Dieta, odżywianie czyli jak jeść przy kamicy nerkowej?



Jedną z najczęściej występujących chorób układu moczowego jest kamica nerkowa, która wg statystyk dotyka 6% populacji. Dużo bardziej narażeni są na nią mężczyźni, ale wśród chorych znajdują się nawet dzieci.

Na wystąpienie tej choroby mają wpływ czynniki genetyczne, rodzaj zażywanych leków, zakażenia dróg moczowych, ale przede wszystkim nieprawidłowa dieta obfitująca w  duże ilości białka pochodzenia zwierzęcego. Dlatego przypadłość ta zazwyczaj zupełnie nie dotyczy wegetarian.

Jak rozpoznać, jak leczyć kamicę?

Problem stanowi fakt, że kamica często przebiega bezobjawowo. Czasem sygnalizują ją  bóle brzucha lub problemy z oddawaniem moczu. W przypadku wystąpienia choroby niezbędne jest podjęcie leczenia farmakologicznego, ale to nie wystarczy.

 – Każdy rodzaj kamicy wymaga odrębnej terapii dietetycznej, eliminującej produkty oraz potrawy bogate w składniki odpowiedzialne za wytworzenie się kamieni w układzie moczowym. Ważne jest jednoczesne wprowadzenie do jadłospisu produktów, które poprawią stan zdrowia- tłumaczy Dorota Zdąbłarz – Mrozek, dietetyk medyczny z Instytutu FRAIS w Katowicach.

Problem polega na tym, że mężczyźni szczególnie źle znoszą restrykcje dietetyczne i nie lubią zmieniać swoich nawyków żywieniowych. Dlatego ciężko zachęcić ich do jakiejkolwiek diety, mimo że poprawia ona komfort życia. Ograniczenie mięsa nie musi być jednak całkowitą katastrofą. Zależnie od rodzaju kamicy nerkowej, można zbudować naprawdę bogate menu.

Kamica moczanowa

Kamica moczanowa stanowi bardzo częstą postać kamicy i nierzadko występuje u osób otyłych lub z zaburzeniami wchłaniania jelitowego. Pojawia się w momencie, gdy w drogach moczowych odkłada się mocznik. Aby ograniczyć jego ilość należy wykluczyć z diety tzw. puryny, które w procesie metabolizmu zamieniane są w mocznik. Ich głównym źródłem są mięsa.

Z tego powodu, z diety muszą zniknąć: podroby, wieprzowina, śledzie, czekolada, grzyby, buliony mięsne, śliwki, borówki, kawior. Jednak panowie nie powinni się załamywać, bo dopuszczalna dawka mięsa to 150g/dobę. Najlepiej jednak, by było ono drobiowe i podobnie jak ryby – gotowane. W zamian za to dozwolone są potrawy mączne. Koniecznie należy uwzględnić w diecie: mleko i jego przetwory, ziemniaki, buraki, marchew, orzechy, owoce,cukier.

Przykład obiadów: pierogi z truskawkami, ryż z jabłkami, pierogi ruskie, zupa pomidorowa z ryżem, gotowana wołowina z surówką z marchwi, jajko sadzone z ziemniakami, makaron ze szpinakiem i serem, kluski śląskie, zapiekanka ziemniaczana z warzywami i serem.



Kamica szczawianowo-wapniowa

Jest równie często pojawiającą się odmianą kamicy. W jej przypadku problemem są trudno rozpuszczalne złogi szczawianu.  Należy więc wyeliminować go z diety. Oznacza to całkowite wykluczenie: rabarbaru, szczawiu, buraków, szpinaku, agrestu, czekolady, mocnej kawy i herbaty, konserw, zup w proszku.

