10 trików w kuchni, które dodadzą świątecznym potrawom aromatu i smaku – Zupa grzybowa
Przygotowanie świątecznych potraw to nie lada wyzwanie dla organizatorów przyjęcia. Długie godziny spędzone w kuchni, mnóstwo gotowania i pragnienie, by dania na stole pięknie się prezentowały oraz smakowały zaproszonym gościom. Jak sprawić, by smak tradycyjnych potraw, takich jak barszcz czerwony czy karp, długo był wspominany przez bliskich? Podpowiadamy kilka sprawdzonych trików, dzięki którym świąteczne potrawy zrobią oszałamiające wrażenie – zapraszamy!
Najlepsza zupa na święta
Chyba nikt nie wyobraża sobie świąt bez barszczu czerwonego. To wigilijny must have wśród serwowanych dań. Wystarczy dodać do niego kilka kropel cytryny, a zupa nabierze intensywnego smaku i aromatu. Niektórzy zamiast barszczu podają zupę grzybową. Aby miała kremową konsystencję, dodajmy do niej łyżkę śmietany.
Zupa grzybowa
Czas przygotowania: 45 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
• 250 g cielęciny bez kości
• 2 Bulionetki Drobiowe Knorr
• Delikat Przyprawa w Płynie do Zup, Sosów i Sałatek Knorr
• 100 g kiełbasy
• 1½ l wody
• 300 g grzybów
• 50 g groszku konserwowego
• 2 ząbki czosnku
• 1 pęczek posiekanej natki pietruszki
• 1 szczypta czarnego pieprzu mielonego
• 1 szczypta gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania:
1. Ugotuj wywar z wody i bulionetek Knorr.
2. Zmiel cielęcinę, a następnie zalej ją wywarem.
3. Oczyść i pokrój grzyby. Dodaj do wywaru razem z czosnkiem i zagotuj.
4. Pokrój kiełbasę w plasterki. Dodaj groszek wraz z kiełbasą do zupy.
5. Gotuj 10 minut i dopraw do smaku Przyprawą w płynie Delikat Knorr. Zupę grzybową podawaj posypaną natką pietruszki.