Przepyszne święto, czyli Światowy Dzień Czekolady – 7 lipca



Czekolada to z pewnością jeden z najbardziej empatycznych łakoci, który należy do ulubionych słodyczy Polaków. Ale jej wysoka wartość energetyczna sprawia, że dawkujemy sobie tę słodką przyjemność. W jaki sposób czekolada wpływa na nasze organizm i zdrowie? Czy rzeczywiście wpływa korzystnie na serce? Wyjaśnia ekspert z zakresu zdrowego stylu życia, Ewa Glońska-Strączek, pielęgniarka, psychodietytyk i pedagog zdrowia, Polsko-Amerykańskie Kliniki Serca w Bielsku Białej, Grupa American Heart of Poland.

Swoje wyjątkowe właściwości czekolada zawdzięcza przede wszystkim kakao – podstawowemu składnikowi używanemu w jej produkcji. Zawarte w nim flawonoidy wykazują zdolność do zmniejszania stężenia LDL-cholesterolu (tzw. złego cholesterolu) i trójglicerydów, zwiększenia stężenia LDL-cholesterolu (tzw. dobrego cholesterolu), obniżania ciśnienia tętniczego krwi i ograniczania powstawania w organizmie czynników prozapalnych. Wszystkie te działania wpisują się w obszar ograniczania czynników ryzyka występowania chorób sercowo-naczyniowych – mówi Ewa Glońska-Strączek.

Gorzka czekolada ma również wpływ na nasz poziom skupienia, stymulując pracę mózgu. Umysł pobudza również obecna w niej pirazyna, wpływająca na zdolność koncentracji.

– Najzdrowszym wyborem jest czekolada gorzka, która stanowi źródło magnezu, żelaza, cynku, antyoksydantów i polifenoli. Zawiera także teobrominę i wapń. Dodatkowo gorzka czekolada ma znacznie mniej kalorii od czekolady mlecznej, a jej spożycie wpływanna spowolnienie trawienia, czym wywołuje uczucie sytości. Czekolada ma dużą wartość energetyczną. Spożywanie jej nawykowo w większych ilościach wiąże się oczywiście z ryzykiem przybrania na wadze, a nadwaga i otyłość zwiększają z kolei ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych.  – wyjaśnia.

Jak to mówią, „czekolada nie pyta, czekolada rozumie”. Z pewnością jest to jeden z najbardziej empatycznych łakoci.




– Czekolada może nas wprawić w dobry nastrój dzięki zawartości tryptofanu, odpowiedzialnego za podnoszenie poziomu serotoniny w mózgu. Już sam jej zapach i smak wyzwalają duże dawki szczęścia. Dodatkowo spożywanie pokarmów zasobnych w tryptofan w godzinach wieczornych ułatwia zasypianie – oznajmiła Glońska-Strączek.

Czekolada powinna mieć jak najwyższą zawartość kakao i tylko kilka innych składników.

– Dobra czekolada zawsze będzie miała podane kakao na pierwszym miejscu. Zawartość tego składnika wpływa nie tylko na jej smak, ale też na posiadane właściwości zdrowotne, dlatego im więcej tym lepiej. Najbardziej wartościowa zawiera co najmniej 70 proc. miazgi kakaowej, są też takie, które mają jej 90 proc. W bardzo dobrej czekoladzie nie powinno być sztucznego emulgatora E 476, czyli polirycynooleinianu poliglicerolu. Jest to związek chemiczny, półsyntetyczny. Czekolada nie powinna też zawierać sztucznych aromatów. Warto pamiętać, że można wybrać produkt, który nie zawiera oleju palmowego, nie jest on niezbędny w tym produkcie – dodała.

Dostępne są czekolady słodzone alternatywnymi substancjami, np. słodzikiem pozyskiwanym ze stewii, czy innymi substancjami takimi jak #maltitol, #erytrytol, #tagatoza czy #ksylitol.

– Te wymienione produkty wyróżniają się mniejszą kalorycznością i indeksem glikemicznym w porównaniu do tradycyjnego cukru. Taka czekolada ma bardzo podobne właściwości do standardowej odmiany. Warto wiedzieć,  że do wykonania tabliczek niezawierających cukru wykorzystuje się więcej kakao, czyli jest zdrowsza – wyjaśniła dietetyk.

