Walentynki – słodkie święto miłości! Walentynkowe tiramisu i Ciasteczka z mascarpone



Walentynki to święto cieszące się dużą popularnością na całym świecie. W Polsce także ma ono grono zwolenników, którzy celebrują tę okazję, wręczając drobne upominki czy kwiaty swoim sercowym wybrankom lub przygotowują dla nich słodkie, kulinarne niespodzianki.

Historia Dnia Zakochanych związana jest z legendą o biskupie Walentym, który w czasach panowania cesarza Klaudiusza udzielał potajemnych ślubów rzymskim legionistom. Opowieść głosi, że został on za to skazany na ścięcie, ale wcześniej, oczekując na karę uzdrowił swoją modlitwą niewidomą córkę jednego ze strażników i przesłał jej list z błogosławieństwem, który podpisał: „Twój Walenty”. Stało się to początkiem zwyczaju wysyłania do bliskich sercu osób anonimowych kartek z wyrazami miłości.

Święto miłości na całym świecie

Dzień św. Walentego obchodzony jest jako święto miłości na całym niemal świecie. Mimo że najpopularniejszym zwyczajem jest wysyłanie walentynkowych kartek, to w różnych krajach Święto Zakochanych ma także swoją własną, unikalną tradycję.

We Włoszech – ojczyźnie św. Walentego – w niedzielę poprzedzającą 14 lutego w Bazylice w Terni młodzi Włosi składają przyrzeczenia miłości. We Francji Święto Zakochanych jest hucznie obchodzonym świętem narodowym, a popularnym upominkiem z tej okazji są zaproszenia do teatru oraz na romantyczną kolację. Walentynkowym zwyczajem Czechów jest zawieszanie kłódek na Moście Karola w Pradze, a w Wielkiej Brytanii świętowaniu często towarzyszy wręczanie kartek z wizerunkiem najpopularniejszych bohaterów Shakespeare’a – Romeo i Julii.

W Stanach Zjednoczonych święto ma szerszy charakter i drobnymi prezentami będącymi wyrazem sympatii obdarowuje się także przyjaciół, bliskich czy kolegów ze szkoły. W Japonii, podobnie jak w USA, upominki wręcza się nie tylko ukochanym, ale również znajomym. Ciekawostką jednak jest fakt, że w tym dniu prezenty wręczane są jedynie przez kobiety i są to czekoladki.

W Polsce Walentynki zyskały popularność w latach 90. XX wieku. To dzień, w którym królują czerwone serduszka, okolicznościowe kartki oraz… słodkie upominki. Prezentujemy więc przepisy na słodkości, które z powodzeniem zastąpią tradycyjną bombonierkę i będą prawdziwym prezentem od serca.

Walentynkowe tiramisu

Składniki:
Spód
• biszkopty

Masa tiramisu

• Mascarpone z Piątnicy – 250 g
• jajka – 5 szt.
• cukier – 50 g
• Śmietana 36% z Piątnicy – 150 g
• żelatyna – 3 listki

Galaretka z kawy

• około 200 ml mocnej czarnej kawy
• żelatyna w listkach – 8 g
• olejek migdałowy – 1 ml
• szczypta soli

Polewa

• mleko w proszku – 360 g
• Śmietanka 30% z Piątnicy – 400 g
• woda – 500 g
• cukier – 500 g
• mąka ziemniaczana – 50 g
• woda – 50 g
• żelatyna w listkach – 30 g
• czerwony barwnik w proszku – 20 g

Wykonanie:

Galaretka z kawy

1. W mocnej, gorącej kawie rozpuść żelatynę, dodaj olejek oraz sól, całość wymieszaj i wystudź do uzyskania galaretki. Aby galaretkę dobrze się dozowało, przełóż ją do rękawa i dopiero gdy zacznie tężeć wylewaj ją do formy z masą.
Polewa
2. 500 g wody i 500 g cukru zagotuj, tworząc syrop cukrowy. 50 g wody i 50 g mąki ziemniaczanej wymieszaj do połączenia składników, tworząc syrop ziemniaczany. W garnku podgrzej Śmietankę 30% z Piątnicy do temperatury ok. 40°C, dodaj mleko w proszku, żelatynę wcześniej rozpuszczoną w niewielkiej ilości śmietanki, syrop cukrowy i czerwony barwnik. Na końcu dodaj syrop ziemniaczany, całość przelej do blendera kielichowego i zmiksuj.

