Zęby na diecie? Dieta dla zębów! Co jeść żeby mieć mocne i zdrowe zęby



Nie jest tajemnicą, że dobrze zbilansowane menu, bogate w odpowiednie produkty może przynieść mnóstwo korzyści dla zdrowia i dobrej kondycji naszego organizmu. Wiadomo też, że właściwie skomponowany jadłospis może mieć wpływ nie tylko na ładne ciało i smukłą sylwetkę, ale także na witalność, gładką skórę, gęste włosy czy… mocne zęby! Bogactwo cennych składników dostarczanych z pożywieniem ma ogromny wpływ na ich zdrowie, dlatego warto zapoznać się i zaprzyjaźnić z produktami, które przyczynia się do świetnej kondycji, zdrowia i urody naszych zębów.

Składniki odżywcze dostarczane naszemu organizmowi mają olbrzymie znaczenie dla jego prawidłowego funkcjonowania. Układ kostny i zęby, które są anatomiczną strukturą kostną wymagają odpowiedniej diety i właściwego „odżywienia”. Są wtedy o wiele bardziej odporne na uszkodzenia i schorzenia. Dostarczenie właściwych substancji pokarmowych i ograniczenie pewnych grup produktów, które mogą osłabić zęby i zwiększyć ich podatność na uszkodzenia jest niezwykle ważna.

– „Powierzchnię zębów tworzy szkliwo zbudowane z hydroksyapatytu czyli mineralnej formy fosforanu wapnia. Jest ono twardsze niż kość, a nawet stal, ale zdecydowanie bardziej kruche. Oznacza to, że choć jest mało podatne na zarysowania to stosunkowo łatwo je odłupać. Co ważne, w przeciwieństwie do kości, szkliwo nie może się naprawić. Z tego właśnie względu prawidłowa dieta dla naszych zębów jest szczególnie ważna. Jeśli dołożymy do niej odpowiedni poziom higieny jamy ustnej oraz regularne profilaktyczne wizyty stomatologiczne będziemy mogli cieszyć się zdrowymi zębami przez długie lata. –
mówi Romana Markiewicz-Piotrowska, z Kliniki Stomatologicznej Piotrowscy i Bejnarowicz. Co zatem powinniśmy jeść, a czego unikać?

Menu dobre dla zębów

Aby utrzymać zęby w optymalnej formie, konieczne jest dostarczanie organizmowi odpowiednich mikroelementów. Najważniejsze z nich to wapń i fosfor. Są one składnikiem związków nieorganicznych, z których w dużej mierze zbudowane są nasze zęby. Źródłem wapnia jest mleko oraz wszelkie przetwory mleczne, jogurty, kefiry, maślanki, sery i twarożki. Oprócz nabiału dużo wapnia dostarczają ryby w konserwach np. szprotki czy sardynki spożywane razem ze szkieletem.

Wapń znajduje się również w warzywach strączkowych oraz zielonolistnych takich jak kapusta, szpinak i brukselka. W diecie warto także uwzględnić orzechy, migdały, sezam i mak. Z kolei podstawowym źródłem fluoru jest … woda pitna. W żywności poza rybami występuje on w niewielkich ilościach np. w herbacie, produktach zbożowych i serach podpuszczkowych. Przy wchłanianiu powyższych mikroelementów pomocna będzie witamina D, która dodatkowo wpływa pozytywnie na mineralizację szkliwa. Znajdziemy ją m.in. w tłustych rybach, takich jak na przykład makrela czy łosoś. Dla zdrowia zębów ważne są również witaminy C i A.

Witamina C działa bakteriobójczo, wzmacnia także naczynia krwionośne, co przyczynia się do lepszego osadzenia zębów. Najwięcej witaminy C zawiera kiwi. Naturalnym źródłem witaminy C są też owoce cytrusowe, takie jak pomarańcza, cytryna, guawa, grejpfrut, a z rodzimych – czarna i czerwona porzeczka oraz truskawki. Witaminę C znajdziemy także w brokułach, kalafiorze, brukselce i papryce, przy czym najwięcej zawiera jej papryka. Dobrym źródłem witaminy C są również kiszonki.

Oprócz witaminy D i C niezwykle ważna jest także witamina A. Bierze ona udział w produkcji śliny, wspomaga gojenie ran i wiele innych procesów zachodzących w jamie ustnej. Witamina A znajduje się przede wszystkim w owocach i warzywach. Najwięcej witaminy A zawiera marchew, ale bogatym jej źródłem są też bataty, dynia, szpinak, papryka, pomidory, a z owoców – wiśnie i pomarańcze.




