Świąteczny niezbędnik
Święta są jednym z najbardziej wyjątkowych momentów w roku. Bożonarodzeniowe potrawy, pięknie ozdobiony dom, prezenty dla bliskich… Wszystko musi być dobrze zaplanowane – od smacznych przepisów po urokliwą i klimatyczną dekorację. Martwisz się, że o czymś zapomnisz i przez to nie będziesz w pełni korzystać z tego magicznego czasu? W Boże Narodzenie mówimy stanowcze „nie” wszystkim negatywnym emocjom! Zobacz na nasz świąteczny niezbędnik z praktycznymi wskazówkami, recepturami i poradami, dzięki którym spędzisz spokojne i w pełni zaplanowane chwile z najbliższymi.
Świąteczne planowanie w kilku krokach
Udekorowanie domu – check!
Jeżeli chcesz wprowadzić do swojego domu świąteczny klimat, koniecznie zacznij od wybrania tematycznych dekoracji. Podstawową ozdobą i symbolem odrodzenia jest oczywiście choinka. Przygotuj bombki, świąteczne łańcuchy i lampki, zaangażuj całą rodzinę, abyście wspólnie udekorowali świąteczne drzewko. Światełka przydadzą Ci się także do ozdobienia domu, połóż je na oknach lub włóż do słoika i stwórz bardzo prostą dekorację. Zastanów się także nad przystrojeniem wnętrza pachnącymi elementami. Doskonale sprawdzą się świeczki o aromacie cynamonu, choinki czy pomarańczy. Niech w Twoim domu nie zabraknie także stroika. Z łatwością zrobisz go z pachnących gałązek świeżego świerku lub kupisz w każdym sklepie przed świętami.
Zaplanowanie świątecznego menu – check!
Świąteczny stół słynie z tradycyjnych przysmaków, na które wszyscy czekają przez cały rok. Aby zdążyć z przyrządzeniem wszystkich dań i uniknąć niepotrzebnego stresu, warto wcześniej skomponować całe menu, zrobić zakupy z wyprzedzeniem i dokładnie rozplanować gotowanie. Jeżeli nie wyobrażasz sobie świątecznego menu bez uszek z kapustą i grzybami, to rekomendujemy nasz przepis. Możesz lepić je zaraz przed biesiadą z bliskimi, albo rozpocząć przygotowania nawet miesiąc wcześniej i schować małe pierożki do zamrażarki. Kilka dni przed świętami zrobisz także kapustę wigilijną z grzybami i grochem, której składniki zdążą się ze sobą „polubić” i danie zyska bogatszy smak i aromat!
Uszka z kapustą i grzybami
Czas przygotowania: 65 minut
Liczba porcji: 6
Składniki:
500 g kapusty kiszonej
20 g suszonych grzybów
500 g pieczarek
1 cebula
4 ziarna ziela angielskiego
½ łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
3 liście laurowe
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 kostka Przyprawy w Mini Kostkach Czosnek Knorr
1 kostka Przyprawy w Mini Kostkach Smażona Cebula Knorr
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka lubczyku
3 łyżki oleju rzepakowego
3 łyżki oleju z pestek dyni
5 łyżek bułki tartej
Ciasto:
1 kg mąki
2 szklanki ciepłej wody
1 szczypta soli
Sposób przygotowania:
Kapustę do uszek wigilijnych z kapustą i grzybami wypłucz z nadmiaru soli i kwasu, a następnie drobno poszatkuj nożem. Grzyby zalej wrzątkiem, odstaw na bok, aby zmiękły, a gdy wystygną – drobno posiekaj (zachowaj zalewę). Cebulę pokrój w kostkę, grzyby w cienkie pół plastry.
Cebulę i grzyby podsmaż na oleju rzepakowym, dodaj do nich kapustę i posiekane suszone grzyby razem z zalewą, dolej 300 ml wody, dodaj ziele angielskie i liść laurowy.
Wszystko razem duś pod przykryciem około 30 min. Kapustę dopraw do smaku przyprawami Knorr. Wszystko razem gotuj jeszcze do momentu, aż z kapusty odparuje prawie cała woda – około 30 min.
Kapustę pomieszaj z olejem z pestek dyni. Farsz do uszek z kapustą i grzybami wystudź, jeśli jest w nim nadal dużo płynu, postaraj się go związać, dodając kilka łyżek bułki tartej.
