Najlepsze przyprawy do bożonarodzeniowych potraw, bez których nie ma świąt!



Święta to czas przepełniony radością, spotkaniami z bliskimi i… pysznym jedzeniem, na które każdy czeka przez cały rok. Od 24 grudnia stoły wypełnione są po brzegi pierogami, barszczem, kapustą, a także słodkimi wypiekami. Przygotowując świąteczne menu, nie możemy zapomnieć o kluczowych składnikach, dzięki którym dania mają głęboki smak i aromat. Jeżeli więc chcesz, aby o Twoich potrawach goście pamiętali przez cały następny rok, koniecznie zostań z nami. Przygotowaliśmy dla Ciebie propozycje 10 przypraw, które sprawią, że te święta będą jeszcze smaczniejsze i wyjątkowe!

Niech tradycji stanie się zadość

Bardzo ciężko wyobrazić sobie tradycyjne menu świąteczne bez rozgrzewających zup. To właśnie one rozpoczynają uroczyste spotkania z rodziną i zapowiadają ucztę pełną smaków, rozbudzając apetyt wszystkich gości. Czego nie może zabraknąć w świątecznych zupach? Aromatu! Dodaj do zupy kilka ziarenek ziela angielskiego, a nie będziesz narzekać na jego brak. Smak tej przyprawy określamy jako lekko ostry i ciepły, a jej zapach przypomina iście świąteczne nutki imbiru oraz goździków. Obowiązkową przyprawą w klasycznych zupach jest także liść laurowy. Charakteryzują go gorzko-ostry smak oraz zapach. Mieszankę tych przypraw znajdziesz w naszej recepturze na barszcz czerwony, ale równie dobrze możesz dorzucić ją do zupy grzybowej czy żurku.

Barszcz czerwony a’la grzaniec

Czas przygotowania: 60 minut
Liczba porcji: 4

Składniki:

2 marchewki
1 pietruszka
1 opakowanie Barszcz Czerwony Ulubione Smaki Knorr
2 średniej wielkości cebule
¼ selera
2 łyżki soku z cytryny
Mały kawałek świeżego imbiru
1 gwiazdka anyżu
2 goździki
Kawałek cynamonu
4 ziarna ziela angielskiego
skórka otarta z połowy cytryny
miód
1 l zimnej wody

Sposób przygotowania:

Umyj i obierz warzywa. Następnie włóż je do garnka i zalej około 1 l zimnej wody. Dodaj przyprawy, imbir i ugotuj warzywny wywar na wolnym ogniu.

Przecedź wywar przez sito, dodaj Barszcz Knorr i dokładnie wymieszaj.

Dopraw zupę do smaku sokiem i skórką z cytryny, startym imbirem oraz miodem. Voilà!



Świąteczna pieczeń jak od szefa kuchni

Na bożonarodzeniowym obiedzie soczysta i pachnąca pieczeń to przepustka do sukcesu i uśmiechów na twarzy gości. Aby mięso miało intensywny aromat, należy je najpierw odpowiednio przyprawić. Do pieczeni najczęściej dodajemy suszone zioła, ponieważ ich smak jest najbardziej intensywny. Musisz również pamiętać o regułach łączenia przypraw z konkretnymi rodzajami mięs. Jeśli zamierzasz zaserwować drób, to najlepiej dodać do niego tymianek o pikantnym smaku i orzeźwiającym zapachu. Soczystą wołowinę dopraw kminkiem o słodko-orzechowym aromacie. Do mięsa wieprzowego wybierz inny zestaw przypraw, czyli rozmaryn lub lubczyk. Te dwa składniki mają charakterystyczny aromat, który będzie mocno wyczuwalny już po pierwszym kęsie. Przekonaj się o tym, przygotowując naszą wyjątkowo apetyczną recepturę na pieczoną karkówkę w sosie rozmarynowym.

