Czas na owoce morza! Krewetki z chorizo, pomidorami i smażone boczniaki



Czas na owoce morza! Zasmakuj krewetek w wariancie wytrawnym i na ostro. Krewetki to rarytas, który przywodzi na myśl wakacyjny czas. Nie oznacza to jednak, że zimą nie może smakować pysznie! Wystarczy dobór produktu odpowiedniej jakości i przepis, dzięki któremu skomponowanie smacznego dania będzie niezwykle proste i przyjemne. Jak przygotować krewetki? Marcin Sikora, kucharz Winiarni Zamojskiej prezentuje dwa wyjątkowe przepisy.

#Krewetki śmiało możemy komponować z dowolnymi produktami, które podkreślą ich delikatną strukturę. Sosy na bazie jogurtu, mleko kokosowe, a nawet egzotyczne owoce, w tym cytrusy, wydobędą ich wyśmienity smak i aromat. Krewetki równie dobrze sprawdzają się w formie wytrawnej – z warzywnymi kompozycjami, smażone w panierce, czy jako dodatek do makaronów. I to właśnie ostatnia z form podania była inspiracją nowego przepisu kucharza Winiarni Zamojskiej, Marcina Sikory:

– Wszystkim miłośnikom owoców morza proponuję podanie krewetek z makaronem, borowikami i burattą, czyli esencjonalnym włoskim serkiem. Delikatny smak krewetek podkreśli natomiast sos z boczniaków i suszonych pomidorów. Przygotowanie całości zajmuje około 90 minut, a gotowe danie świetnie sprawdzi się zarówno w formie szybkiego lunchu, jak również jako danie główne czy kolacja – radzi Marcin Sikora – I to właśnie do kolacji polecam podanie krewetek z winem lekka czerwona porzeczka od Winiarni Zamojskiej.

Kolejnym pomysłem na krewetki w wersji spicy jest podanie ich z chipsami z chorizo, pomidorami oraz przyprawione chilli:

– Krewetki z chorizo idealny przepis dla każdego, kto ma ochotę na owoce morza, ale nie chce spędzić zbyt dużo czasu w kuchni. Przygotowanie tego dania zajmuje jedynie 30 minut – mówi kucharz Winiarni Zamojskiej, Marcin Sikora

– Do rozgrzanej na patelni oliwy dodajemy cebulę i czosnek. Następnie dorzucamy 10 plastrów chorizo, około 500 g obranych krewetek i chilli. Całość smażymy około 3 minuty. Do całości dolewamy 100 ml wina agrestowego Winiarni Zamojskiej i ponownie smażymy przez 2 minuty. Na koniec dodajemy pomidory, posiekane zioła, szczyptę cukru i soli. Smacznego!




Krewetki z chorizo, pomidorami i smażone boczniaki
Czas przygotowania: około 30 minut
Poziom trudności: łatwy
Potrzebny sprzęt: patelnia, deska, nóż, łyżki, blacha do pieczenia, pergamin, miski

Składniki:

500 g obranych krewetek (15-20 sztuk)
500 g krojonych pomidorów pelati
100 ml wina Agrestowego Winiarni Zamojskiej (lub innego białego wina wytrawnego)
100 g cebuli krojonej w kostkę
4 ząbki czosnku krojonego w kostkę
20 plastrów chorizo
oliwa z oliwek do smażenia
sól i cukier do smaku
½ łyżeczki świeżo posiekanej papryki chili (lub mniej, w zależności od upodobań)
2 łyżki świeżo posiekanej bazylii
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
100 g pokrojonych boczniaków
mąka do panierowania
bułka tarta do panierowania (można dodać suszonej bazylii dla urozmaicenia)
2 jajka
olej do smażenia

Sposób wykonania krewetek:

1. Rozgrzej oliwę na patelni, a następnie zeszklij na niej pokrojone w kostkę cebulę i czosnek.
2. Dodaj 10 plastrów chorizo pokrojonych w kostkę i podsmaż.
3. Dodaj obrane krewetki oraz posiekane chili. Smaż około 3 minuty.
4. Dolej wino, a następnie duś całość przez około 2 minuty.
5. Dodaj pomidory pelati i zredukuj nadmiar wody.
6. Na koniec dodaj posiekane zioła i dopraw do smaku cukrem i solą.

Sposób wykonania chipsów z chorizo:

1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.
2. Na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem rozłóż 10 plastrów chorizo.
3. Włóż blachę do rozgrzanego piekarnika i piecz do zrumienienia.
4. Chipsy podawaj po uprzednim wystudzeniu.

