Dieta wzmacniająca odporność



Przeziębienie i nawracające infekcje to niestety codzienność podczas jesieni.

Właśnie ta pora roku wymaga od nas optymalnego wzmocnienia odporności. Idealnym rozwiązaniem jest walka z chorobami poprzez generowanie komórek odpornościowych. Te, produkowane są między innymi w jelitach i właśnie dlatego doskonałym sposobem na budowanie mocnego, zdrowego organizmu jest właściwa dieta.

Witamina C

Już dawno udowodniono, że to właśnie witamina C buduje naszą odporność w ogromnym stopniu. W codziennej diecie, nie powinno zabraknąć więc produktów spożywczych, które ją zawierają. Dobrym nawykiem żywieniowym jest wypicie na czczo szklanki wody, z sokiem z wyciśniętej połówki cytryny. W ten sposób dostarczamy nie tylko niezbędną witaminę, ale usprawniamy również proces detoksykacji organizmu.

Dla samego budowania odporności, witamina C ma kolosalne znaczenie. Przede wszystkim, wzmacnia naczynia krwionośne i błony śluzowe, przez co drobnoustroje i bakterie nie mają szans rozprzestrzeniać się po organizmie. Co więcej, witamina C pozwala na lepsze wchłanianie żelaza, które to z kolei doskonale radzi sobie z atakiem infekcji wirusowych i bakteryjnych.

Witaminę C znajdziemy nie tylko w cytrynie. Dużą jej dawkę zawiera czarna porzeczka, kiwi, mandarynka i inne cytrusy, czerwona papryka, jarmuż czy natka pietruszki.




Inne witaminy

Nie tylko witamina C pomaga budować odporność organizmu. Niezbędne w tym procesie są również: witamina A, witaminy z grupy B oraz witamina D.

Tą pierwszą znaleźć można przede wszystkim w pomidorach, papryce, morelach, marchwi czy brokułach. Spore pokłady znajdują się tez w produktach mlecznych i wątróbce.

Witaminy z grupy B znaleźć zaś można we wszystkich warzywach strączkowych, przede wszystkim w fasoli. Dostarczymy je również do organizmu zajadając orzechy, kiełki, ryby, drób oraz wołowinę.

Witamina D, dostarczana jest do organizmu w dwojaki sposób – poprzez układ pokarmowy i poprzez skórę, dzięki promieniom słonecznym. Niestety, w okresie jesienno-zimowym należy ją dodatkowo suplementować. Zwróćmy więc uwagę, by w naszej codziennej diecie znalazły się ryby oraz tran, bo właśnie tam tej witaminy jest najwięcej.

Musimy pamiętać, że suplementacja witaminy D jest istotna, nie tylko ze względu na odporność organizmu, ale i układ autoimmunologiczny. Okazuje się, że niedobory tej witaminy mogą przyczynić się do powstawania groźnych chorób, w tym cukrzycy, łuszczycy czy Hashimoto.

Codzienne żywienie

Aby nasz organizm był odporny, nie powinniśmy zaburzać jego funkcjonowania. To oczywiste, ale nie każdy wie, jakie działania są niekorzystne. Do takich zaliczają się między innymi wszelkie diety odchudzające oraz głodówki, stosowane w okresie jesiennym i zimowym.

Nie oznacza to rzecz jasna, że nasza dieta ma być wtedy nad wyraz kaloryczna. Prawda jest jednak taka, że przy niskich temperaturach nasz organizm wymaga więcej energii. Samoistnie wybieramy potrawy bardziej tłuste i bardziej kaloryczne. Możemy oczywiście optymalizować codzienne menu natomiast niech katorżnicze diety odejdą w zapomnienie.

Aktywność

Niech nie zniechęci nas jesienna plucha czy zimowe przymrozki. Naszą odporność buduje też ruch. Najlepiej na świeżym powietrzu, ale nie jest to konieczne. Wystarczy codzienny, 15 minutowy trening, by zapobiec atakom infekcji.