Podczas gdy farsz będzie się dusić przygotuj ciasto. W tym celu w misce połącz około 700 g mąki z ciepłą wodą i solą. Wyrób ciasto, powinno być gładkie i elastyczne, zawiń je w folię i odstaw na bok do momentu, aż farsz będzie gotowy.
Gotowe ciasto na uszka z grzybami i kapustą podziel na części na stolnicy podsypanej mąką, rozwałkuj na cienki placek i przy pomocy małej szklanki wytnij z niego krążki.
Na każdy krążek z ciasta nałóż łyżeczką farsz grzybowy z kapustą, sklej krawędzie ciasta, składając je na pół i ściskając np. widelcem, a następnie połącz ze sobą brzegi pieroga formując uszka. Gotowe uszka gotuj we wrzącej wodzie około 2-3 min, mieszając delikatnie wodę tak, aby uszka się nie posklejały.
Kapusta wigilijna z grzybami i grochem
Czas przygotowania: 60 minut
Liczba porcji: 6
Składniki:
1 kg kiszonej kapusty
150 g ugotowanego grochu
1 Bulion Warzywny Knorr
50 g suszonych grzybów (najlepiej borowiki)
1 marchewka
2 liście laurowe
½ łyżeczki kminku
3 ziarna ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu czarnego ziarnistego
50 ml oleju rzepakowego
50 ml oleju lnianego
1 łyżka majeranku
2 ząbki czosnku
1 cebula
Sposób przygotowania:
W odpowiednim garnku na oleju rzepakowym podsmaż posiekany czosnek, pokrojoną w kostkę cebulę i startą marchewkę. Dodaj poszatkowaną i przepłukaną w wodzie kiszoną kapustę. Wszystko razem smaż chwilę.
Dodaj przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, zmielony kminek, a także kostkę bulionu Knorr, która nada daniu pełni smaku.
Dodaj grzyby i groch oraz 2 l wody. Gotuj powoli, aż woda prawie zupełnie odparuje, a groch i kapusta staną się miękkie. Na koniec dopraw kapustę olejem lnianym i majerankiem do smaku.
Świąteczne prezenty dla bliskich – check!
Zapewne planujesz obdarować ukochane osoby prezentami. Odradzamy zostawianie kupna upominków na ostatnią chwilę! Kolejki przyprawiają wówczas nawet najbardziej wytrwałe osoby o zawrót głowy. Zdecydowanie warto wcześniej zrobić listę prezentów dla bliskich osób. Jaki upominek wybrać? Według zasad savoir vivre prezent nie powinien być ani zbyt drogi, ani zbyt tani. Warto sugerować się upodobaniami czy potrzebami osoby, którą chcemy obdarować. Na koniec upewnij się także, że masz w swoich zapasach zestaw do udekorowania prezentów. Pierwsze wrażenie jest bardzo ważne, więc koniecznie opakuj upominek w kolorowy papier, wstążkę i personalizowaną etykietę.
Przygotowanie świątecznego stołu – check
Świąteczny stół to centrum spotkań z bliskimi. Właśnie dlatego tak ważnym zadaniem jest aranżacja i udekorowanie tego wyjątkowego miejsca. Według tradycji na świątecznym stole nie może zabraknąć białego obrusu, który symbolizuje czystość i doskonale się prezentuje. Połóż na nim także elegancką zastawę ze szkła lub porcelany. Ułóż talerze w prawidłowej kolejności: najpierw talerz obiadowy, a później talerz sałatkowy oraz talerz głęboki. Na koniec zadbaj o detale, takie jak świeczniki, stroiki czy figurki. Tak przygotowany stół będzie zwiastował wyjątkowe spotkanie z najbliższymi osobami.
Brak stresu i dobre nastawienie – check!
Pamiętaj o tym, że święta mają być wyjątkowym i radosnym czasem. Przygotowanie jednej z potraw skończyło się niepowodzeniem? Rosnąca ilość obowiązków przed świętami psuje Twój dobry nastrój? Spójrz na to wszystko z dystansem i odpowiedz sobie na pytanie, czy tak naprawdę masz się czym przejmować. Nie daj się przedświątecznej gorączce i ciesz się wyjątkowym czasem, który masz przed sobą. W końcu Boże Narodzenie jest tylko raz w roku!