Problemy układu pokarmowego – wszystko co chcielibyśmy wiedzieć, ale wstydzimy się zapytać – porady specjalisty gastrologa



Wzdęcia, zaparcia, zgaga, biegunka – to dla wielu ludzi wstydliwy problem, z którym zmagają się w milczeniu lub niepotrzebnie go bagatelizują. Tymczasem w wielu wypadkach konsultacja ze specjalistą i wprowadzenie zmian w diecie mogą znacząco poprawić nasz komfort życia. Jakie objawy powinny być dla nas sygnałem, że konieczna jest wizyta u lekarza? Na co uważać w diecie, jakie badania wykonać i w jaki sposób przygotować się do wizyty u gastrologa? Wyjaśnia doktor Grzegorz Naprawa, specjalista chorób wewnętrznych i gastroenterologii ze Szpitala im. Matki Teresy z Kalkuty w Drawsku Pomorskim Grupa American Heart of Poland.

Z jakimi objawami warto się zgłosić do lekarza?

– Wśród dolegliwości w funkcjonowaniu układu pokarmowego, które powinny nas zaniepokoić znajdują się np. bóle w jamie brzusznej, wzdęcia, dokuczliwe uczucie pełności żołądka, zgaga. Sygnałem alarmującym będą też trudności z wypróżnianiem się, biegunki, zaparcia czy krew w stolcu. Do gastrologa możemy się też zgłosić z problemami w górnym odcinku przewodu pokarmowego czyli np. odbijaniem się czy trudnościami z przełykaniem – mówi doktor Grzegorz Naprawa, specjalista chorób wewnętrznych i gastroenterologii Grupa American Heart of Poland.

Szczególną uwagę powinniśmy zwrócić na dolegliwości, które nie ustępują przez dłuższy czas lub powtarzają się.

– Podczas wizyty u lekarza powiedzmy o wszystkich niepokojących nas objawach. Warto też przygotować sobie informacje na temat naszych nawyków żywieniowych i codziennej diety oraz zabrać ze sobą wyniki badań – szczególnie tych inwazyjnych, nawet jeśli były wykonywane kilka lat temu –
dodaje doktor Naprawa.

Badania profilaktyczne

W przypadku górnego odcinka przewodu pokarmowego inwazyjne badania nie są konieczne w celu profilaktycznym. Warto natomiast pomyśleć o USG jamy brzusznej oraz kontrolnych badaniach krwi, moczu i stolca.

– W związku z tym, że w Polsce nowotwór przewodu pokarmowego, a szczególnie jelita grubego jest bardzo rozpowszechniony, wskazane jest profilaktyczne wykonywanie kolonoskopii przesiewowej. Takie badanie warto zrobić po ukończeniu 50. roku życia. Jeśli wówczas nie zostaną wykryte żadne nieprawidłowości, badanie należy powtarzać co 10 lat – tłumaczy ekspert American Heart of Poland.






Główne błędy w diecie Polaków

Do najczęściej popełnianych błędów w diecie, które mogą się przekładać na nieprawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego należą m.in. potrawy z nadmierną ilością tłuszczu, zbyt częste spożywanie dań typu fast-food oraz nadmierne objadanie się w ramach jednego posiłku.

– Wśród młodych i dorosłych coraz częściej można zaobserwować dolegliwości czynnościowe, czyli bóle brzucha, biegunki czy zaparcia. Często jest to wynik niezdrowego stylu życia, ale duży wpływ ma na to również przemysł spożywczy, ponieważ znaczna część produktów na rynku jest przetworzona i poprawiana chemicznie. Wśród głównych „grzechów” żywieniowych Polaków możemy wymienić właśnie m.in. nadmierne spożywanie tego typu produktów, przy jednoczesnym niedoborze warzyw i owoców. Powinniśmy przyjmować też więcej wody, a mniej napojów z dużą zawartością cukru. Na układ trawienny, a w szczególności wątrobę i trzustkę destrukcyjnie wpływa też wysokoprocentowy alkohol – tłumaczy doktor.

Suplementacja z głową

Jak podkreśla Grzegorz Naprawa, prawidłowa dieta powinna być odpowiednio zbilansowana i bogata we wszystkie niezbędne dla zdrowia składniki.

– W okresie zimowym warto suplementować witaminę D, a z mikroelementów selen, który ma m.in. działanie przeciwnowotworowe. Uważajmy jednak na nadmierną suplementację. Zdrowa pełnowartościowa dieta powinna spełniać znakomitą większość naszego zapotrzebowania na makro i mikro elementy – apeluje lekarz ze Szpitala im. Matki Teresy z Kalkuty w Drawsku Pomorskim.

