Lubisz ostre smaki? Sprawdź, z czym najlepiej je połączyć!



Podstawowe smaki, jakie wyróżniamy, to słodki, słony, kwaśny i ostry. Odbierając pojedyncze wrażenia smakowe, dokładnie wiemy, czego się spodziewać, jednak dopiero łączenie smaków ze sobą odkryje przed nami niezliczoną liczbę zachwycających kompozycji. Pikantne potrawy, z daniami kuchni tajskiej czy meksykańskiej na czele, mają wielu zwolenników. Jednocześnie znajdziemy też sympatyków łączenia pikantności ze słodyczą. Z czym warto zestawić ostry smak, by przygotowane przez nas danie jeszcze bardziej zachwycało głębią smaku? Podpowiadamy.

Ostre przełam kwaśnym

Wyrazisty, pikantny smak to wizytówka dań kuchni meksykańskiej. Popularne chili con carne, burrito czy quesadilla, to jej znak rozpoznawczy. Ostrość dania jest często pożądanym efektem, by złagodzić jednak nieco smak sosów i mięsa, warto podawać te potrawy w towarzystwie kwaśnej śmietany, która zarazem podkreśli ich charakter i przełamie zbyt intensywny smak.

Meksykańska quesadilla z kurczakiem i papryką

#Quesadilla to jedna z najbardziej popularnych potraw kuchni meksykańskiej — dwa placki tortilli połączone ciągnącym się serem i różnymi dodatkami, obowiązkowo z dużą ilością kolendry. Danie idealnie sprawdzi się na szybki obiad. Jest sycące, a jego przygotowanie na pewno nie zajmie więcej niż 30 minut.

Składniki:

• 6 tortilli kukurydzianych lub pszennych,
• 300 g filetu z kurczaka,
• 300 g sera gouda Mlekpol,
• 1 mała czerwona papryka,
• 1 czerwona cebula,
• garść świeżej kolendry,
• oliwa z oliwek,
• sól i świeżo zmielony pieprz,
• 1 papryczka chili,
• śmietana Łaciata 18%.

Przygotowanie:

Kurczaka oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy na oliwie, następnie studzimy i kroimy w plastry. Ser ścieramy na tarce, kolendrę siekamy. Paprykę kroimy w drobną kostkę, a cebulę w piórka. Jeśli używamy papryczki chili, należy pokroić ją w półplasterki (można wcześniej usunąć pestki).

Na pierwszym placku kładziemy ser, warzywa, kurczaka i kolendrę. Całość ponownie posypujemy serem. Przykrywamy drugim plackiem. Patelnię natłuszczamy oliwą z oliwek. Zsuwamy quesadillę i smażymy z obu stron przez 3–4 minuty. Tortilla ma być przyrumieniona i chrupiąca. Najłatwiej obrócić ją na drugą stronę, pomagając sobie talerzem. Gdy jedna quesadilla się smaży, w analogiczny sposób przygotowujemy kolejną. Każdą quesadillę kroimy na 4 części i serwujemy. Dla przełamania smaku danie serwujemy z kleksem gęstej śmietany.




Nutka ostrości dla podbicia słodkości

Czy deser może zaskoczyć nas nutą pikantności? Zdecydowanie! Ciasta i torty nie zawsze muszą być wyłącznie słodkie. Dlatego tak popularne stają się połączenia czekolady z chili czy, jak w tym wypadku – tortu brzoskwiniowego z pieprzem cayenne.

Torcik brzoskwiniowy z bitą śmietaną, pieprzem i listkami mięty pieprzowej

Składniki:

Biszkopt:
• 3 jajka,
• 90 g cukru,
• szczypta soli,
• 60 g mąki pszennej,
• 40 g skrobi ziemniaczanej.

Krem:
• 600 g brzoskwini w syropie z puszki, połówki,
• 40 ml likieru pomarańczowego,
• 500 ml śmietanki UHT Łaciatej 30%,
• 2 łyżki cukru pudru,
• 1 łyżka cukru waniliowego,
• 2 łyżeczki żelatyny.

Dekoracja
• mięta pieprzowa,
• grubo mielony pieprz,
• pieprz cayenne.

