Warstwowy koktajl bananowo malinowy Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonosz
Składniki:
– Wiejskie bez laktozy ,,Piątnica” 400ml
– Śmietanka 30% „Piątnica” 200ml
– dojrzałe banany 3szt.
– kostki lodu 3-4 szt.
– cukier waniliowy 1 łyżeczka
– żółtko jajka 1 szt.
– maliny świeże lub mrożone 500g
– woda mineralna 100ml
– kostki lodu 3-4 szt.
– miód 1 łyżeczka
– czekolada gorzka 3 kostki
Wykonanie:
Banany, mleko, kostki lodu, cukier waniliowy i żółtko dokładnie zmiksować. Koktajl wlewamy do połowy wąskich szklanek.
Następnie należy zmiksować maliny z wodą, lodem i miodem. Wlewać powoli – po łyżce na warstwę bananową tak, aby się nie połączyły.
Podawać z bitą śmietaną, przyrządzoną ze śmietanki 30%. Koktajl posypać tartą czekoladą.
Smacznego!