Warzywne szczoteczki do zębów

Witaminy i mikroelementy to jednak nie wszystko, co zawdzięczamy owocowo-warzywnemu menu zdrowemu dla zębów. Nasze zęby oprócz składników odżywczych zawdzięczają im coś jeszcze … W przyrodzie występuje wiele roślin naturalnie czyszczących zęby. Zbawienne dla dziąseł są warzywne „szczoteczki”, czyli surowe warzywa, takie jak marchew, kalarepa, rzodkiewka czy seler naciowy, które usuwają osad i płytkę nazębną. Dodatkowo ze względu na swoją twardość masują dziąsła. Wśród owoców największym przyjacielem zębów są jabłka. Powodują one zwiększone wydzielanie śliny, a ślina zawiera związki chemiczne, które rozpuszczają pokarm w trakcie jedzenia, ułatwiają jego trawienie i eliminują bakterie w jamie ustnej.

Słodcy, podstępni i niebezpieczni wrogowie zdrowych zębów

Wiele produktów, i to niestety tych bardzo lubianych, którymi pocieszamy się w chwilach słabości lub „przekąszamy” je z braku czasu to niestety zawzięci wrogowie zdrowych zębów. Często szukamy „czegoś słodkiego”, a tymczasem za wszelką cenę powinniśmy unikać produktów charakteryzujących się dużą zawartością cukrów. Największymi agresorami są tu przede wszystkim napoje gazowane, izotoniki i wszelkie słodycze, a zwłaszcza te, które przywierają do zębów.

Utrzymują się one przez długi czas na szkliwie, tworząc płytkę nazębną, a zawarty w nich cukier jest pożywką dla bakterii, które metabolizując go, produkują kwasy. Działanie kwasów sprzyja demineralizacji szkliwa. Z tego właśnie powodu równie niebezpieczne dla naszych zębów mogą być kwaśne potrawy oraz owoce cytrusowe. Jak widać owoce cytrusowe należy jeść z umiarem. Z jednej strony bowiem dostarczają niezbędnych witamin, z drugiej mogą przyczynić się do demineralizacji szkliwa. Sytuację może dodatkowo komplikować fakt równoczesnego spożywania powyższych produktów z alkoholem. Wysusza on bowiem jamę ustną i ogranicza produkcję śliny.

-Ślina jest bardzo ważnym elementem naturalnej ochrony zębów. Po pierwsze – przywraca prawidłowe pH. Po drugie – proteiny obecne w ślinie wzmacniają zęby i zmniejszają ilość bakterii w jamie ustnej, obniżając tym samym ryzyko próchnicy zębów i chorób dziąseł. Eliminują także przykry zapach z ust. W ślinie znajdują się też związki wapnia, fluoru oraz fosforany, które uzupełniają mikroubytki na powierzchni szkliwa. tłumaczy Markiewicz-Piotrowska.

Nić dentystyczna potrzeba od zaraz

Słodycze, kwaśne potrawy i owoce oraz alkohol znajdują się na pierwszym miejscu wśród produktów niesprzyjających zdrowym zębom. Wrogiem numer dwa są resztki rozdrobnione w procesie żucia, które zostają pomiędzy zębami i pozostawione w przestrzeniach międzyzębowych ulegają stopniowemu rozkładowi. Nieusunięte resztki pokarmów pozostając w jamie ustnej, powodują próchnicę oraz stan zapalny, który z czasem może prowadzić do zapalenia dziąseł.

Kolor szkliwa, a dieta

Niektóre potrawy i napoje posiadają silne właściwości barwiące. Warto o tym wiedzieć, bo regularne ich spożywanie może zniweczyć nie tylko nasze codzienne starania o zachowanie bieli zębów, ale też efekty profesjonalnych zabiegów estetycznych z wybielaniem na czele. Silnie barwiące właściwości posiada m.in. kawa, czarna herbata i owoce leśne. Czy to oznacza, że bezwzględnie należy z nich zrezygnować? Niekoniecznie. Ich działanie można skutecznie zneutralizować, pijąc wodę zaraz po ich spożyciu. Znacznie gorsze są sztuczne barwniki dodawane do składu napojów gazowanych czy słodyczy. Mogą one zdecydowanie mocniej wpłynąć na kolor zębów niż te z produktów naturalnych.

Aby zachować zęby w optymalnej formie, trzeba odpowiednio zbilansować dietę. Warto jednak pamiętać o tym, że to tylko jeden z filarów dbałości o zdrowe i silne zęby. Drugi to prawidłowa higiena jamy ustnej, a trzeci to absolutna podstawa czyli regularne wizyty kontrolne u stomatologa.

Ekspert:

Lekarz dentysta Romana Markiewicz – Piotrowska z Kliniki Piotrowscy & Bejnarowicz Stomatologia Mikroskopowa. Absolwentka Śląskiego Uniwersytetu Medycznego, odbyła staż w Akademickim Centrum Stomatologii i Medycyny Specjalistycznej. Doświadczenie zdobywała między innymi we Włoszech oraz w Stanach Zjednoczonych. Przez lata pracy zdobyła szeroką wiedzę w dziedzinie protetyki, implantoprotetyki, endodoncji oraz stomatologii zachowawczej, ucząc się od najlepszych dentystów na świecie. Ukończyła również podyplomowe studia z dziedziny coachingu zdrowia.