Sposób wykonania boczniaków:

1. Pokrój boczniaki i zapanieruj w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej.
2. Smaż boczniaki na rozgrzanym oleju aż do zrumienienia.

Smakuje idealnie z winem lekki agrest z Winiarni Zamojskiej.

Ambra Brands to właściciel marki „Winiarnia Zamojska”, której wina produkowane są wyłącznie z polskich owoców, pochodzących z regionu Roztocza. Tworzy je w oparciu o bogactwa polskiej natury i najlepszych winiarskich tradycji. Dzięki temu wina są pełne owocowych aromatów i zaskakują świeżością. Więcej informacji: https://winiarniazamojska.pl/.

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek, wspominając listopadową noc sprzed czterech dekad. – Marian…
CZYTAJ

Metale ciężkie i pestycydy w warzywach i owocach z działek miejskich – wyniki badań komentuje ekspertka IOŚ-PIB

Marchew z działki, sałata z miejskiego ogródka czy truskawki z własnej uprawy – to symbole zdrowej, lokalnej żywności. Jednak najnowsze…
CZYTAJ

Jesienna dynia w nowym świetle – jak Halloween wpływa na marnowanie żywności

Moda na Halloween i rzeźbione dynie w ostatnich latach przekształciła się w szerszy trend – dekorowanie wnętrz oraz wejść do…
CZYTAJ

Świetlista i opalona skóra jak po wakacjach: wszystko co powinnaś wiedzieć o opalaniu natryskowym

Letnia opalenizna od zawsze kojarzy się ze zdrowiem, energią i atrakcyjnym wyglądem. Jednak niestety promienie UV niosą ze sobą ryzyko…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz ze śniegiem, mróz i wieczna ciemność skutecznie zniechęcają…
CZYTAJ

Od profilaktyki po rehabilitację – 29 października obchodzimy Światowy Dzień Udaru Mózgu. Nie lekceważ pierwszych objawów

Z okazji Światowego Dnia Udaru Mózgu przypominamy, jak poważnym wyzwaniem zdrowotnym pozostaje ta choroba. Udar mózgu to jedna z najczęstszych…
CZYTAJ

Suszarko-lokówka Sencor SHS 9100RS – profesjonalna i bezpieczna stylizacja włosów dzięki technologii Coandy

Nowoczesna stylizacja włosów przestała być zarezerwowana wyłącznie dla salonów fryzjerskich. Dzięki suszarko-lokówce Sencor SHS 9100RS każda użytkowniczka może stworzyć zachwycającą…
CZYTAJ

Ekspertka ostrzega: choroby dziąseł rozwijają się po cichu. Jak je zatrzymać?

Krwawią przy szczotkowaniu, bolą przy dotyku, a oddech traci świeżość - to nie tylko drobne niedogodności, ale sygnały, że dziąsła…
CZYTAJ

Zmiana czasu a ADHD – jak przesunięcie zegara wpływa na sen, nastrój i koncentrację? 

Zmiana czasu, choć z pozoru niewielka, może w istotny sposób zaburzyć funkcjonowanie osób z ADHD. – Już przesunięcie zegara o…
CZYTAJ

Dzień Makaronu – czemu po makaronie chce nam się spać i co z tym zrobić? Radzi dietetyczka

25 października obchodzimy Światowy Dzień Makaronu – ulubionego dania wielu osób na całym świecie. Jednak wielu z nas po jego…
CZYTAJ

Europejska Federacja Periodontologii ujednoliciła standardy leczenia w Europie

Paradontoza to choroba, która dotyka coraz większej liczby osób. W Europie problemy z przyzębiem ma ponad 60% populacji[1], a w Polsce…
CZYTAJ

Aeroprostownica Sencor Artemiss SHI 9100RS – rewolucja w prostowaniu suchych i mokrych włosów

Aeroprostownica Sencor Artemiss SHI 9100RS to urządzenie, które redefiniuje codzienną stylizację włosów. Innowacyjna technologia prostowania za pomocą powietrza zapobiega nadmiernej ekspozycji…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek,…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz…
CZYTAJ

Od profilaktyki po rehabilitację – 29 października obchodzimy Światowy Dzień Udaru Mózgu. Nie lekceważ pierwszych objawów

Z okazji Światowego Dnia Udaru Mózgu przypominamy, jak poważnym wyzwaniem zdrowotnym pozostaje…
CZYTAJ

Zmiana czasu a ADHD – jak przesunięcie zegara wpływa na sen, nastrój i koncentrację? 

Zmiana czasu, choć z pozoru niewielka, może w istotny sposób zaburzyć funkcjonowanie…
CZYTAJ

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez…
CZYTAJ