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek, wspominając listopadową noc sprzed czterech dekad. – Marian…
CZYTAJ

Metale ciężkie i pestycydy w warzywach i owocach z działek miejskich – wyniki badań komentuje ekspertka IOŚ-PIB

Marchew z działki, sałata z miejskiego ogródka czy truskawki z własnej uprawy – to symbole zdrowej, lokalnej żywności. Jednak najnowsze…
CZYTAJ

Jesienna dynia w nowym świetle – jak Halloween wpływa na marnowanie żywności

Moda na Halloween i rzeźbione dynie w ostatnich latach przekształciła się w szerszy trend – dekorowanie wnętrz oraz wejść do…
CZYTAJ

Świetlista i opalona skóra jak po wakacjach: wszystko co powinnaś wiedzieć o opalaniu natryskowym

Letnia opalenizna od zawsze kojarzy się ze zdrowiem, energią i atrakcyjnym wyglądem. Jednak niestety promienie UV niosą ze sobą ryzyko…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz ze śniegiem, mróz i wieczna ciemność skutecznie zniechęcają…
CZYTAJ

Od profilaktyki po rehabilitację – 29 października obchodzimy Światowy Dzień Udaru Mózgu. Nie lekceważ pierwszych objawów

Z okazji Światowego Dnia Udaru Mózgu przypominamy, jak poważnym wyzwaniem zdrowotnym pozostaje ta choroba. Udar mózgu to jedna z najczęstszych…
CZYTAJ

Suszarko-lokówka Sencor SHS 9100RS – profesjonalna i bezpieczna stylizacja włosów dzięki technologii Coandy

Nowoczesna stylizacja włosów przestała być zarezerwowana wyłącznie dla salonów fryzjerskich. Dzięki suszarko-lokówce Sencor SHS 9100RS każda użytkowniczka może stworzyć zachwycającą…
CZYTAJ

Ekspertka ostrzega: choroby dziąseł rozwijają się po cichu. Jak je zatrzymać?

Krwawią przy szczotkowaniu, bolą przy dotyku, a oddech traci świeżość - to nie tylko drobne niedogodności, ale sygnały, że dziąsła…
CZYTAJ

Zmiana czasu a ADHD – jak przesunięcie zegara wpływa na sen, nastrój i koncentrację? 

Zmiana czasu, choć z pozoru niewielka, może w istotny sposób zaburzyć funkcjonowanie osób z ADHD. – Już przesunięcie zegara o…
CZYTAJ

Dzień Makaronu – czemu po makaronie chce nam się spać i co z tym zrobić? Radzi dietetyczka

25 października obchodzimy Światowy Dzień Makaronu – ulubionego dania wielu osób na całym świecie. Jednak wielu z nas po jego…
CZYTAJ

Europejska Federacja Periodontologii ujednoliciła standardy leczenia w Europie

Paradontoza to choroba, która dotyka coraz większej liczby osób. W Europie problemy z przyzębiem ma ponad 60% populacji[1], a w Polsce…
CZYTAJ

Aeroprostownica Sencor Artemiss SHI 9100RS – rewolucja w prostowaniu suchych i mokrych włosów

Aeroprostownica Sencor Artemiss SHI 9100RS to urządzenie, które redefiniuje codzienną stylizację włosów. Innowacyjna technologia prostowania za pomocą powietrza zapobiega nadmiernej ekspozycji…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek,…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz…
CZYTAJ

Od profilaktyki po rehabilitację – 29 października obchodzimy Światowy Dzień Udaru Mózgu. Nie lekceważ pierwszych objawów

Z okazji Światowego Dnia Udaru Mózgu przypominamy, jak poważnym wyzwaniem zdrowotnym pozostaje…
CZYTAJ

Zmiana czasu a ADHD – jak przesunięcie zegara wpływa na sen, nastrój i koncentrację? 

Zmiana czasu, choć z pozoru niewielka, może w istotny sposób zaburzyć funkcjonowanie…
CZYTAJ

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez…
CZYTAJ