Pieczona karkówka w sosie rozmarynowym

Czas przygotowania: 60 minut
Liczba porcji: 6

Składniki:

1 ½ kg schabu karkowego
1 opakowanie Sosu do Pieczeni Ciemny Knorr
3 łyżki Przyprawy do Mięs Knorr
2 gałązki świeżego rozmarynu
5 ząbków czosnku
130 ml oleju roślinnego
3 łyżki musztardy francuskiej
1 mała cebula szalotka

Sposób przygotowania:

Czosnek obierz i pokrój w plastry. Mięso ponakłuwaj cienkim nożem na około 2-3 cm, w powstałe „kieszonki” wsuń plaster czosnku. Czynność powtarzaj w miarę regularnie dookoła mięsa, rozkładając cały czosnek.

Przygotuj marynatę do mięsa – przyprawę do mięs wymieszaj z 80 ml oleju, musztardą i posiekaną gałązką rozmarynu. Natrzyj nią mięso i zawiń w folię aluminiową. Karkówkę pozostaw co najmniej na jeden dzień w lodówce, aby marynata przeniknęła w głąb mięsa.

Po tym czasie mięso piecz w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez około 120 min. Po upieczeniu mięsa zbierz powstały sok – posłuży do przygotowania sosu.

Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż posiekaną w drobną kostkę szalotkę. Dodaj posiekany rozmaryn, wlej 200 ml ciepłej wody (razem z sokiem z pieczenia mięsa). Dodaj sos do pieczeni Knorr, dzięki któremu sos będzie gęsty i dobrze doprawiony. Całość dokładnie wymieszaj. Wszystko razem gotuj dwie minuty. Mięso podawaj z sosem.

Słodkie wypieki w Twoim domu

Dla każdego smakosza słodkich wypieków najważniejszym elementem świątecznego menu są ciasta. W nich także nie może zabraknąć aromatycznych przypraw, które sprawią, że zapach ulubionych przysmaków będzie unosił się w całym domu.

Przyprawa korzenna – jest stałym elementem receptur na pierniczki. Ta przyprawa charakteryzuje się ciepłym oraz głębokim aromatem.
Cynamon – to składnik wielu wypieków, np. szarlotki i nie tylko! Odpowiada także za wyjątkowy smak świątecznego kompotu z suszu.
Wanilia – nada wyjątkowego aromatu świątecznemu sernikowi lub drożdżowym ciastom.
Kardamon – jeżeli zależy Ci na cytrynowo-imbirowym aromacie, to użycie kardamonu do sernika, szarlotki czy pierniczków będzie doskonałym pomysłem.

Rozgrzewające napoje świąteczne

Przygotowując świąteczne menu, pamiętaj także o detalach, takich jak rozgrzewające napoje dla gości. Zapewne kojarzysz smak tradycyjnego kompotu z suszu. Uzyskasz go dzięki konkretnemu zestawowi przypraw. Co powinno znaleźć się w recepturze na kompot? Zaopatrz się w cynamon, anyż oraz korę cynamonową. Podobny zestaw składników sprawdzi się również do przygotowania aromatycznej herbaty świątecznej. Możesz również dodać goździki, które charakteryzują się słodko-gorzkim i korzennym smakiem. Jeżeli lubisz intensywne i intensywne składniki, to w Twojej herbacie powinno także znaleźć się miejsce dla świeżego korzenia imbiru. Niech Twój dom i kuchnia będą przepełnione pięknym zapachem i wyjątkową atmosferą w ten wyjątkowy zimowy czas!

Nadciśnienie tętnicze – cichy zabójca Twojego mózgu i serca. Ta choroba zwiększa ryzyko wystąpienia udaru aż czterokrotnie!

Blisko 1/3 dorosłych Polaków choruje na nadciśnienie tętnicze, przy czym ponad 20% kobiet i 40% mężczyzn nie zdaje sobie z…
CZYTAJ

5 faktów o nadciśnieniu, które powinien znać każdy Polak

Nadciśnienie tętnicze to podstępna choroba, która dotyka już ponad 11 milionów Polaków! Niestety leczy się tylko 1/3 z nich. Nadciśnienie…
CZYTAJ

Jak spowolnić wskazówki zegara? Duet: ceramidy i peptydy dla odmłodzenia skóry

Jednym z najważniejszych wyzwań dla skóry o każdej porze roku zdecydowanie jest zapobieganie objawom upływającego czasu. Kosmetolodzy podkreślają, że kluczowa…
CZYTAJ

„Prawdziwy mężczyzna”, czyli jaki?