Zaleca się także ograniczenie grochu, ziemniaków, marchwi i cukru! Pamiętajmy jednak, że ograniczenie nie oznacza całkowitego zrezygnowania z ulubionych przysmaków. Należy również zwracać baczną uwagę na etykiety produktów i unikać tych, które zawierają glutaminian sodu. Natomiast polecane produkty, to: soki warzywno-owocowe, masło, warzywa i owoce, pełne ziarna zbóż, mięsa i ryby.

Przykład obiadu: galaretka rybna, kluski leniwe, ryba duszona w jarzynach z pełnoziarnistym makaronem, jajko sadzone z fasolką szparagową, bitki cielęce z surówką z kapusty, grillowana karkówka, wędzona makrela.

Kamica fosforanowo-wapniowa

Jej pojawienie się może być związane z zakażeniem bakteryjnym powodującym zasadowy odczyn moczu. Charakteryzuje się nadmiarem osadów zbudowanych z fosforanów. Istotne aby dieta uwzględniała produkty zakwaszające mocz, ale należy uważać na wędliny i pieczywo, które często w procesie produkcji otrzymują dawkę fosforanów. Zakazane są produkty takie jak: rośliny strączkowe, mleko, jaja, sery, potrawy obficie solone, wody mineralne alkaliczne. Zaleca się natomiast spożycie mięs, ryb, pieczywa, kasz, makaronów, masła, miodu i soków cytrusowych.

Przykład obiadu: zupa pomidorowa z kaszą, mizeria ze zrazami wołowymi i ziemniakami, ryż z kurczakiem, galaretka rybna, pierogi z mięsem lub ruskie, kasza z gulaszem mięsnym, łosoś grillowany.

modanaurode.pl  -  Dorota Zdšbłarz - Mrozek dietetyk medyczny z Instytutu FRAIS w Katowicach

dietetyk Dorota Zdąbłarz – Mrozek

Kamica cystynowa

Jej nazwa pochodzi od jednego z aminokwasów – cystyny. W organizmie następuje jej zwrotne wchłanianie.

Głównym źródłem cystyny jest mięso, które należy wykluczyć z diety. To szczególnie trudny przypadek dla mężczyzn, którzy przyzwyczajeni są do obfitych mięsnych dań. W diecie wciąż pozostaje mleko i jego przetwory. Warto zainteresować się dietami wegetariańskimi, które wskazują substytuty mięsa.

Najważniejszą zasadą obowiązującą przy każdym rodzaju diety, jest zwiększenie ilości wydalanego moczu. Oznacza to spożywanie dużej ilości płynów, minimum 2 litrów na dobę.

 – Niech to będzie woda mineralna lub źródlana. Piwo, wbrew powszechnie panującej opinii, nie jest zbawienne dla nerek i nie zaleca się go w kuracji.

Warto popijać także w nocy, gdy stężenie składników moczu rośnie. Zmagający się z kamicą nerkową powinni zrezygnować z kawy, alkoholu i obficie solonych potraw. Przestrzeganie diety, przy farmakologicznym wsparciu, prowadzi do pełnego sukcesu – podsumowuje dietetyk Dorota Zdąbłarz – Mrozek.

Aktywność po posiłku – kardiologiczne argumenty za świątecznym spacerem

Wielkanocny czas, choć pełen radości i kulinarnych tradycji, może nieść także wyzwania zdrowotne. To właśnie w tym okresie kardiolodzy obserwują…
CZYTAJ

Choroba wieńcowa – jak ją rozpoznać i kiedy zgłosić się do lekarza?

Choroby serca i układu krążenia od lat pozostają jednym z najpoważniejszych wyzwań zdrowotnych naszych czasów. Mimo postępu medycyny, wciąż zbyt…
CZYTAJ

Nowe podejście do terapii przeciwwirusowych – badania Polki mogą pomóc w walce z HIV i SARS-CoV-2

Nowe podejście do terapii przeciwwirusowych – badania Polki mogą pomóc w walce z HIV i SARS-CoV-2. Dr inż. Hanna Orlikowska-Rzeźnik,…
CZYTAJ

Wiosna a alergie – jak sobie radzić w trudnym sezonie? 

