Zasady świątecznego savoir vivre. Poznaj przepisy na pyszne i eleganckie dania – Barszcz czerwony z jabłkiem i pasztecikami



Na wyjątkowe, świąteczne chwile czekamy cały rok, dlatego warto postarać się o to, aby przebiegły one w miłej atmosferze. Organizator przyjęcia powinien przestrzegać pewnych zasad, dzięki którym każdy gość będzie czuł się przy stole komfortowo. Jak prawidłowo ułożyć sztućce, gdzie posadzić gości? W artykule zebraliśmy garść zasad dotyczących świątecznego savoir vivre, z którymi nadchodzące Święta Bożego Narodzenia przebiegną w sposób idealny!

Aranżacja stołu w świątecznym stylu

Świąteczny stół to centrum rodzinnych rozmów i smakowania pysznych potraw. Zgodnie z tradycją powinien znaleźć się na nim biały obrus, który symbolizuje dobre intencje uczestników przyjęcia. Ważnym elementem jest elegancka zastawa. Zanim jednak nakryjemy do stołu, koniecznie wcześniej zadbajmy o jej wygląd – niech lśni i cieszy oko gości.

Odpowiednie ułożenie sztućców to absolutny must have udanego przyjęcia. Połóżcie widelce po lewej stronie talerza, a po prawej noże z ostrzami zwróconymi do środka oraz dużą łyżkę. W zależności od podawanych potraw, widelce powinny znaleźć się w odpowiedniej kolejności. Jeśli jako pierwsza serwowana jest przekąska, to widelec do niej i nożyk, powinny znaleźć się dalej od talerza niż widelec, nóż i łyżka do zupy. Noże powinny być skierowane ostrzem w stronę talerzy, łyżki zaś – dnem do powierzchni stołu. Nad talerzem znajdują się sztućce deserowe – łyżeczka, a poniżej widelec.

Ich trzonki powinny być skierowane w przeciwne względem siebie strony. Kieliszki układamy w formie trójkąta lub w linii prostej. Powinny znaleźć się nad talerzem po prawej stronie. Na świątecznym stole wspaniale będą się prezentowały elementy dekoracji, takie jak: żywe gałązki, ozdoby choinkowe lub suszone pomarańcze i szyszki, a także aromatyczne świece. Zgodnie z tradycją przygotujmy dodatkowe nakrycie dla niespodziewanego przybysza.

Idealne dopasowanie gwarantem udanego przyjęcia

Usadzenie bliskich przy stole bywa czasem niełatwym zadaniem, szczególnie, jeśli niektórzy widzą się tylko raz do roku. Zgodnie z zasadami, podczas przyjęcia obowiązuje prawo pierwszeństwa, dlatego jako gospodarze pierwsi zajmujecie krzesła przy przeciwległych szczytach stołu. Kto zasiądzie koło Was? Wybierzcie osobę, którą chcecie uhonorować, np. najstarszego członka rodziny.

Według zasad savoir vivre’u
mężczyźni i kobiety powinni zajmować miejsca naprzemiennie, dlatego kolejne krzesła powinny zostać przydzielone właśnie w ten sposób. Jeżeli wiecie, że na przyjęciu są osoby, które nie darzą się sympatią, to warto posadzić je w bezpiecznej odległości od siebie… Zadbajcie o to, by każdy czuł się komfortowo na świątecznym przyjęciu. Polecamy przygotowanie winiet ze świątecznymi akcentami, z imieniem i nazwiskiem bądź rolą w rodzinie, jak np. Wujek Waldek. Nikt nie doświadczy wówczas niezręczności, że zasiadł w nieodpowiednim miejscu.

Czas świątecznych potraw

Serwowaniem potraw na świątecznym przyjęciu kiedyś zajmowała się gospodyni, a nalewaniem napojów gospodarz. Obecnie nie ma znaczenia czy to gospodyni, czy gospodarz podają do stołu. Z powodzeniem możecie jednak zaprosić do pomocy dzieci, które pomogą w dostarczaniu pysznych i świątecznie udekorowanych potraw. Dbajcie o to, by nikomu niczego nie brakowało. Sygnałem do podania kolejnych potraw i wymiany talerzy jest odpowiednie ułożenie sztućców przez zaproszonych gości.