Europejska Federacja Periodontologii ujednoliciła standardy leczenia w Europie

Paradontoza to choroba, która dotyka coraz większej liczby osób. W Europie problemy z przyzębiem ma ponad 60% populacji[1], a w Polsce…
CZYTAJ

Aeroprostownica Sencor Artemiss SHI 9100RS – rewolucja w prostowaniu suchych i mokrych włosów

Aeroprostownica Sencor Artemiss SHI 9100RS to urządzenie, które redefiniuje codzienną stylizację włosów. Innowacyjna technologia prostowania za pomocą powietrza zapobiega nadmiernej ekspozycji…
CZYTAJ

Od krajowych strategii do lokalnych działań. Rolnictwo w obliczu zmian klimatu

Zmiany klimatu w coraz większym stopniu wpływają na rolnictwo – sektor, który z jednej strony odpowiada za bezpieczeństwo żywnościowe, a…
CZYTAJ

Bezpieczeństwo żywnościowe i klimat – wspólne wyzwania współczesnego świata

Światowy Dzień Żywności, obchodzony 16 października, to okazja do refleksji nad tym, jak powstaje żywność, jak z niej korzystamy i…
CZYTAJ

Od Polski po Danię: jak sieć Netto walczy z marnowaniem jedzenia

Na świecie marnuje się około jednej trzeciej wyprodukowanej żywności. W Unii Europejskiej ponad połowa tych strat powstaje w domach. W…
CZYTAJ

Dla urody i dla zdrowia – co warto wiedzieć o blefaroplastyce?

Ograniczone pole widzenia, zmęczenie oczu i bóle głowy to jedne z najbardziej dokuczliwych dolegliwości mało znanego problemu – opadających powiek.…
CZYTAJ

Domowy kisiel żurawinowy z malinami

Domowy kisiel w najlepszym wydaniu — kwaśna żurawina i słodkie maliny tworzą duet, który idealnie rozgrzewa w chłodne dni. Ten…
CZYTAJ

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez wszystkie przypadki. To dobry znak, przede wszystkim dla…
CZYTAJ

SAD – choroba afektywna sezonowa (Seasonal Affective Disorder), czyli sezonowy spadek nastroju. Na czym polega i jak sobie z nim radzić?

Jesień i zima to dla wielu z nas trudniejszy czas. Krótszy dzień, mniejsza ilość światła słonecznego i zaburzony rytm dobowy…
CZYTAJ

Jak era cyfrowa wpływa na wzrok? Jak rozwijają się choroby oczu? Profilaktyka i leczenie chorób oczu z okazji Światowego Dnia Wzroku

Współczesny człowiek spędza średnio kilka godzin dziennie przed ekranami urządzeń elektronicznych, co prowadzi do nadmiernego obciążenia narządu wzroku, zaburzeń akomodacji…
CZYTAJ

Odnowiona linia produktów do pielęgnacji skóry ageLOC Tru Face od marki Nu Skin

Linia kosmetyków do pielęgnacji uwzględniająca holistyczne podejście do procesu starzenia, zaprojektowana specjalnie w celu zwalczania widocznych oznak starzenia się skóry.…
CZYTAJ

„I żyli długo… Ale czy szczęśliwie?” Stowarzyszenie mali bracia Ubogich rusza z akcją promującą Program „Obecność”

Czy bohaterowie ulubionych baśni z dzieciństwa naprawdę żyli długo i szczęśliwie? To pytanie stało się inspiracją dla najnowszej akcji Stowarzyszenia…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez…
CZYTAJ

SAD – choroba afektywna sezonowa (Seasonal Affective Disorder), czyli sezonowy spadek nastroju. Na czym polega i jak sobie z nim radzić?

Jesień i zima to dla wielu z nas trudniejszy czas. Krótszy dzień,…
CZYTAJ

Jak era cyfrowa wpływa na wzrok? Jak rozwijają się choroby oczu? Profilaktyka i leczenie chorób oczu z okazji Światowego Dnia Wzroku

Współczesny człowiek spędza średnio kilka godzin dziennie przed ekranami urządzeń elektronicznych, co…
CZYTAJ

Trening mózgu, a nie tylko ciała. Dlaczego tak trudno nam wytrwać w aktywności fizycznej?

„Od jutra zacznę biegać”. „Od poniedziałku siłownia”. „Od nowego roku zmiana nawyków”.…
CZYTAJ

Światowy Dzień Onkologii – dlaczego tak ważna jest szybka diagnoza, co oznacza kompleksowe leczenie w onkologii i na czym polega szybka terapia onkologiczna

4 października przypada Światowy Dzień Onkologii, który przypomina o znaczeniu wczesnej diagnostyki,…
CZYTAJ