Łosoś hodowlany czy dziki? Znamy preferencje Polaków!



Polacy uwielbiają łososia – wynika z raportu przygotowanego przez organizację MSC Polska*. Ponad 70% z nas deklaruje, że kupuje tę rybę. Doceniamy jej smaczne mięso o charakterystycznym kolorze, wartości odżywcze, zawartość kwasów Omega, a także ikrę, z której produkowany jest czerwony kawior. Coraz częściej chcemy wiedzieć również, skąd pochodzi.

Jak pokazują wyniki badań, najpopularniejszy jest łosoś wędzony, następnie świeży (z lady lub pakowany) oraz pasta z łososiem. Spożywamy go zarówno w postaci pieczonej, smażonej, z grilla, jak i surowej – w #sushi lub jako #tatar.

W ofercie polskich sklepów dominuje łosoś hodowlany. Blisko połowa, biorących udział w ankiecie konsumentów, wolałoby jednak kupować dzikiego łososia, postrzegając go jako rybę zdrowszą i lepszą w smaku, a także doceniając to, że żyje i odżywia się w naturalnym środowisku.

Skąd pochodzi dziki łosoś?

Łosoś dziki poławiany jest głównie w rejonie północnego Pacyfiku oraz północnego Atlantyku. Część swojego życia spędza w wodach słonych, a tarło odbywa w rzekach i strumieniach. Odżywia się skorupiakami, owadami i mniejszymi rybami. Dzięki takiej diecie i ciągłemu ruchowi jego mięso zawiera duże ilości barwnika #astaksantyny – naturalnego antyoksydantu, a także bardzo pożądane proporcje kwasów Omega-3 do Omega-6.

Niestety z powodu zapór i tam na rzekach, degradacji naturalnych siedlisk i zanieczyszczeń, drastycznie zmniejszyła się populacja dzikich łososi atlantyckich. Dlatego też łosoś zwany „atlantyckim” dostępny w sklepach to głównie łosoś hodowlany pochodzący z farm w Chile, Norwegii, Kanadzie, Szkocji, a także z Polski.




Jak odróżnić łososia dzikiego od hodowlanego?

Chcąc mieć pewność, jaką rybę kupujemy, warto zapoznać się z etykietą produktu. Łosoś dziki określany jest również jako „pacyficzny” lub „alaskański”. Nazwa „atlantycki”, „norweski” czy „jurajski” pojawia się na produktach z łososia hodowlanego. Gwarantem odróżnienia ryby złowionej w oceanie od tej z hodowli są certyfikaty. Zielony symbol ASC oznacza produkty z łososia z odpowiedzialnych, ekologicznych hodowli. Niebieskie logo MSC wskazuje natomiast dzikiego łososia, który pochodzi ze zrównoważonych połowów, prowadzonych z poszanowaniem oceanów i ich różnorodności biologicznej. Dzięki temu przyszłe pokolenia również będą mogły czerpać z ich bogactwa.

Źródła informacji:

*Co wiemy o dzikim łososiu? Opracowanie MSC na temat światowych połowów i rynku dzikiego łososia, lipiec 2022, .msc.org/docs/default-source/po-files/2022-msc-raport-co-wiemy-o-dzikim-lososiu.pdf?sfvrsn=954f1d41_3
** Badanie przeprowadzonego przez agencję badawczą ARC Rynek i Opinia metodą CAWI od 18.05 do 25.05.2022 r. na próbie całkowitej 1006 osób, z których 733 to osoby kupujące łososia. Struktura próby całkowitej reprezentatywna dla populacji osób w wieku 18-65 pod względem płci, wieku, wykształcenia, wielkości miejscowości zamieszkania i regionu.

Informacje o MSC:

MSC (Marine Stewardship Council) jest niezależną, międzynarodową organizacją pozarządową. Wraz z naukowcami, rybakami oraz organizacjami ekologicznymi MSC opracowało standardy środowiskowe w zakresie zrównoważonego rybołówstwa, aby promować przyjazne środowisku praktyki rybackie wśród konsumentów i partnerów na całym świecie. Działania MSC obejmują wyróżnianie odpowiedzialnych praktyk rybackich certyfikatem MSC, certyfikację w łańcuchu dostaw, współpracę z partnerami biznesowymi oraz programy edukacyjne wpływające na decyzję zakupowe konsumentów na całym świecie. Niebieski certyfikat MSC znajdujący się na produktach rybnych i owocach morza pochodzących ze zrównoważonych połowów, gwarantuje, że pochodzą one ze stabilnych i dobrze zarządzanych łowisk, a produktami rybnymi i owocami morza będziemy cieszyć się zarówno my jak i przyszłe pokolenia.

W program MSC zaangażowanych jest obecnie już ponad 500 rybołówstw, co przekłada się na 19% światowych połowów dzikich ryb i owoców morza. Dzięki temu na półkach sklepowych na całym świecie dostępnych jest już ponad 20 000 różnych produktów z niebieskim certyfikatem MSC (dane za brytyjski rok finansowy 2020-21). W Polsce to około 400 certyfikowanych produktów, które można znaleźć zarówno w największych sieciach handlowych, jak i osiedlowych sklepikach.

