Dietetyczne postanowienia noworoczne. Rozsądne strategie żywieniowe



Bardzo często, wraz z nadejściem Nowego Roku, tworzymy listę postanowień i wyznaczamy sobie nowe cele. Z reguły lista jest długa, a wśród niej znajduje się punkt: chcę schudnąć. Co zrobić, aby nasze postanowienia związane ze zmianą diety nie zakończyły się porażką? Jak realnie wyznaczać sobie cele związane ze zmianą nawyków żywieniowych?

Stawiając sobie za cel zmianę sposobu odżywiania, a w konsekwencji zgubienie nadprogramowych kilogramów, należy ustalić plan działania oraz zacząć od małych kroków. Często zdarza się, że po pół roku od stworzenia naszej listy postanowień nie udaje nam się niczego zrealizować. Z czego może to wynikać? Na przykład z porywania się „z motyką na słońce”, co oznacza że nasze ambicje są nierealistycznie oraz brakuje nam konkretnego planu działania. Chcemy schudnąć szybko i bez większego wysiłku. Jak w takim razie wyznaczyć sobie nowe cele?

Realny plan działania, czyli wypracowanie nawyków

Wypijanie 2 litrów wody dziennie może poprawić samopoczucie, wygląd i kondycję skóry. Warto zrezygnować z napojów słodzonych, które zawierają duże ilości cukru. Innym aspektem jest wyeliminowanie z dotychczasowego jadłospisu produktów przetworzonych, typu fast food, cukierków czy batoników. Jedną z ciekawszych metod jest stosowanie schematu 80/20, czyli spożywanie w 80% pełnowartościowych produktów, a w 20% w skali tygodnia pozwolenie sobie na odstępstwa od zbilansowanej diety.

Planowanie aktywności fizycznej jest kolejnym, pozytywnym krokiem naprzód. Na początek mogą to być spacery. Odpowiednie efekty może przynieść na przykład wykonywanie około 10 tysięcy kroków dziennie. Kiedy uda się wypracować nawyk spacerowania, można poszukać bardziej wymagającej aktywności fizycznej, która oczywiście powinna sprawiać dodatkową przyjemność. Może to być pilates, pływanie, joga, trening na siłowni czy bieganie. Ważne, aby ćwiczyć regularnie.




Podstawa zbilansowanej diety

Warzywa i owoce powinny stanowić podstawę odpowiednio zbilansowanej diety. Przede wszystkim warzywa powinny pojawiać się w każdym posiłku, zarówno w formie surowej, gotowanej czy pieczonej. Warto korzystać zarówno z warzyw sezonowych jak i mrożonych, które mogą nas uratować w szczególności zimą. Warzywa z powodzeniem możemy wykorzystywać do sałatek, koktajli czy zup.

Owoce mogą stanowić zdrową alternatywę dla deserów i słodkich przekąsek. Wystarczy wspomnieć o różnorodnych sałatkach, odżywczych koktajlach, rybach z warzywami z dodatkiem ziół oraz zupach krem. Warzywa i owoce są źródłem cennych witamin i minerałów, których organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania.

Wykonanie badań profilaktycznych pomoże nam wykryć ewentualne niedobory witamin i składników odżywczych. Z pomocą lekarza lub dietetyka możemy ustalić indywidualną suplementację. Kluczową rolę w naszej strefie klimatycznej odgrywa witamina D3, z której niedoborem boryka się większość Polaków. Zbadanie jej poziomu pozwoli nam ustalić odpowiednią dawkę suplementacyjną tak, aby podnieść jej poziom w organizmie.

Niezależnie od wyznaczonych celów na Nowy Rok, kluczem do sukcesu są konsekwencja i wytrwałość. Ułożenie planu działania oraz realizowanie go krok po kroku może okazać się najlepszym rozwiązaniem. Każda zmiana wymaga pracy i wyrzeczeń, ale korzystne efekty z pewnością przyniosą dużą dawkę satysfakcji oraz poprawę zdrowia i samopoczucia.