Kompleksowe podejście do leczenia

Podejmując się leczenia problemów z układem pokarmowym, warto mieć na uwadze, że w przypadku niektórych chorób nieodzowna może być konsultacja z lekarzami kilku specjalizacji. Tak np. jest w przypadku choroby jelita drażliwego, przy którym przydatna będzie pomoc psychologa. Podobnie przy leczeniu powikłań otyłości – również warto pomyśleć o wsparciu terapeuty, a także konsultacji z dietetykiem i endokrynologiem.

Nadmierne, intensywne szczotkowanie zębów – nie rób tego, to szkodzi zębom!

Nadmierne szczotkowanie zębów wydaje się nieszkodliwym nawykiem, ale w rzeczywistości może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Zbyt intensywne lub zbyt…
CZYTAJ

Łokieć tenisisty – problem nie tylko sportowców

Choć nazwa „łokieć tenisisty” kojarzy się ze sportem, a wręcz z bardzo konkretną dyscypliną, okazuje się, że problem ten dotyczy…
CZYTAJ

Rozpoczęcie prac nad pierwszym w Polsce Regionalnym Planem Adaptacji do Zmian Klimatu

Adaptacja do zmian klimatu to proces dostosowywania się społeczeństw, ekosystemów i gospodarek do zmian warunków klimatycznych, które już występują lub…
CZYTAJ

4. edycja kampanii #lubiesiebie – relacja ze spotkania prasowego z udziałem ambasadorek

W nowo otwartej śródziemnomorskiej restauracji PRIMITIVO Kuchnia i Wino przy ulicy Waliców 13 w Warszawie, odbyło się spotkanie prasowe z…
CZYTAJ

Tydzień dla serca, jak dbać o ten najważniejszy organ

17.04-24.04.2024 r. obchodzimy Tydzień dla Serca. To doskonała okazja, by nie tylko poszerzyć swoją wiedzę na temat tego wyjątkowego i…
CZYTAJ

10 zdrowych nawyków poprawiających pracę i dobrostan jelit

Jelita często określa się mianem „drugiego mózgu" – są nie tylko fundamentem odporności, ale biorą też udział w utrzymaniu równowagi…
CZYTAJ

Uśmiechnij się do zdrowia: Przepis na pyszny, sycący koktajl z mango i masłem orzechowym – dla mocnych i zdrowych zębów

Koktajl zrobiony ze świeżych składników to nie tylko przyjemność dla podniebienia, ale i zdrowy wybór. Taki posiłek dostarcza organizmowi niezbędnych…
CZYTAJ

Retrotranspozony – nasi sprzymierzeńcy czy wrogowie?

Mgr inż. Angelika Andrzejewska-Romanowska, stypendystka programu L’Oréal-UNESCO Dla Kobiet i Nauki, naukowczyni z Instytutu Chemii Bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk, bada…
CZYTAJ

Fix MAC’N CHEESE – nowość od marki Knorr. Odkryj megaserowy smak

Kultowy amerykański Mac’n Cheeese on demand? Od teraz makaron z kremowym serem możesz zjeść o każdej porze dnia w swoim…
CZYTAJ

Nadciśnienie tętnicze nie boli, ale zabija! Wszystko co trzeba wiedzieć o nadciśnieniu tętniczym

Nadciśnienie tętnicze może dotyczyć każdego z nas. Szacowana liczba chorych w Europie wynosi ok. 150 milionów, co oznacza, że co…
CZYTAJ

Rusz się i zadbaj o swoją postawę ciała!

Styl życia współczesnego człowieka nie sprzyja utrzymaniu prawidłowej postawy ciała. Więcej siedzimy, mniej się ruszamy, spędzamy długie godziny przed ekranami.…
CZYTAJ

Jak odzyskać młody wygląd? Przywrócić właściwe napięcie mięśni twarzy, szyi i dekoltu!

Z upływem lat oraz wskutek działania czynników zewnętrznych, wyraźnemu osłabieniu ulega struktura włókien podtrzymujących skórę twarzy, szyi i dekoltu. W…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Łokieć tenisisty – problem nie tylko sportowców

Choć nazwa „łokieć tenisisty” kojarzy się ze sportem, a wręcz z bardzo…
CZYTAJ

Tydzień dla serca, jak dbać o ten najważniejszy organ

17.04-24.04.2024 r. obchodzimy Tydzień dla Serca. To doskonała okazja, by nie tylko…
CZYTAJ

10 zdrowych nawyków poprawiających pracę i dobrostan jelit

Jelita często określa się mianem „drugiego mózgu" – są nie tylko fundamentem…
CZYTAJ

Retrotranspozony – nasi sprzymierzeńcy czy wrogowie?

Mgr inż. Angelika Andrzejewska-Romanowska, stypendystka programu L’Oréal-UNESCO Dla Kobiet i Nauki, naukowczyni…
CZYTAJ

Nadciśnienie tętnicze nie boli, ale zabija! Wszystko co trzeba wiedzieć o nadciśnieniu tętniczym

Nadciśnienie tętnicze może dotyczyć każdego z nas. Szacowana liczba chorych w Europie…
CZYTAJ