Jak Polacy oceniają swoją wagę po dwóch latach pandemii?



Jak wynika z najnowszego raportu zrealizowanego na zlecenie marki Berimal, w ciągu dwóch lat epidemii COVID-19 blisko 40% Polaków przybrało na wadze. Wpływ na pojawienie się dodatkowych kilogramów miała przede wszystkim konieczność pracy z domu, siedzący tryb życia oraz stres i niepewność wywołane nową sytuacją. Na przyrost masy ciała częściej wskazywały kobiety.

Ostatnie kilkanaście miesięcy były wyjątkowo trudnym okresem dla zdrowia i samopoczucia Polaków. Konieczność przeorganizowania życia w wielu aspektach, w tym zawodowym oraz prywatnym, była niezwykle stresującym doświadczeniem. Wzmożona produkcja kortyzolu spowodowała między innymi, że znaczenie częściej sięgaliśmy po niezdrowe przekąski.

A te, w połączeniu z pracą w trybie home-office, brakiem aktywności fizycznej i spowolnieniem procesów metabolicznych sprawiły pojawienie się dodatkowych kilogramów aż u 40% mieszkańców naszego kraju. Tym samym na wagę powyżej normy wskazuje już połowa Polaków.

Zmiany na wadze podczas pandemii

Ile dodatkowych kilogramów pojawiło się na wagach Polaków w ostatnich 24 miesiącach? Średnio od 3 do 5. Na taki przyrost masy ciała w okresie epidemii COVID-19 wskazywała największa liczba badanych, bo blisko 20%. Kolejne 11% mówi o wzroście na poziomie od 6 do 10 kilogramów, a 4% zauważyło więcej niż 10 kilogramów. Na zwiększenie masy ciała w ostatnich dwóch latach nieco częściej wskazywały kobiety niż mężczyźni (40% vs 37%).

Czas pandemii był dla wszystkich bardzo dużym wyzwaniem. Zmiany, które przyszły nagle, spowodowały nie tylko duży stres, ale też brak możliwości odpowiedniego przygotowania się do funkcjonowania w nowych warunkach. Aż 43% uczestników badania realizowanego dla marki Berimal wskazało, że w czasie pandemii ich tryb życia stał się bardziej siedzący – wszystko za sprawą konieczności pracy z domu. Co więcej, ponad połowa Polaków (51%) odczuwa spadki nastroju, a 41% żyje w ciągłym stresie. To czynniki, które miały bardzo duży wpływ na wzrost masy ciała w ciągu ostatnich dwóch lat –
podkreśla Agata Polasz, Brand Manager USP Zdrowie, producenta suplementu diety Berimal Metabolizm.




Mimo niesprzyjających warunków, waga 51% Polaków w okresie dwóch lat epidemii COVID-19 nie zmieniła się. Tę samą masę ciała co przed pandemią utrzymało 57% mężczyzn oraz 45% kobiet. Spadek wagi od 1 do 5 kilogramów zanotowano w przypadku 7% badanych, natomiast u 4% masa ciała zmniejszyła się o 5 kilogramów lub więcej. Warto jednak dodać, że w pandemicznej rzeczywistości kobiety, w porównaniu do mężczyzn, nieco częściej chudły (15% vs 6%).

Waga – oceniamy samych siebie

Jak dodatkowe kilogramy, które pojawiły się w okresie pandemii, wpłynęły na ogólną sytuację Polaków w tym zakresie? Już 50% badanych wskazuje, że ich masa ciała wynosi więcej, niż przewidują normy. Najpowszechniejszym odstępstwem jest to od 5 do 15 kilogramów, określane mianem lekkiej nadwagi – wskazało na nią aż 21% badanych. Blisko co piąta osoba (17%) określa swoją wagę: „Nieco powyżej normy” (przekroczenie od 3 do 5 kilogramów), a blisko co dziesiąty (9%) podkreśla, że ma dużą nadwagę – to dodatkowe od 15 do 30 kilogramów. Bardzo duża nadwaga, wynosząca powyżej 30 kilogramów, dotyczy 2%.

Wśród osób oceniających swoją masę ciała przez pryzmat dodatkowych kilogramów, 54% stanowią kobiety, 46% mężczyźni. Kobiety znacznie częściej wskazują na przekroczenie normy o wartości od 5 do 15 kilogramów (lekka nadwaga, 26% kobiety, 16% mężczyźni). Panowie natomiast najczęściej mówią o przekroczeniu wagi o dodatkowe od 3 do 5 kilogramów. 37% Polaków ocenia, że ich waga jest w normie, 13% wskazuje na niedowagę.