Jeżeli nóż i widelec wskazują na godzinę 16.40, oznacza to, że nie skończyli jeszcze posiłku. Natomiast wyraźną informacją, że posiłek został skonsumowany jest ułożenie sztućców na godzinę 17.20. Reagujcie na to, co dzieje się na stole, a z pewnością wasze zaangażowanie będzie zauważone i docenione przez bliskich. To wspaniały wyraz troski o dobre samopoczucie zaproszonych.

Potrawy pachnące świętami

Stół przygotowany i pięknie udekorowany. Goście zostali rozlokowani. Czas na pyszne dania, które z pewnością spotkają się z uznaniem zaproszonych gości. Polecamy kilka przepisów, które po prostu smakują świętami.

Barszcz czerwony to absolutna klasyka na stole wigilijnym. Intensywnie aromatyczny w towarzystwie pasztecików, krokietów lub z uszkami. Smak doskonały! Kolejną tradycyjną potrawą jest karp. Polecamy z patelni polany sokiem ze świeżej cytryny. Ta ryba nie ma sobie równych, jeśli chodzi o świąteczne przysmaki ze względu na charakterystyczny smak. Na wigilijnym stole nie może zabraknąć pięknie dekorowanych i aromatycznych pierniczków, a także makowca Gorąco polecamy nasze przepisy na świąteczne dania!




Barszcz czerwony z jabłkiem i pasztecikami
Czas przygotowania: 60 minut
Liczba porcji: 4

Składniki:

• 2 marchewki
• 2 średniej wielkości cebule
• 1 pietruszka
• ¼ selera
• Barszcz Czerwony Ulubione Smaki Knorr
• 2 ząbki czosnku
• 4 kulki ziela angielskiego
• 1 liść laurowy
• 1 szczypta majeranku
• 2 łyżki soku z cytryny
• 3 kwaśne jabłka
• 1 szczypta czarnego pieprzu mielonego

Paszteciki:

• 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
• 50 g suszonych jabłek
• 1 jajko
• Mały kawałek świeżego imbiru (ok. 5 cm)
• 1 litr zimnej wody

Sposób przygotowania:

1. Przygotuj barszcz czerwony: umyj i obierz warzywa. Następnie zalej około 1 litrem zimnej wody. Dodaj ziele angielskie, liść laurowy i na wolnym ogniu ugotuj warzywny wywar.
2. Przecedź wywar przez sito, po czym rozgnieć czosnek. Jabłka przekrój na ćwiartki. Dodaj do wywaru.
3. Wsyp majeranek oraz Barszcz czerwony Knorr i dokładnie wymieszaj. Dopraw zupę do smaku sokiem z cytryny oraz pieprzem.
4. Przygotuj farsz do pasztecików: suszone jabłka pokrój na małe kawałki. Obierz i zetrzyj na tarce imbir i dołóż go do jabłek.
5. Rozmroź ciasto francuskie, pokrój je na kwadraty o boku 5 centymetrów, następnie lekko rozwałkuj. Roztrzep jajko i posmaruj nim kwadraty z ciasta.
6. Na środku każdego kwadratu ułóż przygotowany farsz. Złóż razem do góry rogi kwadratów i zakręć końcówki, zlepiając je ze sobą. Całość posmaruj resztą jajka i piecz w piekarniku w 200°C przez około 20 minut. Gotowe paszteciki podawaj do gorącego barszczu, na oddzielnym talerzyku. Przed podaniem usuń z barszczu kawałki jabłek.

Jesień w odcieniach ziemi – torebki PANNA w najmodniejszych kolorach sezonu

Tegoroczne jesienne trendy to triumf naturalnych, stonowanych barw, które od lat królują w modzie jako symbol elegancji i harmonii z…
CZYTAJ

Jesień a ryzyko zawału serca

Jesień to pora roku, która przynosi nie tylko piękne, złociste krajobrazy, ale niestety także podwyższone ryzyko zdrowotne. Według kardiologów, w…
CZYTAJ

Odpowiadamy na 5 pytań o witaminę D – co musisz wiedzieć przed zimą?

