Gdy przyjdzie ochota na małe co nieco… Inspiracje na smaczne przyjemności – Warzywne burgery



6 maja świętowany był Międzynarodowy Dzień bez Diety. To wydarzenie ma przypomnieć każdemu, że jedzenie powinno być czynnością, z której czerpiemy przyjemność! Czy na ogół odmawiacie sobie ulubionych smakołyków? 6 maja myślenie o diecie i ograniczeniach żywieniowych powinno pójść w zapomnienie! Bez konieczności liczenia kalorii. Ale czy tylko 6 maja? Pozwólcie sobie czasem na słodką chwilę zapomnienia. W artykule zebraliśmy garść inspiracji na smaczne przekąski.

6 maja to wyjątkowa data, na którą przypada Międzynarodowy Dzień bez Diety! Święto zostało ustanowione w 1992 roku, a jego pomysłodawczynią była angielska feministka – Mary Evans. Cel, jaki przyświeca temu wydarzeniu, to akceptacja własnego ciała i czerpanie przyjemności z jedzenia smacznych posiłków. Z pewnością każdy ma takie dania, które uwielbia, ale na ogół unika ich ze względu na kaloryczność. Jak wiadomo zbilansowana dieta to podstawa zdrowego odżywania. Jednak od czasu do czasu możemy sobie pozwolić na ulubiony deser, pizzę czy inną przekąskę. Poznajcie nasze inspiracje na dania, które z powodzeniem możecie zjeść w domu, lub korzystając z pięknej pogody, zabrać ze sobą na piknik.

Na słono! Co wybrać – burgera, tortillę czy frytki?

Chrupiące frytki z cukinii w parmezanowej skorupce, domowe grissini czy paluszki serowe z ciasta francuskiego wydają się być bardzo smacznym pomysłem na słone przekąski, które można chrupać w ciągu dnia lub podczas spotkania z przyjaciółmi. Frytki z cukinii zrobicie w zaledwie 30 minut! Pokrojoną cukinię na frytki o grubości około 2 cm wystarczy obtoczyć w jajku i parmezanie i wstawić na około 20 minut do nagrzanego do 200-220°C piekarnika. Voilà!

Możecie serwować je razem z ulubionym dipem. A jako danie główne polecamy tortillę ze szpinakiem. Możecie zastąpić je wrapami z nadzieniem mięsnym lub warzywnym. To równie dobry i smaczny pomysł na posiłek. Spróbujecie? A co powiecie na aromatyczne double burgery z serem i konfiturą, które w niecałą godzinę zawitają na Waszych talerzach. Mogłoby się wydawać, że nic nie pobije ich aromatu. A jednak! Smak warzywnego burgera bez mięsa także okaże się doskonały, dzięki kompozycji warzyw i ich odpowiedniej obróbce.




Warzywne burgery

Czas przygotowania: 40 min.
Liczba porcji: 4

Składniki:

• 1 cebula
• 40 ml oleju rzepakowego do smażenia
• 1 puszka ciecierzycy konserwowej
• 1 pęczek natki pietruszki
• 1 pęczek kolendry
• 1 opakowanie kaszy bulgur
• 1 upieczony burak
• 1 jajko
• 150 g mąki z ciecierzycy
• 4 plastry sera cheddar
• 4 bułki do burgerów
• 1 jogurt naturalny
• 1 łyżka Ketchupu Hellmann’s Pikantny
• 200 g marchewki
• 100 g białej kapusty
• 2 łyżki chrzanu
• 1 łyżka kminu rzymskiego
• 1 łyżka ziaren słonecznika

Sposób przygotowania:

1. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę, zeszklij ją w garnku na rozgrzanym oleju. Dodaj opakowanie kaszy, zalej 250 ml wody i gotuj pod przykryciem około 15 minut, aż kasza wchłonie wodę i zrobi się miękka w środku. Całość odstaw, aby masa wystygła.
2. Ciecierzycę odsącz z zalewy, z grubsza rozdrobnij ją widelcem, posiekaj pietruszkę i kolendrę, upieczonego buraka pokrój w drobną kosteczkę. Pokrojone składniki wymieszaj razem z mąką, jajkiem i z ugotowaną kaszą.
3. Z powstałej masy uformuj cztery hamburgery grube na co najmniej 2 cm. Hamburgery posmaruj z wierzchu olejem, ułóż na grillu lub obsmaż na patelni teflonowej po 3-4 minuty z każdej strony. Na gotowe kotlety połóż ser i delikatnie go zapiecz.
4. Ziarna słonecznika upraż na patelni, bułki do burgerów przetnij na pół i opiecz je w piekarniku na złoty kolor.
5. Marchew i kapustę zetrzyj na tarce lub drobno posiekaj, pomieszaj z jogurtem, kminem rzymskim, ketchupem, chrzanem i ziarnami słonecznika, w razie potrzeby całość dopraw do smaku solą i pieprzem.
6. Powstałą sałatkę ułóż na spodzie bułki, nałóż na nią usmażonego kotleta z serem i przykryj górną połówką bułki. Burgery podawaj z frytkami z warzyw.

zobacz także:
Gdy przyjdzie ochota na małe co nieco… Inspiracje na smaczne przyjemności – Koktajl brzoskwiniowo-truskawkowy z nasionami chia
Gdy przyjdzie ochota na małe co nieco… Inspiracje na smaczne przyjemności – Aromatyczne double burgery z pleśniowym serem i konfiturą z cebuli
Gdy przyjdzie ochota na małe co nieco… Inspiracje na smaczne przyjemności – Tortilla ze szpinakiem

Nadmierne, intensywne szczotkowanie zębów – nie rób tego, to szkodzi zębom!

