Szafran na pozytywny nastrój



Szafran, czyli krokus o pięknych, fioletowych kwiatach ma zastosowanie nie tylko jako roślina ozdobna i przyprawa. Ze względu na zwiększanie poziomu „hormonów szczęścia” tj. serotoniny i dopaminy, pomaga utrzymać pozytywny nastrój, szczególnie podczas stresowych okresów. Dlatego wspomaga leczenie stanów depresyjnych.

 

Szafran, czyli krokus.

Szafran to substancja, która pozyskiwana jest z krokusa uprawnego, czyli rośliny o pięknych kwiatach, które mają fioletowy kolor. Rośnie w pasie od Morza Śródziemnego, przez Iran, aż po Indie. Ze względu na wiele cennych właściwości, szafran znajduje zastosowanie jako:

– roślina ozdobna

– przyprawa i produkt spożywczy

– surowiec medyczny.

 

Szerokie zastosowanie w medycynie.

Zarówno w ajurwedzie, jak i tradycyjnej medycynie arabskiej, szafran służył jako środek przeciwbólowy, wykrztuśny i pobudzający, dlatego stosowano go w łagodzeniu objawów przeziębienia. Jako przyprawa usprawnia proces trawienia, a także pomaga w walce z wrzodami żołądka i dwunastnicy. Właściwości antyoksydacyjne związków, które zawarte są w tej roślinie, chronią układ sercowo-naczyniowy przed zmianami miażdżycowymi. Poza tym pomaga zmniejszać ciśnienie krwi, a także hamować apetyt.

 

Głównie jako środek antydepresyjny.

Jednak najbardziej znanym przykładem zastosowania szafranu w medycynie, które znane jest już od starożytności, jest wspomaganie leczenia łagodnych i bardziej zaawansowanych stanów depresji. Dwa aktywne składniki rośliny tj. krocyna i safranal, hamują zwrotny wychwyt 3 z 4 rodzajów neurotransmiterów tj. dopaminy, noradrenaliny i serotoniny. Dlatego potencjalnie odpowiedzialne są za jego antydepresyjne działanie.

 

Badania wykazują, że naturalny ekstrakt z szafranu wykazuje korzystne działanie terapeutyczne, w porównaniu do innych farmaceutycznych antydepresantów.

Więcej „hormonów szczęścia”.

Dzięki działaniu swoich składników, szafran wpływa więc na zwiększenie stężenia tzw. „hormonów szczęścia” tj.:

 

1. Serotoniny

Jej poziom ma wpływ na nasze samopoczucie i odczuwanie przez nas stresu. Dlatego, gdy w organizmie jest jej za mało, doskwiera nam obniżony nastrój i ciężej nam funkcjonować w stresowych okresach. Poza tym, przy niedoborze serotoniny możemy być bardziej skłonni do agresji, a także do odczuwania lęku.

 

2. Dopaminy

Podobnie jak serotonina odpowiada za samopoczucie, a dodatkowo również za energię. Z tego względu dopamina motywuje nas do działania. W przypadku jej niedoboru mamy trudności z rannym wstawaniem, a w ciągu dnia odczuwamy zmęczenie i problemy w koncentracji.

 

Ekstrakt z szafranu.




W tym miesiącu, na polskim rynku pojawił się Affron, który zawiera wyciąg z, zebranych ręcznie, znamion ze słupków kwiatów szafranu (Crocus sativus L., krokus uprawny). Ten ekstrakt z oferty Hepatica standaryzowany jest do zawartości min. 3,5% leptikrozalidy. Pochodzi z hiszpańskiej La Manchy, gdzie każdy etap produkcji jest ściśle kontrolowany, począwszy od hodowli rośliny, a skończywszy na gotowym ekstrakcie.

 

Działanie Affronu, które zostało poparte badaniami klinicznymi:

– ułatwia utrzymanie dobrego, pozytywnego nastroju

– łagodzi depresję, niepokój, napięcie nerwowe, gniew i rozdrażnienie

– poprawa jakości snu

– wyższy poziom energii i witalności organizmu

– zmniejsza dolegliwości zespołu napięcia przedmiesiączkowego.

 

Aby zachować dobre samopoczucie i równowagę emocjonalną, niekiedy należy wspomóc się preparatami, najlepiej pochodzenia roślinnego. Warto jednak, aby ich działanie poparte było badaniami.

 

Link do zakładki nt. produktu https://hepatica.pl/sklep/affron/

Ile naprawdę kosztuje produkcja żywności? Think tank Żywność dla Przyszłości podsumowuje koszty środowiskowe i zdrowotne w nowym raporcie

Według danych FAO za rok 2023, globalna wartość ukrytych kosztów zdrowotnych i środowiskowych systemów rolno-spożywczych wynosi ok. 12,7 biliona dolarów,…
CZYTAJ

Dzień Walki z Pustynnieniem i Suszą – Polska nadal w cieniu suszy

17 czerwca obchodzimy Dzień Walki z Pustynnieniem i Suszą – święto ustanowione przez ONZ, które ma przypominać o narastającym problemie…
CZYTAJ

Higiena jamy ustnej podczas leczenia nowotworu jamy ustnej

Rozpoznanie nowotworu jamy ustnej to ogromne wyzwanie dla chorego – zarówno emocjonalne, jak i fizyczne. Każdego roku ponad 4 tysiące…
CZYTAJ

Przystosowanie miast do zmian klimatu – Nowe regulacje dotyczące Miejskich Planów Adaptacji

Zmiany klimatu to jedno z największych wyzwań współczesnego świata, w tym także Polski. Z analiz Instytutu Ochrony Środowiska – Państwowego…
CZYTAJ

Mikroflora w jamie ustnej – mały ekosystem, wielkie znaczenie

Kiedy myślimy o mikroflorze, zwykle mamy na myśli jelita. Tymczasem równie złożony i ważny ekosystem mikroorganizmów funkcjonuje w naszej jamie…
CZYTAJ

Rola roweru i transportu publicznego w dążeniu do neutralności klimatycznej – Światowy Dzień Roweru 2025

Z okazji Światowego Dnia Roweru, obchodzonego 3 czerwca, warto przypomnieć o licznych korzyściach płynących z jazdy na rowerze. Raport Europejskiej…
CZYTAJ

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę mikrobioty jelitowej w utrzymaniu zdrowia człowieka. Ten złożony…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego, czy są to poszerzone, sine żyły na nogach,…
CZYTAJ

Moda czy zdrowie? Jak mądrze wybielać zęby i dbać o piękny uśmiech w sezonie weselno-komunijnym i nie tylko

Śnieżnobiały uśmiech staje się modny i szczególnie pożądany w okresie ślubno-komunijnym. Coraz więcej osób, przygotowując się do ważnych uroczystości, uwzględnia…
CZYTAJ

Wiosenny niezbędnik na piknik i grilla

Wiosna i lato to czas, gdy gotowanie przenosi się na świeże powietrze. Grill w ogrodzie, piknik w parku, a może…
CZYTAJ

Wiosenny grill bez stresu – wszystko gotowe, zanim przyjdą goście

Są takie dni, kiedy wszystko toczy się we własnym tempie. Stół ustawiony gdzieś w ogrodzie, w powietrzu unosi się zapach…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy LUX MED, przypomina o roli tego niewielkiego, ale…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego,…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co…
CZYTAJ