Makaron jako jeden ze składników diety wegetariańskiej



Niektórzy uważają, że to tylko sposób odżywiania, zainteresowani tłumaczą że to styl ich życia. Mowa o coraz bardziej popularnym wegetarianizmie. Zwolenników z roku na rok jest coraz więcej. Szacuje się, że w Polsce wegetarian jest już około 2 milionów, a większość z nich to ludzie młodzi.

Motywacją do przejścia na wegetarianizm są w głównej mierze względy zdrowotne i etyczne. Przedstawiciele tej grupy tłumaczą, że pożywienie roślinne magazynuje w sobie energię, a co za tym idzie lepsze samopoczucie. Jednocześnie niejedzenie mięsa obniża poziom cholesterolu oraz eliminuje ciśnienie tętnicze. Istnieją również minusy przejścia na wegetarianizm. Między innymi niedobór poszczególnych witamin.

Laktoowowegetarianizm – z czym to się je?

Laktoowowegetarianizm to powszechna nazwa diety, która dopuszcza spożywanie produktów mlecznych i jajek. Dzięki temu dostarcza organizmowi wielu składników, których nie ma w diecie wegetariańskiej niezawierającej tych produktów. Podstawą tego jadłospisu są warzywa, owoce, rośliny strączkowe, produkty zbożowe, jaja, makarony, kasze, przetwory mleczne.

 ”Z ludźmi, którzy zdecydowali się na podobną dietę, śmiejemy się, że nie jemy produktów, które spełniają naraz dwa kryteria – za życia miały oczy i mamę. Uwielbiam jajka i przetwory mleczne, ale rezygnacja z mięsa nie była dla mnie wielkim problemem. Będąc czynną laktoowowegetarianką czuję się znakomicie – zarówno w wymiarze moralnym, jak i zdrowotnym, bo ten sposób odżywiania pozwala dostarczyć większości niezbędnych składników.” – mówi Jolanta Nabiałek, laktoowowegetarianka od 6 lat.

Makaron jest wege!

Podstawą diety, nie tylko wegetariańskiej, są produkty zbożowe, takie jak pieczywo czy makarony  Znajdujące się w nich węglowodany złożone warunkują prawidłowe funkcjonowanie mięśni i mózgu. „Makaron jest doskonałym źródłem energii dla osób aktywnych i zdrowo odżywiających się.  W skład Makaronu Międzybrodzkiego wchodzą świeże jajka, najwyższej jakości mąka z pszenicy durum oraz mąka pszenna” – mówi Beata Szostak, dyrektor ds. marketingu w firmie Międzybrodzkie Makarony. Makaron połączony z warzywami, soczewicą, soją czy cieciorką może stanowić pełnowartościowy posiłek dla praktykujących wegetarian. Właśnie dlatego potrawy zawierające ten składnik znajdują się w wielu przepisach wykluczających produkty mięsne.



Wegetariańsko – makaronowe inspiracje:

Makaron z pesto!

Składniki do sosu pesto:

Czosnek – 3 ząbki

Świeża bazylia – 2 pęczki

Orzeszki piniowe – 3 łyżki

Starty parmezan – pół szklanki

Oliwa z oliwek

Sól i pieprz

Międzybrodzki Makaron penne – 250g

Wykonanie sosu pesto:

Czosnek drobno siekamy, liście bazylii myjemy, odsączamy, a następnie rwiemy na jak najdrobniejsze kawałeczki. Orzeszki siekamy również na drobne kawałki.

Do moździerza dodajemy posiekany czosnek, bazylię i orzeszki. Całość należy utrzeć na jednolitą masę, dodać parmezan i oliwę z oliwek i dalej ucieramy. Całość doprawiamy solą i pieprzem i ponownie ucieramy. Całość łączymy z makaronem i gotowe, smacznego!

Makaron na ostro!

Składniki:

Międzybrodzki Makaron nitki – 250g

Czosnek – 5 ząbków

Suszone  papryczki peperoni – 2 szt.

Oliwa z oliwek – 2 łyżki

Ser parmezan

Świeża bazylia

Szczypta soli

Wykonanie:

Na początek gotujemy makaron, a w między czasie na oliwie z oliwek podsmażamy czosnek i suszone papryczki peperoni.

Następnie dorzucamy odcedzony makaron i podsmażamy razem z resztą na patelni. Na zakończenie trochę parmezanu i bazylii i gotowe.

Domowy kisiel żurawinowy z malinami

Domowy kisiel w najlepszym wydaniu — kwaśna żurawina i słodkie maliny tworzą duet, który idealnie rozgrzewa w chłodne dni. Ten…
CZYTAJ

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez wszystkie przypadki. To dobry znak, przede wszystkim dla…
CZYTAJ

SAD – choroba afektywna sezonowa (Seasonal Affective Disorder), czyli sezonowy spadek nastroju. Na czym polega i jak sobie z nim radzić?

