Białko, prebiotyki, L-karnityna i omega-3 na odchudzanie



Pożywny środek dietetyczny, który wspomaga utratę nadmiernych kilogramów, powinien składać się z 3-składnikowego białka, które buduje suchą masę ciała. Najlepiej, gdyby było ono uzupełnione o włókna prebiotyczne, L-karnitynę i kwasy omega-3, które poprawiają trawienie i redukcję tkanki tłuszczowej, a także ograniczają łaknienie.

 

Białko to podstawowy składnik budulcowy i regulacyjny naszego organizmu. Buduje mięśnie przeciwdziałając tym samym rozpadowi tkanek, a także wpływa na przyspieszenie przemiany materii. Jego niedobór w organizmie prowadzi więc do zaprzestania naprawy i odbudowy tkanek ciała. Skutkiem czego odczuwamy wzmożony głód, a także spowalnia się nasz metabolizm. Ilość białka w diecie wpływa na wydatek energetyczny organizmu i suchą masę ciała, nie zwiększa natomiast udziału tkanki tłuszczowej.

 

Prebiotyki to składniki naszego pożywienia, których naturalne źródło to głównie fasola, zboża, cebula czy czosnek. Włókna tych substancji są odporne na działanie enzymów trawiennych, dlatego nie są trawione ani w żołądku, ani w jelicie cienkim. Dopiero w jelicie grubym podlegają fermentacji. Wpływają na namnażanie się dobrej flory bakteryjnej i odpowiednią konsystencję stolca. Dzięki czemu poprawiają trawienie i wydalanie. W przemyśle spożywczym prebiotyki dodawane są do wielu produktów w celu obniżenia ich wartości kalorycznej.

 

L-karnityna to organiczny związek chemiczny, który z aminokwasów syntetyzowany jest w wątrobie, nerkach i mózgu, a następnie magazynowany w mięśniach. Jej podstawową funkcją jest udział w transporcie kwasów tłuszczowych do mitochondriów, gdzie ulegają one przekształceniu na energię, która jest niezbędna do funkcjonowania komórek. L-karnityna pomaga pozbyć się nadmiaru tkanki tłuszczowej, ponieważ, jako źródło energii, wykorzystuje tłuszcz zapasowy.



Z kolei kwasy omega-3 to nienasycone kwasy tłuszczowe, które korzystnie wpływają na układ nerwowy, sercowo-naczyniowy i chronią przed rozwojem wielu chorób. Z racji tego, iż organizm ludzki nie jest w stanie wytworzyć ich sam, konieczne jest przyjmowanie ich wraz z pożywieniem (ryby, olej) i suplementami. Kwasy te mają wpływ na redukcję tkanki tłuszczowej, gdyż mogą zmniejszać łaknienie. Dzieje się tak, gdyż omega-3 regulują poziom leptyny, a zadaniem tego hormonu jest informowanie mózgu o zasobach energetycznych organizmu.

 

W Polsce dostępny jest koktajl odchudzający Fit+ Feelgood, który powstał na bazie białek pochodzących z serwatki, mleka i soi, uzupełnionych m.in. o olej sojowy, lecytynę sojową, witaminy i mikroelementy. W wyniku tego uzyskano pożywny środek dietetyczny, który oprócz 3-składnikowego białka, zawiera również włókna prebiotyczne, L-karnitynę i kwasy omega-3. Składniki te wspomagają odchudzanie, gdyż budują mięśnie, poprawiają trawienie, wydalanie i redukcję tkanki tłuszczowej, a także ograniczają łaknienie.

 

Mieszankę wyprodukowano w opakowaniu 430 g o smaku bitej śmietany, czekoladowo-orzechowym, jagodowo-jogurtowym, brzoskwiniowo-morelowym i owoców czarnych borówek. Wartość odżywcza jednej porcji, czyli 43g produktu i 200 ml wody, to 695 kJ (165 kcal) energii, 15,7 g białka, 15,1 g węglowodanów, 5,1g błonnika, a także 3,5 g tłuszczów (w tym 0,6 g nasyconych i 0,8 g nienasyconych).