Nadmierne szczotkowanie zębów wydaje się nieszkodliwym nawykiem, ale w rzeczywistości może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Zbyt intensywne lub zbyt…
CZYTAJ

Łokieć tenisisty – problem nie tylko sportowców

Choć nazwa „łokieć tenisisty” kojarzy się ze sportem, a wręcz z bardzo konkretną dyscypliną, okazuje się, że problem ten dotyczy…
CZYTAJ

Rozpoczęcie prac nad pierwszym w Polsce Regionalnym Planem Adaptacji do Zmian Klimatu

Adaptacja do zmian klimatu to proces dostosowywania się społeczeństw, ekosystemów i gospodarek do zmian warunków klimatycznych, które już występują lub…
CZYTAJ

4. edycja kampanii #lubiesiebie – relacja ze spotkania prasowego z udziałem ambasadorek

W nowo otwartej śródziemnomorskiej restauracji PRIMITIVO Kuchnia i Wino przy ulicy Waliców 13 w Warszawie, odbyło się spotkanie prasowe z…
CZYTAJ

Tydzień dla serca, jak dbać o ten najważniejszy organ

17.04-24.04.2024 r. obchodzimy Tydzień dla Serca. To doskonała okazja, by nie tylko poszerzyć swoją wiedzę na temat tego wyjątkowego i…
CZYTAJ

10 zdrowych nawyków poprawiających pracę i dobrostan jelit

Jelita często określa się mianem „drugiego mózgu" – są nie tylko fundamentem odporności, ale biorą też udział w utrzymaniu równowagi…
CZYTAJ

Uśmiechnij się do zdrowia: Przepis na pyszny, sycący koktajl z mango i masłem orzechowym – dla mocnych i zdrowych zębów

Koktajl zrobiony ze świeżych składników to nie tylko przyjemność dla podniebienia, ale i zdrowy wybór. Taki posiłek dostarcza organizmowi niezbędnych…
CZYTAJ

Retrotranspozony – nasi sprzymierzeńcy czy wrogowie?

Mgr inż. Angelika Andrzejewska-Romanowska, stypendystka programu L’Oréal-UNESCO Dla Kobiet i Nauki, naukowczyni z Instytutu Chemii Bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk, bada…
CZYTAJ

Fix MAC’N CHEESE – nowość od marki Knorr. Odkryj megaserowy smak

Kultowy amerykański Mac’n Cheeese on demand? Od teraz makaron z kremowym serem możesz zjeść o każdej porze dnia w swoim…
CZYTAJ

Nadciśnienie tętnicze nie boli, ale zabija! Wszystko co trzeba wiedzieć o nadciśnieniu tętniczym

Nadciśnienie tętnicze może dotyczyć każdego z nas. Szacowana liczba chorych w Europie wynosi ok. 150 milionów, co oznacza, że co…
CZYTAJ

Rusz się i zadbaj o swoją postawę ciała!

Styl życia współczesnego człowieka nie sprzyja utrzymaniu prawidłowej postawy ciała. Więcej siedzimy, mniej się ruszamy, spędzamy długie godziny przed ekranami.…
CZYTAJ

Jak odzyskać młody wygląd? Przywrócić właściwe napięcie mięśni twarzy, szyi i dekoltu!

Z upływem lat oraz wskutek działania czynników zewnętrznych, wyraźnemu osłabieniu ulega struktura włókien podtrzymujących skórę twarzy, szyi i dekoltu. W…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Łokieć tenisisty – problem nie tylko sportowców

Choć nazwa „łokieć tenisisty” kojarzy się ze sportem, a wręcz z bardzo…
CZYTAJ

Tydzień dla serca, jak dbać o ten najważniejszy organ

17.04-24.04.2024 r. obchodzimy Tydzień dla Serca. To doskonała okazja, by nie tylko…
CZYTAJ

10 zdrowych nawyków poprawiających pracę i dobrostan jelit

Jelita często określa się mianem „drugiego mózgu" – są nie tylko fundamentem…
CZYTAJ

Retrotranspozony – nasi sprzymierzeńcy czy wrogowie?

Mgr inż. Angelika Andrzejewska-Romanowska, stypendystka programu L’Oréal-UNESCO Dla Kobiet i Nauki, naukowczyni…
CZYTAJ

Nadciśnienie tętnicze nie boli, ale zabija! Wszystko co trzeba wiedzieć o nadciśnieniu tętniczym

Nadciśnienie tętnicze może dotyczyć każdego z nas. Szacowana liczba chorych w Europie…
CZYTAJ