Rola białka w zrównoważonej diecie



Białko stanowi około 20% masy ciała człowieka, z czego mniej więcej 300 g ulega wymianie w ciągu doby. Ten niezbędny składnik odżywczy odgrywa więc kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Nie tylko reguluje przemianę materii, ale też pomaga w naprawie tkanek. Ponadto, pozwala zachować właściwe pH płynów ustrojowych, wzmacnia odporność oraz przyczynia się do przyrostu masy mięśniowej.

Jak wskazują naukowcy w badaniach, białko powinno być stałym elementem zdrowej i zrównoważonej diety. Głównym jego źródłem są m.in. sery, ryby, mięso, orzechy, jaja czy nasiona roślin strączkowych. Doskonałym uzupełnieniem niedoborów białka mogą być suplementy diety i odżywki. Największe zapotrzebowanie na białko wykazują sportowcy oraz osoby prowadzące aktywny tryb życia. Ten składnik odżywczy jest jednak niezbędny w diecie każdego człowieka.

Wykazali to m.in. naukowcy z Uniwersytetu w Sydney w 2015 roku. Przeprowadzili oni wnikliwą analizę sposobu odżywiania się ponad 9 tys. mieszkańców Australii w przeciągu 12 miesięcy. Na jej podstawie postawili hipotezę określaną mianem dźwigni białkowej. W wyniku przeprowadzonego badania okazało się, że zbyt mała ilość białka w diecie prowadzi do spożywania nadmiernych ilości węglowodanów i tłuszczu, które mają zaspokoić braki kalorii.

To jednak może skutkować w dłuższej perspektywie otyłością i złym samopoczuciem. Według badania osoby przyjmowały średnio prawie 19% kalorii w postaci białka. Dla porównania aż 43% stanowiły węglowodany, a 30% tłuszcze. W wyniku analizy naukowców z Australii okazało się, że regularne spożywanie produktów spożywczych zawierających białko, zwłaszcza na śniadanie, powodowało, że zapotrzebowanie na kalorie w ciągu dnia było mniejsze. Co ciekawe, wyniki badania potwierdziła także praca naukowa opublikowana we wrześniu 2023 roku w czasopiśmie „Philosophical Transactions of the Royal Society B: Biological Sciences”. Również zwrócono uwagę na ten sam mechanizm, polegający na zastępowaniu braków białka dużymi ilościami węglowodanów i tłuszczu.

O tym, że warto włączyć białko na stałe do zdrowej i zbilansowanej diety przekonuje także badanie opublikowane w czasopiśmie „The American Journal of Clinical Nutrition”. Wynika z niego, że osoby spożywające optymalną ilość tego makroelementu, miały mniej tkanki tłuszczowej od konsumentów w mniejszym stopniu dbających o dietę. Zalet związanych z włączaniem białka do codziennego menu jest jednak dużo więcej. To podstawowy składnik budulcowy tkanek, mięśni, skóry czy włosów, mający także właściwości naprawcze. Ma to szczególne znaczenie w przypadku osób uprawiających sport oraz aktywnych fizycznie, narażonych na drobne urazy czy kontuzje. Dzięki spożywaniu białka, powrót do zdrowia może nastąpić dużo szybciej.

Ponadto białko jest elementem niezbędnym do wytwarzania hormonów i enzymów. Przekłada się to na właściwą regulację podstawowych procesów w organizmie – od trawienia, przez krążenie krwi, aż po przemiany metaboliczne. Białko ma również zbawienny wpływ na układ odpornościowy człowieka. Odpowiada ono za produkcję przeciwciał, które pomagają zwalczać wszelkiego rodzaju przeziębienia, choroby i infekcje. Poza tym powoduje, że proces trawienia się wydłuża. A co za tym idzie, można odczuwać sytość przez większą część dnia niż w przypadku, gdy ten element jest dostarczany w zbyt małej ilości. Białko odgrywa również bardzo istotną rolę w rozwoju organizmu, a także w czasie kształtowania się prawidłowego wzrostu u dzieci i młodzieży.

Warto zatem dbać o zbilansowaną dietę na co dzień i spożywać te produkty, które zawierają właściwe ilości białka. Zaliczają się do nich m.in. ryby, twarogi, sery, mięso, soczewica czy owoce morza. Należy także pamiętać, że doskonałym uzupełnieniem niedoborów białka mogą być suplementy diety i odżywki.



– Suplementy diety to zdrowe produkty spożywcze, które zawierają składniki odżywcze, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania każdego dnia. Jednym z nich jest właśnie białko, występujące w odpowiednich ilościach i proporcjach w naszych odżywkach białkowych. Znacząco wspomagają one regenerację po wysiłku związanym z wyczynowym uprawianiem sportu czy mniej intensywną aktywnością fizyczną. Odżywki białkowe uzupełniają także niedobory, wspierają wzrost i utrzymanie masy mięśniowej oraz są ważnym elementem zrównoważonej diety – komentuje Rafał Zakrzewski, wiceprezes zarządu i Chief Revenue Officer w SFD, liderze e-commerce w branży suplementów diety.

Prawidłowo zbilansowana dieta ma ogromne znaczenie we właściwym funkcjonowaniu oraz rozwoju organizmu. Jej stałym elementem powinno być także białko, które znajduje się w różnych produktach spożywczych. Warto pamiętać, że człowiek potrzebuje średnio około 0,8 g białka na kilogram masy ciała. Zapotrzebowanie na ten makroelement zależy jednak od wielu czynników i jest większe w przypadku osób intensywnie trenujących oraz wykonujących na co dzień duży wysiłek fizyczny. Ważne, żeby zdrowa dieta była zróżnicowana, a także dopasowana do potrzeb i sposobu funkcjonowania danej osoby. Dzięki temu białko, jako jej integralny element, spełni swoje prozdrowotne funkcje.