Suplementacja witaminy D jesienią i zimą to temat, który co roku budzi wiele pytań u pacjentów. Czy rzeczywiście warto ją…
CZYTAJ

Dziurawiec, pokrzywa i skrzyp polny Popularne zioła wsparciem dla kobiecej urody

Zioła od wieków stanowią naturalne wsparcie dla zdrowia i urody, a ich działanie jest szczególnie cenione w fitoterapii kobiecej. Rosemary…
CZYTAJ

Żywność do odpadów? To odpada!

Światowy Dzień Żywności (ang. World Food Day) obchodzony jest co roku 16 października. Został ustanowiony przez Organizację Narodów Zjednoczonych do…
CZYTAJ

Bezpieczne przechowywanie leków w domu: najlepsze praktyki

Niewłaściwe trzymanie leków w domu może prowadzić do poważnych zagrożeń zdrowotnych, o czym wielu pacjentów nie zdaje sobie sprawy. Farmaceutyki,…
CZYTAJ

Retinol plus fotoprotekcja – Jesienny tandem dla odmłodzenia i regeneracji

Jesień to zdecydowanie czas retinolu. Odmłodzenie, regeneracja i normalizacja to to, czego bardzo potrzebuje nasza skóra po lecie. Eksperci wskazują,…
CZYTAJ

Klopsiki z purée ziemniaczanym i marchewką z groszkiem

Gdy aura na zewnątrz bywa kapryśna postaw na sprawdzone przepisy. Soczyste 
i aromatyczne klopsiki w delikatnym sosie to klasyka, która…
CZYTAJ

Żywienie dojelitowe – co powinieneś o nim wiedzieć?

Świadomość, jak ważna jest prawidłowa dieta dla naszego zdrowia jest powszechna. Pozwala ona na zachowanie dobrego stanu odżywienia organizmu, co…
CZYTAJ

Bonding stomatologiczny – spełnienie marzeń o zachwycającym uśmiechu? Sprawdzamy!

Wśród metod pozwalających na uzyskanie pięknych, białych zębów mnożą się propozycje, które w sposób mniej lub bardziej inwazyjny mają doprowadzić…
CZYTAJ

Fotouczulenia i reakcje fototoksyczne. Jak poradzić sobie z alergią na słońce?

Ekspozycja na światło słoneczne, choć niezbędna dla naszego zdrowia, w nadmiarze może prowadzić do niepożądanych reakcji skórnych, jak fotouczulenia i…
CZYTAJ

Ginekologia estetyczna – nie ma się czego wstydzić!

Poprawa wyglądu oraz funkcjonowania kobiecych okolic intymnych to główne cele zabiegów z obszaru ginekologii estetycznej. Szczególnie efektywnie działają w tym…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Jesień a ryzyko zawału serca

Jesień to pora roku, która przynosi nie tylko piękne, złociste krajobrazy, ale…
CZYTAJ

Odpowiadamy na 5 pytań o witaminę D – co musisz wiedzieć przed zimą?

Suplementacja witaminy D jesienią i zimą to temat, który co roku budzi…
CZYTAJ

Dziurawiec, pokrzywa i skrzyp polny Popularne zioła wsparciem dla kobiecej urody

Zioła od wieków stanowią naturalne wsparcie dla zdrowia i urody, a ich…
CZYTAJ

Bezpieczne przechowywanie leków w domu: najlepsze praktyki

Niewłaściwe trzymanie leków w domu może prowadzić do poważnych zagrożeń zdrowotnych, o…
CZYTAJ

Żywienie dojelitowe – co powinieneś o nim wiedzieć?

Świadomość, jak ważna jest prawidłowa dieta dla naszego zdrowia jest powszechna. Pozwala…
CZYTAJ