Migrena i depresja – co łączy te dwie choroby?

Migrena i depresja to choroby, które często chodzą ze sobą w parze. Chociaż mogą wydawać się zupełnie niepowiązane, łączy je…
CZYTAJ

Przychodnia WOŚP i ZnanyLekarz wraz z Grupą LUX MED po raz kolejny przyjmie pacjentów podczas Finału WOŚP. Bezpłatne badania i profilaktyka na błoniach PGE Narodowego w weekend 25-26 stycznia 2025 r.

Przychodnia WOŚP i ZnanyLekarz wraz z Grupą LUX MED po raz kolejny przyjmie pacjentów podczas Finału WOŚP. Bezpłatne badania i…
CZYTAJ

Niacyna i biotyna zimą Moc witamin B dla nawilżenia i regeneracji

Zima to czas, kiedy skóra jeszcze bardziej niż zwykle potrzebuje dogłębnej regeneracji i nawilżenia. Zmęczenie po lecie i trudne warunki…
CZYTAJ

Perfumy Creed – propozycja dla wybierających zapachy świadomie

Na rynku perfumeryjnym, zdominowanym przez największe marki modowe, wciąż można znaleźć produkty niesztampowe, może nawet niszowe z punktu widzenia osób,…
CZYTAJ

Prezbiopia – zaburzenie widzenia, które dotyka niemal każdego

Prezbiopia, znana również jako starczowzroczność, nie jest chorobą, ale związanym z wiekiem zaburzeniem ostrego widzenia. Zazwyczaj pierwsze jej objawy, czyli…
CZYTAJ

Suche włosy? Sprawdź, jak skutecznie nawilżyć je dzięki odpowiedniej pielęgnacji i diecie

Suche włosy to częsty problem, który może wynikać z wielu przyczyn, takich jak na przykład stylizowanie na gorąco, używanie agresywnych…
CZYTAJ

Mniej marnowania, więcej radości. 
Problem świątecznego marnotrawstwa żywności w Polsce

Marnotrawstwo żywności w okresie Świąt jest szczególnie istotnym problemem. Grudzień to czas wzmożonych zakupów, przygotowywania potraw w dużych ilościach i…
CZYTAJ

Magia świątecznych smaków – tradycja w nowoczesnym wydaniu

Święta Bożego Narodzenia to czas wyjątkowy, pełen rodzinnego ciepła i okres kultywowania wielu tradycji. Wspólne gotowanie i delektowanie się świątecznymi…
CZYTAJ

Dlaczego zimą mamy większą ochotę na mięso? I co z tym zrobić?

Gdy nadchodzą zimniejsze dni, wiele osób zauważa u siebie zmianę apetytu: surowe warzywa czy nabiał chętnie zamieniamy na ciepłe posiłki…
CZYTAJ

Jak rozciągnąć świąteczny budżet? Odkryj inspiracje na niedrogie prezenty pod choinkę za mniej niż 50 zł!

Czas świąt należy do najtrudniejszych finansowo okresów w roku, co potwierdza 47% polskich uczestników badania. Od kupowania prezentów i przygotowywania…
CZYTAJ

Skuteczna terapia zaburzeń lipidowych. Czym jest program lekowy i kto może z niego skorzystać?

Zaburzenia lipidowe, znane również jako dyslipidemia, to problem, który dotyka coraz większą liczbę osób. Szacuje się, że w Polsce dotyczy…
CZYTAJ

Świadoma suplementacja sportowców – jakość, czystość, odpowiedzialność

Wybór suplementów diety, szczególnie w środowisku sportowym, odgrywa fundamentalną rolę. Sportowcy, podlegający regularnym kontrolom antydopingowym, muszą ufać, że produkty, które…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Migrena i depresja – co łączy te dwie choroby?

Migrena i depresja to choroby, które często chodzą ze sobą w parze.…
CZYTAJ

Prezbiopia – zaburzenie widzenia, które dotyka niemal każdego

Prezbiopia, znana również jako starczowzroczność, nie jest chorobą, ale związanym z wiekiem…
CZYTAJ

Dlaczego zimą mamy większą ochotę na mięso? I co z tym zrobić?

Gdy nadchodzą zimniejsze dni, wiele osób zauważa u siebie zmianę apetytu: surowe…
CZYTAJ

Skuteczna terapia zaburzeń lipidowych. Czym jest program lekowy i kto może z niego skorzystać?

Zaburzenia lipidowe, znane również jako dyslipidemia, to problem, który dotyka coraz większą…
CZYTAJ

Świadoma suplementacja sportowców – jakość, czystość, odpowiedzialność

Wybór suplementów diety, szczególnie w środowisku sportowym, odgrywa fundamentalną rolę. Sportowcy, podlegający…
CZYTAJ