Masa

3. Jajka utrzyj z cukrem na parze. Dodaj Mascarpone z Piątnicy oraz Śmietankę 36% OSM Piątnica i ubijaj do otrzymania stabilnej masy. Żelatynę w listkach namocz w letniej wodzie, odcedź, podgrzej w małym rondelku do roztopienia i stopniowo dodawaj ją do masy (wskazówka: możesz do masy dodać np. purée z marakui lub mango, aby wzbogacić smak tiramisu).

4. Masę przełóż do formy lub foremek (wskazówka: proponujemy użyć silikonowych form w kształcie serca), wypełniając tylko 1/3 ich objętości i zamroź. Wyjmij zamrożoną masę, wylej na nią galaretkę a następnie nałóż kolejną porcję masy. Na koniec wyłóż formę biszkoptem namoczonym w kawie i całość zamroź. Wyjmij z formy na kratkę i gdy deser jest jeszcze zamrożony, polej go polewą, następnie przełóż na talerz. Pozostaw do rozmrożenia. Smacznych Walentynek!




Ciasteczka z mascarpone

Składniki (na około 20-30 ciastek):
◾ 200 g zimnego Masła Wiejskiego z Piątnicy
◾ 250 g mąki pszennej typ 450
◾ 80 g drobnego cukru
◾ 1 jajko
◾ dwie łyżki liofilizowanych pokruszonych malin

Składniki na krem:
◾ 250 g mascarpone z Piątnicy
◾ 200 g śmietanki 36% z Piątnicy
◾ 1 tabliczka białej czekolady

Przygotowanie:

1. Przygotowanie kremu najlepiej zacząć dzień wcześniej niż same ciastka. W tym celu rozpuść tabliczkę czekolady w gorącej śmietanie, tak, aby nie było żadnych grudek. Po wystygnięciu, zakryj powstałą masę folią i włóż do lodówki, najlepiej na całą noc.
2. Na drugi dzień pokrój masło na małe kawałki, złącz z pozostałym składnikami i zagnieć na jednolitą masę. Owiń ciasto w folię spożywczą i wstaw na około 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjmij ciasto i krótko zagnieć w rękach jeszcze raz. Rozwałkuj je na posypanym mąką blacie na grubość około pół centymetra. Z ciasta wykrój foremką w kształcie serduszka ciastka, a następnie przenieś je na blachę do pieczenia. Ciastka piecz około 10 min. w piekarniku nagrzanym do 180°C. Gdy ciastka przestygną, możesz zabrać się za kolejny etap, czyli przygotowanie kremu.
3. Wyjmij z lodówki wcześniej przygotowaną masę, wlej ją do miski i połącz z mascarpone. Miksuj całość do uzyskania puszystego i sztywnego kremu. Przełóż krem do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką i wyciskaj krem na ciastku. Kiedy już to zrobisz, przykryj go kolejnym ciastkiem. Podobnie jak to jest w makaronikach. Smacznego!

Przejrzeć na oczy. Zaćma – kto na nią choruje, czy da się jej uniknąć i jak wygląda współczesne leczenie?

Zaćma to choroba, o której słyszał niemal każdy, ale wciąż budzi wiele pytań i wątpliwości. Czy da się jej uniknąć?…
CZYTAJ

Dzień Polskiej Żywności – smak tradycji, odpowiedzialność za przyszłość

25 sierpnia obchodzimy Dzień Polskiej Żywności – to dobry moment, aby przypomnieć sobie, jak ogromne znaczenie ma to, co jemy,…
CZYTAJ

Wszystko co warto wiedzieć o cholesterolu – jakie są normy, kiedy się badać?

Cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Problem pojawia się wówczas, gdy jego stężenie we krwi przekracza normy, a nadmiar…
CZYTAJ

Pielęgnacja skóry wymagającej regeneracji Perfekcyjny skin care późnym latem

Wakacje dobiegają końca. Relaksujące kąpiele w morzu, blask letniego słońca i górski wiatr. To, co latem kochałyśmy najbardziej, dla naszej skóry…
CZYTAJ

Językowe SOS przed powrotem do szkoły. Jak pomóc dziecku, gdy ma zaległości w angielskim?

Podczas wakacji uczniowie tracą od 17 do 34% wiedzy zdobytej w roku szkolnym.1 Najbardziej odczuwalne są braki w przedmiotach wymagających…
CZYTAJ

Dieta stołu rodzinnego – tak czy nie?

Wspólne posiłki to nie tylko czas budowania więzi rodzinnych – to również naturalna okazja do nauki przez obserwację. Dzieci, uczestnicząc…
CZYTAJ

Próchnica nie pyta tylko o to, czy myjesz zęby. Pyta, co jesz i jak często to robisz

Mycie zębów dwa razy dziennie to ważny nawyk – ale sam w sobie nie wystarczy. Próchnica potrafi zaatakować nawet wtedy,…
CZYTAJ

Wakacyjna dieta malucha – jak na urlopie nie zapomnieć o zdrowym żywieniu dzieci?

Lato, wyjazdy i luźniejszy rytm dnia sprzyjają rozluźnieniu codziennych zasad – także tych żywieniowych. To naturalne, że wakacyjny czas rządzi…
CZYTAJ

Żeglarska Akcja Badania Akwenów (ŻABA) – IOŚ-PIB wspiera żeglarzy w monitoringu mazurskich jezior

Od maja 2025 r. żeglarze przeprowadzili już ponad 100 pomiarów przejrzystości wód jezior na Szlaku Wielkich Jezior Mazurskich. Wszystko to…
CZYTAJ

Tętno jako wskaźnik wydolności układu krążenia – dlaczego ma tak ważne znaczenie? Co oznacza i jak je prawidłowo badać?

Tętno to jeden z najprostszych sposobów, by sprawdzić, jak pracuje nasze serce. - To liczba uderzeń serca na minutę, która…
CZYTAJ

Upały – jak sobie radzić? Porady internisty

Trwa pierwsza wakacyjna fala upałów w Polsce. Jak radzić sobie z ekstremalnymi temperaturami i uniknąć niebezpiecznego dla zdrowia udaru cieplnego?…
CZYTAJ

Moc kwasu laktobionowego latem Codzienna rutyna pielęgnacyjna dla skóry zmęczonej słońcem

Kluczowe, wakacyjne beauty-wyzwania dla skóry to: nawilżenie, regeneracja i odbudowa warstwy hydrolipidowej. Eksperci wskazują, że na podium w tym zakresie plasuje…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Przejrzeć na oczy. Zaćma – kto na nią choruje, czy da się jej uniknąć i jak wygląda współczesne leczenie?

Zaćma to choroba, o której słyszał niemal każdy, ale wciąż budzi wiele…
CZYTAJ

Wszystko co warto wiedzieć o cholesterolu – jakie są normy, kiedy się badać?

Cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Problem pojawia się wówczas, gdy…
CZYTAJ

Tętno jako wskaźnik wydolności układu krążenia – dlaczego ma tak ważne znaczenie? Co oznacza i jak je prawidłowo badać?

Tętno to jeden z najprostszych sposobów, by sprawdzić, jak pracuje nasze serce.…
CZYTAJ

Upały – jak sobie radzić? Porady internisty

Trwa pierwsza wakacyjna fala upałów w Polsce. Jak radzić sobie z ekstremalnymi…
CZYTAJ

Profilaktyka – dlaczego jest tak ważna? Sprawdź, jakie badania możesz wykonać bezpłatnie w ramach NFZ oraz jak się do nich przygotować

Medycyna laboratoryjna nie tylko wspiera proces leczenia, ale odgrywa również kluczową rolę…
CZYTAJ