Ewa Janusz-Majewska
Dietetyczka kliniczna
Specjalistka ds. dietetyki w onesano

Jesienna dynia w nowym świetle – jak Halloween wpływa na marnowanie żywności

Moda na Halloween i rzeźbione dynie w ostatnich latach przekształciła się w szerszy trend – dekorowanie wnętrz oraz wejść do…
CZYTAJ

Świetlista i opalona skóra jak po wakacjach: wszystko co powinnaś wiedzieć o opalaniu natryskowym

Letnia opalenizna od zawsze kojarzy się ze zdrowiem, energią i atrakcyjnym wyglądem. Jednak niestety promienie UV niosą ze sobą ryzyko…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz ze śniegiem, mróz i wieczna ciemność skutecznie zniechęcają…
CZYTAJ

Od profilaktyki po rehabilitację – 29 października obchodzimy Światowy Dzień Udaru Mózgu. Nie lekceważ pierwszych objawów

Z okazji Światowego Dnia Udaru Mózgu przypominamy, jak poważnym wyzwaniem zdrowotnym pozostaje ta choroba. Udar mózgu to jedna z najczęstszych…
CZYTAJ

Suszarko-lokówka Sencor SHS 9100RS – profesjonalna i bezpieczna stylizacja włosów dzięki technologii Coandy

Nowoczesna stylizacja włosów przestała być zarezerwowana wyłącznie dla salonów fryzjerskich. Dzięki suszarko-lokówce Sencor SHS 9100RS każda użytkowniczka może stworzyć zachwycającą…
CZYTAJ

Ekspertka ostrzega: choroby dziąseł rozwijają się po cichu. Jak je zatrzymać?

Krwawią przy szczotkowaniu, bolą przy dotyku, a oddech traci świeżość - to nie tylko drobne niedogodności, ale sygnały, że dziąsła…
CZYTAJ

Zmiana czasu a ADHD – jak przesunięcie zegara wpływa na sen, nastrój i koncentrację? 

Zmiana czasu, choć z pozoru niewielka, może w istotny sposób zaburzyć funkcjonowanie osób z ADHD. – Już przesunięcie zegara o…
CZYTAJ

Dzień Makaronu – czemu po makaronie chce nam się spać i co z tym zrobić? Radzi dietetyczka

25 października obchodzimy Światowy Dzień Makaronu – ulubionego dania wielu osób na całym świecie. Jednak wielu z nas po jego…
CZYTAJ

Europejska Federacja Periodontologii ujednoliciła standardy leczenia w Europie

Paradontoza to choroba, która dotyka coraz większej liczby osób. W Europie problemy z przyzębiem ma ponad 60% populacji[1], a w Polsce…
CZYTAJ

Aeroprostownica Sencor Artemiss SHI 9100RS – rewolucja w prostowaniu suchych i mokrych włosów

Aeroprostownica Sencor Artemiss SHI 9100RS to urządzenie, które redefiniuje codzienną stylizację włosów. Innowacyjna technologia prostowania za pomocą powietrza zapobiega nadmiernej ekspozycji…
CZYTAJ

Od krajowych strategii do lokalnych działań. Rolnictwo w obliczu zmian klimatu

Zmiany klimatu w coraz większym stopniu wpływają na rolnictwo – sektor, który z jednej strony odpowiada za bezpieczeństwo żywnościowe, a…
CZYTAJ

Bezpieczeństwo żywnościowe i klimat – wspólne wyzwania współczesnego świata

Światowy Dzień Żywności, obchodzony 16 października, to okazja do refleksji nad tym, jak powstaje żywność, jak z niej korzystamy i…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz…
CZYTAJ

Od profilaktyki po rehabilitację – 29 października obchodzimy Światowy Dzień Udaru Mózgu. Nie lekceważ pierwszych objawów

Z okazji Światowego Dnia Udaru Mózgu przypominamy, jak poważnym wyzwaniem zdrowotnym pozostaje…
CZYTAJ

Zmiana czasu a ADHD – jak przesunięcie zegara wpływa na sen, nastrój i koncentrację? 

Zmiana czasu, choć z pozoru niewielka, może w istotny sposób zaburzyć funkcjonowanie…
CZYTAJ

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez…
CZYTAJ

SAD – choroba afektywna sezonowa (Seasonal Affective Disorder), czyli sezonowy spadek nastroju. Na czym polega i jak sobie z nim radzić?

Jesień i zima to dla wielu z nas trudniejszy czas. Krótszy dzień,…
CZYTAJ