Wiosna to wymagający czas dla alergików, ale odpowiednie leczenie, unikanie alergenów i zmiana codziennych nawyków mogą skutecznie zmniejszyć uciążliwe objawy.…
CZYTAJ

Dlaczego odpowiednie tętno jest ważne dla zdrowia? Kiedy tętno staje się niebezpieczne? Jak rozpoznać tachykardię i na co zwrócić uwagę?

Tętno, czyli liczba uderzeń serca na minutę, jest jednym z podstawowych parametrów, które pozwalają ocenić stan zdrowia. Prawidłowe tętno ma…
CZYTAJ

1 na 3 Polaków jest zadowolonych ze stanu swojego zdrowia. Skąd czerpiemy wiedzę o zdrowiu?

Tylko 30% dorosłych Polaków ocenia swój stan zdrowia pozytywnie, jak wynika z badania „Jak chorują Polacy” zrealizowanego na zlecenie Nationale-Nederlanden.…
CZYTAJ

Niecodzienna perspektywa w codziennej pracy – jak wspierać osoby w spektrum autyzmu?

2 kwietnia obchodzimy Światowy Dzień Świadomości Autyzmu – dzień, który skłania do refleksji nad tym, jak w codziennym życiu –…
CZYTAJ

Zegar biologiczny nie zna zmiany czasu. Dlatego Twój organizm się buntuje

Już w najbliższy weekend czeka nas zmiana czasu z zimowego na letni. Choć przesunięcie wskazówek zegara o jedną godzinę może…
CZYTAJ

Skuteczne badania USG w klinice U Lekarzy w Warszawie

Ultrasonografia (USG) jest jednym z podstawowych i nieinwazyjnych badań, dzięki któremu można przeprowadzić diagnostykę narządów wewnętrznych i wykryć różne schorzenia,…
CZYTAJ

Kiedy miesiączka boli za bardzo. Endometrioza bez tabu

Bolesne miesiączki, zmęczenie, dyskomfort? Dla wielu kobiet w Polsce to nie tylko “taka uroda”, a objawy endometriozy. Szczęśliwie, świadomość tej…
CZYTAJ

Jedyna na świecie. Puszcza Białowieska. 

Jedyna na świecie. Puszcza Białowieska. 
Rusza kampania informacyjno-edukacyjna dotycząca jedynego w Polsce obiektu przyrodniczego wpisanego na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO. Instytut…
CZYTAJ

Dieta ketogenna: zapomniana broń w walce z padaczką

Dieta ketogenna łączona jest głównie z redukcją masy ciała i sposobem na szybkie spalanie tłuszczu. Jej historia ma znacznie głębsze,…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Aktywność po posiłku – kardiologiczne argumenty za świątecznym spacerem

Wielkanocny czas, choć pełen radości i kulinarnych tradycji, może nieść także wyzwania…
CZYTAJ

Choroba wieńcowa – jak ją rozpoznać i kiedy zgłosić się do lekarza?

Choroby serca i układu krążenia od lat pozostają jednym z najpoważniejszych wyzwań…
CZYTAJ

Nowe podejście do terapii przeciwwirusowych – badania Polki mogą pomóc w walce z HIV i SARS-CoV-2

Nowe podejście do terapii przeciwwirusowych – badania Polki mogą pomóc w walce…
CZYTAJ

Wiosna a alergie – jak sobie radzić w trudnym sezonie? 

Wiosna to wymagający czas dla alergików, ale odpowiednie leczenie, unikanie alergenów i…
CZYTAJ

Dlaczego odpowiednie tętno jest ważne dla zdrowia? Kiedy tętno staje się niebezpieczne? Jak rozpoznać tachykardię i na co zwrócić uwagę?

Tętno, czyli liczba uderzeń serca na minutę, jest jednym z podstawowych parametrów,…
CZYTAJ