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 160°C (góra–dół). Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka miksujemy z połową cukru. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i stopniowo dodajemy pozostały cukier. Cały czas ubijając, łączymy pianę z żółtkami. Do powstałej masy przesiewamy mąkę oraz skrobię i wszystko mieszamy łopatką. Przelewamy do tortownicy o średnicy 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy i pieczemy przez 30–35 min. (do suchego patyczka). Po wyjęciu biszkopt studzimy.

Brzoskwinie odsączamy z zalewy, kroimy w grubsze plasterki, skrapiamy likierem pomarańczowym i odstawiamy na 30 min. Następnie ponownie je odsączamy, jednak tym razem zachowując płyn – posłuży on do nasączenia biszkoptu. Żelatynę rozpuszczamy w 80 ml gorącej wody i studzimy. Schłodzoną wcześniej śmietankę (min. przez 12 h w temperaturze poniżej 6°C) ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Na koniec bitą śmietanę łączymy z żelatyną. Biszkopt skrapiamy zachowaną zalewą z brzoskwiń i rozprowadzamy na nim 1/3 śmietany.

Układamy brzoskwinie, przykrywamy pozostałą śmietaną i wyrównujemy. Wierzch dekorujemy wokół brzoskwiniami, listkami mięty oraz grubo mielonym pieprzem. Środek oprószamy delikatnie pieprzem cayenne. Gotowy tort wstawiamy do lodówki do schłodzenia.

Jak widać, łączenie smaku ostrego z innymi, pozornie niepasującymi smakami, to sposób na stworzenie ciekawych dań o nieoczywistych walorach.

Mikroflora w jamie ustnej – mały ekosystem, wielkie znaczenie

Kiedy myślimy o mikroflorze, zwykle mamy na myśli jelita. Tymczasem równie złożony i ważny ekosystem mikroorganizmów funkcjonuje w naszej jamie…
CZYTAJ

Rola roweru i transportu publicznego w dążeniu do neutralności klimatycznej – Światowy Dzień Roweru 2025

Z okazji Światowego Dnia Roweru, obchodzonego 3 czerwca, warto przypomnieć o licznych korzyściach płynących z jazdy na rowerze. Raport Europejskiej…
CZYTAJ

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę mikrobioty jelitowej w utrzymaniu zdrowia człowieka. Ten złożony…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego, czy są to poszerzone, sine żyły na nogach,…
CZYTAJ

Moda czy zdrowie? Jak mądrze wybielać zęby i dbać o piękny uśmiech w sezonie weselno-komunijnym i nie tylko

Śnieżnobiały uśmiech staje się modny i szczególnie pożądany w okresie ślubno-komunijnym. Coraz więcej osób, przygotowując się do ważnych uroczystości, uwzględnia…
CZYTAJ

Wiosenny niezbędnik na piknik i grilla

Wiosna i lato to czas, gdy gotowanie przenosi się na świeże powietrze. Grill w ogrodzie, piknik w parku, a może…
CZYTAJ

Wiosenny grill bez stresu – wszystko gotowe, zanim przyjdą goście

Są takie dni, kiedy wszystko toczy się we własnym tempie. Stół ustawiony gdzieś w ogrodzie, w powietrzu unosi się zapach…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy LUX MED, przypomina o roli tego niewielkiego, ale…
CZYTAJ

Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej 2025: Harmonia z naturą i zrównoważony rozwój

22 maja obchodzimy Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej, ustanowiony przez Zgromadzenie Ogólne ONZ w 2000 roku, aby upamiętnić przyjęcie Konwencji o…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto przypomnieć, jak poważne konsekwencje dla zdrowia niesie nadmierna…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co otwiera drzwi dla chorób autoimmunologicznych, alergii, przewlekłych zapaleń,…
CZYTAJ

Ciche zagrożenie, które można opanować. 17 maja obchodzimy Światowy Dzień Nadciśnienia Tętniczego

Nadciśnienie tętnicze nazywane jest „cichym zabójcą” - przez długie lata może bowiem nie dawać objawów, a nieleczone prowadzi do poważnych…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego,…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co…
CZYTAJ