Moda na jarmuż trwa! Dania z jarmużem – Poznaj króla zieleniny i sprawdź, jak można go przyrządzić.
Moda na jarmuż trwa! Dania z jarmużem – Poznaj króla zieleniny i sprawdź, jak można go przyrządzić.
Jarmuż w szybkim tempie staje się bardzo popularnym składnikiem naszej kuchni. Nic dziwnego – ta odmiana kapusty charakteryzuje się wyrazistym smakiem, sporą ilością wartości odżywczych i kulinarną uniwersalnością. Możemy wykorzystać go na wiele sposobów – surowy, gotowany, pieczony czy smażony zawsze smakuje wybornie. Ze względu na wartości odżywcze pokochali go miłośnicy sportu. Zawiera potężną porcję witamin A, C i K, a także składników mineralnych – wapnia, żelaza, potasu, magnezu, miedzi oraz manganu. Pomaga również utrzymać prawidłową wagę – sam w sobie jest niskokaloryczny, a przy tym ułatwia przemianę materii.
Poniżej prezentujemy kilka na przepisów na potrawy z jarmużem, przygotowane przez Roberta Muzyczkę, Szefa Kuchni – Dwór Korona Karkonoszy. Życzymy smacznego!
Grillowany łosoś na fasoli z jarmużem
Składniki:
– 100 g białej fasoli
– 100 g wędzonego boczku
– 3-4 liście jarmużu
– filet z łososia – 4 kawałki po ok. 120 g
– olej
– sos koperkowy marki Tarsmak
– sól, pieprz ziołowy, pieprz czarny, sos sojowy do smaku
Wykonanie:
Fasolę moczyć w wodzie przez kilka godzin, następnie posolić, ugotować do miękkości i odcedzić. Boczek pokroić w plasterki i usmażyć na patelni na złoty kolor. Do boczku dodać posiekane liście jarmużu, ugotowaną fasolę, doprawić pieprzem ziołowym, sosem sojowym i chwilę poddusić. Łososia doprawić solą, czarnym pieprzem, natłuścić odrobiną oleju z obu stron i zgrillować na patelni. Na talerze wyłożyć gorąca fasolę, zgrillowanego łososia i całość polać sosem koperkowym marki Tarsmak.
Przepis przygotował Robert Muzyczka, Szef Kuchni – Dwór Korona Karkonoszy.
Pieczona pierś z kurczaka z duszonym jarmużem i sosem czosnkowym
Składniki:
– filet z kurczaka bez skóry – 4 sztuki po ok. 150 g
– 5-6 liści jarmużu
– 1 łyżka masła
– olej
– 4 łyżki sosu czosnkowego marki Tarsmak
– sól, papryka słodka, pieprz do smaku
Wykonanie:
Filety z kurczaka natrzeć solą, pieprzem, papryką i odstawić do lodówki na godzinę. Następnie natłuścić olejem i upiec w naczyniu żaroodpornym w piekarniku (200°C, ok. 35-40 min). Liście jarmużu dokładnie umyć, wyciąć i odrzucić twarde części, a resztę pokroić w dużą kostkę. Doprawić odrobiną soli i poddusić na wolnym ogniu na maśle do miękkości. Na koniec dodać 4 łyżki sosu czosnkowego marki Tarsmak i wymieszać. Pieczoną pierś z duszonym jarmużem podawać jako danie główne z podsmażanymi ziemniakami lub innymi dodatkami.
Przepis przygotował Robert Muzyczka, Szef Kuchni – Dwór Korona Karkonoszy.
Risotto wegetariańskie z jarmużem i sosem serowym