Jesień i zima to dla wielu z nas trudniejszy czas. Krótszy dzień, mniejsza ilość światła słonecznego i zaburzony rytm dobowy…
CZYTAJ

Jak era cyfrowa wpływa na wzrok? Jak rozwijają się choroby oczu? Profilaktyka i leczenie chorób oczu z okazji Światowego Dnia Wzroku

Współczesny człowiek spędza średnio kilka godzin dziennie przed ekranami urządzeń elektronicznych, co prowadzi do nadmiernego obciążenia narządu wzroku, zaburzeń akomodacji…
CZYTAJ

Odnowiona linia produktów do pielęgnacji skóry ageLOC Tru Face od marki Nu Skin

Linia kosmetyków do pielęgnacji uwzględniająca holistyczne podejście do procesu starzenia, zaprojektowana specjalnie w celu zwalczania widocznych oznak starzenia się skóry.…
CZYTAJ

„I żyli długo… Ale czy szczęśliwie?” Stowarzyszenie mali bracia Ubogich rusza z akcją promującą Program „Obecność”

Czy bohaterowie ulubionych baśni z dzieciństwa naprawdę żyli długo i szczęśliwie? To pytanie stało się inspiracją dla najnowszej akcji Stowarzyszenia…
CZYTAJ

Trening mózgu, a nie tylko ciała. Dlaczego tak trudno nam wytrwać w aktywności fizycznej?

„Od jutra zacznę biegać”. „Od poniedziałku siłownia”. „Od nowego roku zmiana nawyków”. Większość z nas zna te obietnice aż za…
CZYTAJ

Leki w naszych wodach, czyli jak oczyszczalnie radzą sobie z farmaceutykami i jaki jest ich wpływ na środowisko?

15 lat śledzenia leków w środowisku przez ekspertów z IOŚ-PIB: najnowsze fakty Woda jest podstawowym zasobem niezbędnym do życia, a…
CZYTAJ

Światowy Dzień Onkologii – dlaczego tak ważna jest szybka diagnoza, co oznacza kompleksowe leczenie w onkologii i na czym polega szybka terapia onkologiczna

4 października przypada Światowy Dzień Onkologii, który przypomina o znaczeniu wczesnej diagnostyki, niezwykle istotnej w skutecznym leczeniu nowotworów. Nowotwory złośliwe…
CZYTAJ

Startuje 14.edycji kampanii Dotykam=Wygrywam ze znanymi ambasadorkami

ReCYCling, BIUSTOpogadanka, BIUSTOapka, BIUSTObus – te fantastyczne zwroty stworzyła kobieta z miłości do kobiet. 1 dnia października, miesiąca świadomości raka…
CZYTAJ

Zdrowie Polaków w czterech perspektywach Chirurg onkolog, dietetyk kliniczny, psychoonkolog i fizjoterapeuta prognozują zmiany w opiece nad pacjentami w ciągu najbliższych 10 lat

Możliwe, że za dziesięć lat częściej będziemy spotykać się w szpitalnych poczekalniach niż w centrach handlowych. Polskie społeczeństwo starzeje się,…
CZYTAJ

Chrapanie i bezdech senny. Kiedy warto zgłosić się do specjalisty?

Głośne chrapanie, poranne zmęczenie, kłopoty z koncentracją – to mogą być objawy obturacyjnego bezdechu sennego (OBS). Choć często te sygnały…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez…
CZYTAJ

SAD – choroba afektywna sezonowa (Seasonal Affective Disorder), czyli sezonowy spadek nastroju. Na czym polega i jak sobie z nim radzić?

Jesień i zima to dla wielu z nas trudniejszy czas. Krótszy dzień,…
CZYTAJ

Jak era cyfrowa wpływa na wzrok? Jak rozwijają się choroby oczu? Profilaktyka i leczenie chorób oczu z okazji Światowego Dnia Wzroku

Współczesny człowiek spędza średnio kilka godzin dziennie przed ekranami urządzeń elektronicznych, co…
CZYTAJ

Trening mózgu, a nie tylko ciała. Dlaczego tak trudno nam wytrwać w aktywności fizycznej?

„Od jutra zacznę biegać”. „Od poniedziałku siłownia”. „Od nowego roku zmiana nawyków”.…
CZYTAJ

Światowy Dzień Onkologii – dlaczego tak ważna jest szybka diagnoza, co oznacza kompleksowe leczenie w onkologii i na czym polega szybka terapia onkologiczna

4 października przypada Światowy Dzień Onkologii, który przypomina o znaczeniu wczesnej diagnostyki,…
CZYTAJ