 

Najbardziej efektywne działanie można uzyskać stosując Fit+ Feelgood przez 2-3 tygodnie jako całkowite zastępstwo posiłków, kiedy to dziennie powinniśmy spożywać jego 5 porcji po 43 g. Przygotowanie takiego koktajlu polega na rozpuszczeniu, w 200 ml letniej wody, 3 płaskich miarek produktu (43 g).

 

Natomiast w celu łagodnego i stopniowego zrzucenia wagi, należy zastąpić nim dwa posiłki w ciągu dnia. Jedną trzecią posiłków, można zatem przygotowywać samemu, według uznania. Należy przy tym pamiętać, aby w sumie nie zawierały one więcej niż 600 kcal tłuszczu. Pomiędzy posiłkami można również spożywać owoce. Wówczas 4 dość płaskie miarki produktu (54 g) rozpuszczamy w 300ml letniego mleka (1,5% zawartości tłuszczu) dokładnie mieszając w shakerze lub mikserze.

 

W obydwu wariantach rozmieszany napój należy pozostawić na 1 minutę, po tym czasie kilkukrotnie wstrząsnąć, a następnie wypić. Już po tygodniu regularnego stosowania mieszanki można zauważyć spadek masy ciała. W trakcie kuracji należy szczególnie pamiętać o piciu dodatkowo 2-3 litrów płynów dziennie, w postaci wody lub niesłodzonej herbaty, a także o regularnej aktywności fizycznej. Ponadto, aby uniknąć efektu jo-jo i utrzymać optymalną wagę przez jak najdłuższy okres czasu, producent zaleca stosowanie mieszanki w zastępstwie całego pożywienia przez jeden dzień w tygodniu lub w zastępstwie 4 posiłków raz w tygodniu.

Mikroflora w jamie ustnej – mały ekosystem, wielkie znaczenie

Kiedy myślimy o mikroflorze, zwykle mamy na myśli jelita. Tymczasem równie złożony i ważny ekosystem mikroorganizmów funkcjonuje w naszej jamie…
CZYTAJ

Rola roweru i transportu publicznego w dążeniu do neutralności klimatycznej – Światowy Dzień Roweru 2025

Z okazji Światowego Dnia Roweru, obchodzonego 3 czerwca, warto przypomnieć o licznych korzyściach płynących z jazdy na rowerze. Raport Europejskiej…
CZYTAJ

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę mikrobioty jelitowej w utrzymaniu zdrowia człowieka. Ten złożony…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego, czy są to poszerzone, sine żyły na nogach,…
CZYTAJ

Moda czy zdrowie? Jak mądrze wybielać zęby i dbać o piękny uśmiech w sezonie weselno-komunijnym i nie tylko

Śnieżnobiały uśmiech staje się modny i szczególnie pożądany w okresie ślubno-komunijnym. Coraz więcej osób, przygotowując się do ważnych uroczystości, uwzględnia…
CZYTAJ

Wiosenny niezbędnik na piknik i grilla

Wiosna i lato to czas, gdy gotowanie przenosi się na świeże powietrze. Grill w ogrodzie, piknik w parku, a może…
CZYTAJ

Wiosenny grill bez stresu – wszystko gotowe, zanim przyjdą goście

Są takie dni, kiedy wszystko toczy się we własnym tempie. Stół ustawiony gdzieś w ogrodzie, w powietrzu unosi się zapach…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy LUX MED, przypomina o roli tego niewielkiego, ale…
CZYTAJ

Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej 2025: Harmonia z naturą i zrównoważony rozwój

22 maja obchodzimy Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej, ustanowiony przez Zgromadzenie Ogólne ONZ w 2000 roku, aby upamiętnić przyjęcie Konwencji o…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto przypomnieć, jak poważne konsekwencje dla zdrowia niesie nadmierna…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co otwiera drzwi dla chorób autoimmunologicznych, alergii, przewlekłych zapaleń,…
CZYTAJ

Ciche zagrożenie, które można opanować. 17 maja obchodzimy Światowy Dzień Nadciśnienia Tętniczego

Nadciśnienie tętnicze nazywane jest „cichym zabójcą” - przez długie lata może bowiem nie dawać objawów, a nieleczone prowadzi do poważnych…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego,…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co…
CZYTAJ