Prezbiopia – zaburzenie widzenia, które dotyka niemal każdego

Prezbiopia, znana również jako starczowzroczność, nie jest chorobą, ale związanym z wiekiem zaburzeniem ostrego widzenia. Zazwyczaj pierwsze jej objawy, czyli…
CZYTAJ

Suche włosy? Sprawdź, jak skutecznie nawilżyć je dzięki odpowiedniej pielęgnacji i diecie

Suche włosy to częsty problem, który może wynikać z wielu przyczyn, takich jak na przykład stylizowanie na gorąco, używanie agresywnych…
CZYTAJ

Mniej marnowania, więcej radości. 
Problem świątecznego marnotrawstwa żywności w Polsce

Marnotrawstwo żywności w okresie Świąt jest szczególnie istotnym problemem. Grudzień to czas wzmożonych zakupów, przygotowywania potraw w dużych ilościach i…
CZYTAJ

Magia świątecznych smaków – tradycja w nowoczesnym wydaniu

Święta Bożego Narodzenia to czas wyjątkowy, pełen rodzinnego ciepła i okres kultywowania wielu tradycji. Wspólne gotowanie i delektowanie się świątecznymi…
CZYTAJ

Dlaczego zimą mamy większą ochotę na mięso? I co z tym zrobić?

Gdy nadchodzą zimniejsze dni, wiele osób zauważa u siebie zmianę apetytu: surowe warzywa czy nabiał chętnie zamieniamy na ciepłe posiłki…
CZYTAJ

Jak rozciągnąć świąteczny budżet? Odkryj inspiracje na niedrogie prezenty pod choinkę za mniej niż 50 zł!

Czas świąt należy do najtrudniejszych finansowo okresów w roku, co potwierdza 47% polskich uczestników badania. Od kupowania prezentów i przygotowywania…
CZYTAJ

Skuteczna terapia zaburzeń lipidowych. Czym jest program lekowy i kto może z niego skorzystać?

Zaburzenia lipidowe, znane również jako dyslipidemia, to problem, który dotyka coraz większą liczbę osób. Szacuje się, że w Polsce dotyczy…
CZYTAJ

Świadoma suplementacja sportowców – jakość, czystość, odpowiedzialność

Wybór suplementów diety, szczególnie w środowisku sportowym, odgrywa fundamentalną rolę. Sportowcy, podlegający regularnym kontrolom antydopingowym, muszą ufać, że produkty, które…
CZYTAJ

Europejski Dzień Wiedzy o Antybiotykach (EAAD) został ustanowiony w 2008 r. przez Komisję Europejską i jest obchodzony corocznie w dniu 18 listopada w całej Europie.

W ramach EAAD i WAAD na całym świecie organizowane są wydarzenia kierowane do społeczeństwa oraz specjalistów medycznych, propagujących wiedzę na temat…
CZYTAJ

Żylaki to problem milionów Polaków. Jak skutecznie zapobiegać i leczyć?

Żylaki to powszechny problem zdrowotny dotykający niemal połowę dorosłej populacji w Polsce. Częstotliwość występowania niewydolności żylnej jest wyższa niż cukrzycy…
CZYTAJ

Jak holistyczne podejście do zdrowia poprawia nasze samopoczucie?


W życiu wielu kobiet pojawiają się momenty, gdy stres zaczyna odbijać się nie tylko na zdrowiu fizycznym, ale także na…
CZYTAJ

Relacja ze spotkania prasowego, 5 edycji kampanii #lubiesiebie, z udziałem znanych ambasadorek.

W warszawskiej restauracji PRIMITIVO Kuchnia i Wino odbyło się spotkanie prasowe dedykowane 5. edycji kampanii #lubiesiebie, której inicjatorem jest dr…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Prezbiopia – zaburzenie widzenia, które dotyka niemal każdego

Prezbiopia, znana również jako starczowzroczność, nie jest chorobą, ale związanym z wiekiem…
CZYTAJ

Dlaczego zimą mamy większą ochotę na mięso? I co z tym zrobić?

Gdy nadchodzą zimniejsze dni, wiele osób zauważa u siebie zmianę apetytu: surowe…
CZYTAJ

Skuteczna terapia zaburzeń lipidowych. Czym jest program lekowy i kto może z niego skorzystać?

Zaburzenia lipidowe, znane również jako dyslipidemia, to problem, który dotyka coraz większą…
CZYTAJ

Świadoma suplementacja sportowców – jakość, czystość, odpowiedzialność

Wybór suplementów diety, szczególnie w środowisku sportowym, odgrywa fundamentalną rolę. Sportowcy, podlegający…
CZYTAJ

Europejski Dzień Wiedzy o Antybiotykach (EAAD) został ustanowiony w 2008 r. przez Komisję Europejską i jest obchodzony corocznie w dniu 18 listopada w całej Europie.

W ramach EAAD i WAAD na całym świecie organizowane są wydarzenia kierowane…
CZYTAJ