Mniej marnowania, więcej radości. 
Problem świątecznego marnotrawstwa żywności w Polsce

Marnotrawstwo żywności w okresie Świąt jest szczególnie istotnym problemem. Grudzień to czas wzmożonych zakupów, przygotowywania potraw w dużych ilościach i…
CZYTAJ

Magia świątecznych smaków – tradycja w nowoczesnym wydaniu

Święta Bożego Narodzenia to czas wyjątkowy, pełen rodzinnego ciepła i okres kultywowania wielu tradycji. Wspólne gotowanie i delektowanie się świątecznymi…
CZYTAJ

Dlaczego zimą mamy większą ochotę na mięso? I co z tym zrobić?

Gdy nadchodzą zimniejsze dni, wiele osób zauważa u siebie zmianę apetytu: surowe warzywa czy nabiał chętnie zamieniamy na ciepłe posiłki…
CZYTAJ

Jak rozciągnąć świąteczny budżet? Odkryj inspiracje na niedrogie prezenty pod choinkę za mniej niż 50 zł!

Czas świąt należy do najtrudniejszych finansowo okresów w roku, co potwierdza 47% polskich uczestników badania. Od kupowania prezentów i przygotowywania…
CZYTAJ

Skuteczna terapia zaburzeń lipidowych. Czym jest program lekowy i kto może z niego skorzystać?

Zaburzenia lipidowe, znane również jako dyslipidemia, to problem, który dotyka coraz większą liczbę osób. Szacuje się, że w Polsce dotyczy…
CZYTAJ

Świadoma suplementacja sportowców – jakość, czystość, odpowiedzialność

Wybór suplementów diety, szczególnie w środowisku sportowym, odgrywa fundamentalną rolę. Sportowcy, podlegający regularnym kontrolom antydopingowym, muszą ufać, że produkty, które…
CZYTAJ

Europejski Dzień Wiedzy o Antybiotykach (EAAD) został ustanowiony w 2008 r. przez Komisję Europejską i jest obchodzony corocznie w dniu 18 listopada w całej Europie.

W ramach EAAD i WAAD na całym świecie organizowane są wydarzenia kierowane do społeczeństwa oraz specjalistów medycznych, propagujących wiedzę na temat…
CZYTAJ

Żylaki to problem milionów Polaków. Jak skutecznie zapobiegać i leczyć?

Żylaki to powszechny problem zdrowotny dotykający niemal połowę dorosłej populacji w Polsce. Częstotliwość występowania niewydolności żylnej jest wyższa niż cukrzycy…
CZYTAJ

Jak holistyczne podejście do zdrowia poprawia nasze samopoczucie?


W życiu wielu kobiet pojawiają się momenty, gdy stres zaczyna odbijać się nie tylko na zdrowiu fizycznym, ale także na…
CZYTAJ

Relacja ze spotkania prasowego, 5 edycji kampanii #lubiesiebie, z udziałem znanych ambasadorek.

W warszawskiej restauracji PRIMITIVO Kuchnia i Wino odbyło się spotkanie prasowe dedykowane 5. edycji kampanii #lubiesiebie, której inicjatorem jest dr…
CZYTAJ

Na cukrzycę choruje cała rodzina. Jak wspierać bliską osobę z cukrzycą?

Cukrzyca, choć jest chorobą nieuleczalną, gdy jest wyrównana, daje szansę na aktywne życie. Jednak, by tak się stało, niezbędne wręcz…
CZYTAJ

Retinoidy i witaminy w beauty-planie 3 kluczowe potrzeby skóry

Schyłek roku to czas podsumowań i ustalania beauty-planów. Jesień jest królową zmian. To właśnie teraz najuważniej obserwujemy stan skóry i…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Dlaczego zimą mamy większą ochotę na mięso? I co z tym zrobić?

Gdy nadchodzą zimniejsze dni, wiele osób zauważa u siebie zmianę apetytu: surowe…
CZYTAJ

Skuteczna terapia zaburzeń lipidowych. Czym jest program lekowy i kto może z niego skorzystać?

Zaburzenia lipidowe, znane również jako dyslipidemia, to problem, który dotyka coraz większą…
CZYTAJ

Świadoma suplementacja sportowców – jakość, czystość, odpowiedzialność

Wybór suplementów diety, szczególnie w środowisku sportowym, odgrywa fundamentalną rolę. Sportowcy, podlegający…
CZYTAJ

Europejski Dzień Wiedzy o Antybiotykach (EAAD) został ustanowiony w 2008 r. przez Komisję Europejską i jest obchodzony corocznie w dniu 18 listopada w całej Europie.

W ramach EAAD i WAAD na całym świecie organizowane są wydarzenia kierowane…
CZYTAJ

Żylaki to problem milionów Polaków. Jak skutecznie zapobiegać i leczyć?

Żylaki to powszechny problem zdrowotny dotykający niemal połowę dorosłej populacji w Polsce.…
CZYTAJ