Zmiana czasu a ADHD – jak przesunięcie zegara wpływa na sen, nastrój i koncentrację? 

Zmiana czasu, choć z pozoru niewielka, może w istotny sposób zaburzyć funkcjonowanie…
CZYTAJ

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez…
CZYTAJ

SAD – choroba afektywna sezonowa (Seasonal Affective Disorder), czyli sezonowy spadek nastroju. Na czym polega i jak sobie z nim radzić?

Jesień i zima to dla wielu z nas trudniejszy czas. Krótszy dzień,…
CZYTAJ