Sylwestrowe menu dla każdego!
Udany Sylwester w polskim wydaniu? Dla wielu to taki spod znaku dobrego smaku. Oto przepisy na pyszne i proste przekąski, które z pewnością przypadną do gustu wszystkim gościom w ten wyjątkowy, pełen wrażeń wieczór.
Frytki na zdrowo
Zapomnijmy o standardowych, słonych i niezdrowych chipsach czy paluszkach. Przyrządźmy przekąski sami. W cienkie plasterki pokrójmy warzywa np. słodką marchew oraz bataty i wstawmy je do piekarnika na kilka minut. Dzięki temu w krótkim czasie mamy gotowe chrupiące i zdrowe frytki. Z czym smakują najlepiej? Proponujemy dipy na bazie naturalnych składników – Sos ziołowy oraz Grecki sos tzatziki.
Kuszące koperty szpinakowe
Wielbicieli ciasta francuskiego nie brakuje. Stwórzmy zatem prostą w przygotowaniu, a zarazem pyszną propozycję, która trafi w gusta większości naszych gości. Przekąska w formie koperty, której sekretem jest aromatyczny farsz na bazie szpinaku i serka wiejskiego to oryginalny pomysł na urozmaicenie sylwestrowego menu.
Słodkości mile widziane
Skąd wziąć tyle energii, by pozostać na sylwestrowym parkiecie aż do białego rana? Jest tylko jedna odpowiedź – czekolada. Dzięki zawartej w niej fenylotylaminie pobudza się w naszym organizmie produkcja endorfin, czyli hormonu szczęścia. Wyłożenie na stół kilku tabliczek czekolady byłoby zbyt proste, ale już własnoręcznie przygotowane Domowe trufle piernikowe na długo pozostaną w pamięci gości.
Sylwestrowe menu – przepisy:
Sos ziołowy
Składniki:
– Jogurt typu greckiego naturalny ,,Piątnica” 200g
– majonez 3 łyżki
– koperek świeży ˝ pęczka
– natka pietruszki ˝ pęczka
– bazylia świeża ˝ pęczka
– zioła prowansalskie 1 łyżeczka
– czosnek 1 ząbek
– sól, pieprz ziołowy do smaku
Wykonanie:
Jogurt dokładnie połączyć z majonezem, dodać pokrojony koperek, natkę pietruszki i bazylię. Dodać również wyciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku solą, pieprzem ziołowym i pieprzem czarnym. Całość dokładnie wymieszać.
Grecki sos tzatziki
Składniki:
– jogurt typu greckiego naturalny „Piątnica” 150g 2 szt.
– ogórek świeży 300g
– koperek 1 średni pęczek
– czosnek 4 ząbki
– sól, pieprz, cukier do smaku
Wykonanie:
Ogórki umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce na grubym oczku. Posolić, wymieszać i odstawić na 15 minut. Gdy ogórki puszczą sok, dokładnie je odcisnąć i dodać do jogurtu, sok wylać. Dodać również pokrojony koperek, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz sól, pieprz i szczyptę cukru do smaku. Całość dokładnie wymieszać.
Koperty szpinakowe
Składniki:
– Masło Ekstra ,,Piątnica” 1 łyżka
– szpinak mrożony 500g
– czosnek 2 ząbki
– Śmietanka 30% „Piątnica” 2 łyżki
– sól, pieprz do smaku
– Serek wiejski 200g „Piątnica” 1szt.
– ciasto francuskie 1 opakowanie
– jajko 1szt.
Wykonanie:
Szpinak rozmrozić, umieścić w garnku i gotować (często mieszając), aż do momentu wyparowania nadmiaru wody. Następnie dodać masło, śmietankę, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Gdy szpinak wystygnie, dodać serek wiejski odsączony z powstałego na górze płynu i dokładnie wymieszać.
Ciasto francuskie rozwinąć, przeciąć wzdłuż na pół, a następnie wycinać równe kwadraty. Na środek każdego nałożyć łyżkę farszu szpinakowego i tworzyć koperty, sklejając rogi ciasta francuskiego na środku. Na koniec posmarować koperty roztrzepanym jajkiem i piec w rozgrzanym do 180st.C piekarniku na złoty kolor ok. 25 minut.
Domowe trufle piernikowe
Składniki:
– 150 ml Śmietanki 42% OSM Piątnica
– 2 tabliczki gorzkiej czekolady
– szczypta soli
– starta skórka z jednej pomarańczy
– 50 g łuskanych orzechów włoskich
– płaska łyżeczka przyprawy piernikowej
– kakao lub wiórki kokosowe
– 50 ml rumu
Wykonanie:
Najpierw rozpuszczamy czekoladę w śmietance. Podgrzewamy ją w garnku na wolnym ogniu, często mieszając. Do masy dodajemy następnie szczyptę soli, startą na tarce na drobnym oczku skórkę pomarańczową i drobno posiekane orzechy włoskie.
Wsypujemy przyprawę do pierników i wlewamy rum.
Całość dokładnie mieszamy i po zdjęciu z ognia wstawiamy do lodówki do czasu, aż zgęstnieje. Z zastygłej masy formujemy kulki, obtaczamy w kakao albo w wiórkach kokosowych i podajemy do kawy.
Smacznego!