Prawdziwy mężczyzna nie płacze, dominuje, ma przyzwolenie na bycie bezwzględnym i agresywnym – ale czy na pewno? Mimo że sytuacja…
CZYTAJ

Witamy wiosenną symfonię smaków

Wraz z nadejściem wiosny natura budzi się do życia, przynosząc ze sobą świeżość, kolorowe pejzaże i bogactwo aromatów. To idealny…
CZYTAJ

Siekane kotleciki z kurczaka z kolorowym ryżem

Siekane kotleciki z kurczaka mają złocisty kolor, są chrupiące i pełne wartościowych dodatków, np. w postaci marchewki czy cukinii. Podane…
CZYTAJ

Maj miesiącem mierzenia ciśnienia tętniczego krwi. Jak prawidłowo to robić, jakie są najczęstsze błędy i jak ich unikać?

Nadciśnienie tętnicze jest jednym z najbardziej rozpowszechnionych czynników zwiększających ryzyko wielu chorób wpływających zarówno na długość naszego życia, jak i…
CZYTAJ

Nadmierne, intensywne szczotkowanie zębów – nie rób tego, to szkodzi zębom!

Nadmierne szczotkowanie zębów wydaje się nieszkodliwym nawykiem, ale w rzeczywistości może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Zbyt intensywne lub zbyt…
CZYTAJ

Łokieć tenisisty – problem nie tylko sportowców

Choć nazwa „łokieć tenisisty” kojarzy się ze sportem, a wręcz z bardzo konkretną dyscypliną, okazuje się, że problem ten dotyczy…
CZYTAJ

Rozpoczęcie prac nad pierwszym w Polsce Regionalnym Planem Adaptacji do Zmian Klimatu

Adaptacja do zmian klimatu to proces dostosowywania się społeczeństw, ekosystemów i gospodarek do zmian warunków klimatycznych, które już występują lub…
CZYTAJ

4. edycja kampanii #lubiesiebie – relacja ze spotkania prasowego z udziałem ambasadorek

W nowo otwartej śródziemnomorskiej restauracji PRIMITIVO Kuchnia i Wino przy ulicy Waliców 13 w Warszawie, odbyło się spotkanie prasowe z…
CZYTAJ

Tydzień dla serca, jak dbać o ten najważniejszy organ

17.04-24.04.2024 r. obchodzimy Tydzień dla Serca. To doskonała okazja, by nie tylko poszerzyć swoją wiedzę na temat tego wyjątkowego i…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Nadciśnienie tętnicze – cichy zabójca Twojego mózgu i serca. Ta choroba zwiększa ryzyko wystąpienia udaru aż czterokrotnie!

Blisko 1/3 dorosłych Polaków choruje na nadciśnienie tętnicze, przy czym ponad 20%…
CZYTAJ

5 faktów o nadciśnieniu, które powinien znać każdy Polak

Nadciśnienie tętnicze to podstępna choroba, która dotyka już ponad 11 milionów Polaków!…
CZYTAJ

„Prawdziwy mężczyzna”, czyli jaki?

Prawdziwy mężczyzna nie płacze, dominuje, ma przyzwolenie na bycie bezwzględnym i agresywnym…
CZYTAJ

Maj miesiącem mierzenia ciśnienia tętniczego krwi. Jak prawidłowo to robić, jakie są najczęstsze błędy i jak ich unikać?

Nadciśnienie tętnicze jest jednym z najbardziej rozpowszechnionych czynników zwiększających ryzyko wielu chorób…
CZYTAJ

Łokieć tenisisty – problem nie tylko sportowców

Choć nazwa „łokieć tenisisty” kojarzy się ze sportem, a wręcz z bardzo…
CZYTAJ