***
SFD jest liderem e-commerce w Polsce w kategorii odżywek i suplementów diety. Firma w obecnej formie funkcjonuje od 2010 roku, a od 2011 roku jest notowana na rynku NewConnect. Produkty SFD są dostępne w największych sieciach handlowych, jak Żabka, Lidl, Biedronka oraz Dino. Firma posiada również sto sklepów stacjonarnych pod własną marką oraz osiem sklepów e-commerce. Siedziba przedsiębiorstwa mieści się w Opolu.

Wiodącymi markami SFD w kategorii spożywczej są NUTLOVE – przekąski bez dodatku cukru i oleju palmowego, FITKING DELICIOUS – proteinowe przekąski i napoje dla sportowców oraz Kizzers – bezcukrowy fit baton, który powstał w kolaboracji z jednym z najbardziej popularnych raperów w Polsce, KIZO.

Metale ciężkie i pestycydy w warzywach i owocach z działek miejskich – wyniki badań komentuje ekspertka IOŚ-PIB

Marchew z działki, sałata z miejskiego ogródka czy truskawki z własnej uprawy – to symbole zdrowej, lokalnej żywności. Jednak najnowsze…
CZYTAJ

Jesienna dynia w nowym świetle – jak Halloween wpływa na marnowanie żywności

Moda na Halloween i rzeźbione dynie w ostatnich latach przekształciła się w szerszy trend – dekorowanie wnętrz oraz wejść do…
CZYTAJ

Świetlista i opalona skóra jak po wakacjach: wszystko co powinnaś wiedzieć o opalaniu natryskowym

Letnia opalenizna od zawsze kojarzy się ze zdrowiem, energią i atrakcyjnym wyglądem. Jednak niestety promienie UV niosą ze sobą ryzyko…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz ze śniegiem, mróz i wieczna ciemność skutecznie zniechęcają…
CZYTAJ

Od profilaktyki po rehabilitację – 29 października obchodzimy Światowy Dzień Udaru Mózgu. Nie lekceważ pierwszych objawów

Z okazji Światowego Dnia Udaru Mózgu przypominamy, jak poważnym wyzwaniem zdrowotnym pozostaje ta choroba. Udar mózgu to jedna z najczęstszych…
CZYTAJ

Suszarko-lokówka Sencor SHS 9100RS – profesjonalna i bezpieczna stylizacja włosów dzięki technologii Coandy

Nowoczesna stylizacja włosów przestała być zarezerwowana wyłącznie dla salonów fryzjerskich. Dzięki suszarko-lokówce Sencor SHS 9100RS każda użytkowniczka może stworzyć zachwycającą…
CZYTAJ

Ekspertka ostrzega: choroby dziąseł rozwijają się po cichu. Jak je zatrzymać?

Krwawią przy szczotkowaniu, bolą przy dotyku, a oddech traci świeżość - to nie tylko drobne niedogodności, ale sygnały, że dziąsła…
CZYTAJ

Zmiana czasu a ADHD – jak przesunięcie zegara wpływa na sen, nastrój i koncentrację? 

Zmiana czasu, choć z pozoru niewielka, może w istotny sposób zaburzyć funkcjonowanie osób z ADHD. – Już przesunięcie zegara o…
CZYTAJ

Dzień Makaronu – czemu po makaronie chce nam się spać i co z tym zrobić? Radzi dietetyczka

25 października obchodzimy Światowy Dzień Makaronu – ulubionego dania wielu osób na całym świecie. Jednak wielu z nas po jego…
CZYTAJ

Europejska Federacja Periodontologii ujednoliciła standardy leczenia w Europie

Paradontoza to choroba, która dotyka coraz większej liczby osób. W Europie problemy z przyzębiem ma ponad 60% populacji[1], a w Polsce…
CZYTAJ

Aeroprostownica Sencor Artemiss SHI 9100RS – rewolucja w prostowaniu suchych i mokrych włosów

Aeroprostownica Sencor Artemiss SHI 9100RS to urządzenie, które redefiniuje codzienną stylizację włosów. Innowacyjna technologia prostowania za pomocą powietrza zapobiega nadmiernej ekspozycji…
CZYTAJ

Od krajowych strategii do lokalnych działań. Rolnictwo w obliczu zmian klimatu

Zmiany klimatu w coraz większym stopniu wpływają na rolnictwo – sektor, który z jednej strony odpowiada za bezpieczeństwo żywnościowe, a…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz…
CZYTAJ

Od profilaktyki po rehabilitację – 29 października obchodzimy Światowy Dzień Udaru Mózgu. Nie lekceważ pierwszych objawów

Z okazji Światowego Dnia Udaru Mózgu przypominamy, jak poważnym wyzwaniem zdrowotnym pozostaje…
CZYTAJ

Zmiana czasu a ADHD – jak przesunięcie zegara wpływa na sen, nastrój i koncentrację? 

Zmiana czasu, choć z pozoru niewielka, może w istotny sposób zaburzyć funkcjonowanie…
CZYTAJ

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez…
CZYTAJ

SAD – choroba afektywna sezonowa (Seasonal Affective Disorder), czyli sezonowy spadek nastroju. Na czym polega i jak sobie z nim radzić?

Jesień i zima to dla wielu z nas trudniejszy czas. Krótszy dzień,…
CZYTAJ