Przepis na zdrowe burgery z Dipem śmietanowym typu crème fraiche



Zdrowe burgery były hitem tego roku – w czym tkwi sekret? Zyskał tytuł najsłynniejszej kanapki na świecie, największy ważył aż 1600 kilogramów, a nawet doczekał się swojego muzeum – burger, bo o nim mowa, w 2021 roku królował na naszych stołach. Choć mogłoby się wydawać, że to tylko „bułka na ciepło” z dodatkami, to pojawiające się warianty smakowe udowadniają, że burgery wciąż potrafią zaskakiwać. W mijającym roku dużą popularnością cieszyła się ich wegetariańska wersja. Skąd ten fenomen?

W czasie pandemii, gdy lokale wydawały posiłki tylko na dowóz, burgery przeżywały wzrost popularności. Uwielbiamy je za ich prostotę, ale i różnorodność. Jednak, chociaż to kulinarny „pewniak”, przygotowując go, warto zadbać o dobre jakościowo składniki i nietuzinkowe dodatki. Etykieta „fast food’u” przyklejona do burgerów już dawno została zdjęta, a zarówno szefowie kuchni, jak i pasjonaci gotowania zaskakują zdrowymi przepisami i niebanalnymi połączeniami smaków.

W tym roku na stołach królowały zdrowe burgery. W czym tkwi ich sekret? Zdecydowanie w bazowaniu na dobrych jakościowo składnikach i lekkich sosach. To właśnie ten dodatek jest elementem, który idealnie spaja produkty w burgerze i nadaje im niepowtarzalnego aromatu. Sos majonezowy został wyparty przez nietuzinkowe sosy na bazie Dipów śmietanowych typu crème fraiche z dodatkami, takimi jak czosnek czy karmelizowana cebulka. Idealnie sprawdzają się one w nowoczesnym burgerze, ze względu na swoją aksamitną konsystencję i oryginalny smak.




Przepis na zdrowe burgery z Dipem śmietanowym typu crème fraiche

Składniki:

• 200 g filetów łososia
• 100 g ugotowanego ryżu
• 100 g szpinaku
• 1 jajko
• 1 łyżeczka suszonego oregano
• 2 łyżki posiekanych świeżych ziół
• 2 łyżki oliwy
• 180 g Dipu śmietanowego typu crème fraiche z czosnkiem i ziołami
• 2 pomidory
• czerwona cebula
• 3 szt. pełnoziarnistej bułki
• sałata lodowa
• sól
• pieprz

Przygotowanie:

Rozdrobnionego łososia i ugotowany ryż wrzucamy do jednej miseczki. Umyty szpinak podgrzewamy na patelni, aż zwiędnie. Zdejmujemy z patelni, odciskamy, siekamy i dodajemy do miski z łososiem. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy jajko i oliwę. Całość mieszamy, a następnie formujemy 3 kotleciki, smarujemy je oliwą i smażymy na średnim ogniu przez 2 minuty z każdej strony. Rozcinamy bułki, dolne połówki smarujemy dipem, a następnie układamy warzywa i gotowy kotlet z łososia. Przykrywamy górną częścią bułki

Zmiana czasu a ADHD – jak przesunięcie zegara wpływa na sen, nastrój i koncentrację? 

Zmiana czasu, choć z pozoru niewielka, może w istotny sposób zaburzyć funkcjonowanie osób z ADHD. – Już przesunięcie zegara o…
CZYTAJ

Dzień Makaronu – czemu po makaronie chce nam się spać i co z tym zrobić? Radzi dietetyczka

25 października obchodzimy Światowy Dzień Makaronu – ulubionego dania wielu osób na całym świecie. Jednak wielu z nas po jego…
CZYTAJ

Europejska Federacja Periodontologii ujednoliciła standardy leczenia w Europie

Paradontoza to choroba, która dotyka coraz większej liczby osób. W Europie problemy z przyzębiem ma ponad 60% populacji[1], a w Polsce…
CZYTAJ

Aeroprostownica Sencor Artemiss SHI 9100RS – rewolucja w prostowaniu suchych i mokrych włosów

Aeroprostownica Sencor Artemiss SHI 9100RS to urządzenie, które redefiniuje codzienną stylizację włosów. Innowacyjna technologia prostowania za pomocą powietrza zapobiega nadmiernej ekspozycji…
CZYTAJ

Od krajowych strategii do lokalnych działań. Rolnictwo w obliczu zmian klimatu

Zmiany klimatu w coraz większym stopniu wpływają na rolnictwo – sektor, który z jednej strony odpowiada za bezpieczeństwo żywnościowe, a…
CZYTAJ

Bezpieczeństwo żywnościowe i klimat – wspólne wyzwania współczesnego świata

Światowy Dzień Żywności, obchodzony 16 października, to okazja do refleksji nad tym, jak powstaje żywność, jak z niej korzystamy i…
CZYTAJ

Od Polski po Danię: jak sieć Netto walczy z marnowaniem jedzenia

Na świecie marnuje się około jednej trzeciej wyprodukowanej żywności. W Unii Europejskiej ponad połowa tych strat powstaje w domach. W…
CZYTAJ

Dla urody i dla zdrowia – co warto wiedzieć o blefaroplastyce?

Ograniczone pole widzenia, zmęczenie oczu i bóle głowy to jedne z najbardziej dokuczliwych dolegliwości mało znanego problemu – opadających powiek.…
CZYTAJ

Domowy kisiel żurawinowy z malinami

Domowy kisiel w najlepszym wydaniu — kwaśna żurawina i słodkie maliny tworzą duet, który idealnie rozgrzewa w chłodne dni. Ten…
CZYTAJ

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez wszystkie przypadki. To dobry znak, przede wszystkim dla…
CZYTAJ

SAD – choroba afektywna sezonowa (Seasonal Affective Disorder), czyli sezonowy spadek nastroju. Na czym polega i jak sobie z nim radzić?

Jesień i zima to dla wielu z nas trudniejszy czas. Krótszy dzień, mniejsza ilość światła słonecznego i zaburzony rytm dobowy…
CZYTAJ

Jak era cyfrowa wpływa na wzrok? Jak rozwijają się choroby oczu? Profilaktyka i leczenie chorób oczu z okazji Światowego Dnia Wzroku

Współczesny człowiek spędza średnio kilka godzin dziennie przed ekranami urządzeń elektronicznych, co prowadzi do nadmiernego obciążenia narządu wzroku, zaburzeń akomodacji…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Zmiana czasu a ADHD – jak przesunięcie zegara wpływa na sen, nastrój i koncentrację? 

Zmiana czasu, choć z pozoru niewielka, może w istotny sposób zaburzyć funkcjonowanie…
CZYTAJ

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez…
CZYTAJ

SAD – choroba afektywna sezonowa (Seasonal Affective Disorder), czyli sezonowy spadek nastroju. Na czym polega i jak sobie z nim radzić?

Jesień i zima to dla wielu z nas trudniejszy czas. Krótszy dzień,…
CZYTAJ

Jak era cyfrowa wpływa na wzrok? Jak rozwijają się choroby oczu? Profilaktyka i leczenie chorób oczu z okazji Światowego Dnia Wzroku

Współczesny człowiek spędza średnio kilka godzin dziennie przed ekranami urządzeń elektronicznych, co…
CZYTAJ

Trening mózgu, a nie tylko ciała. Dlaczego tak trudno nam wytrwać w aktywności fizycznej?

„Od jutra zacznę biegać”. „Od poniedziałku siłownia”. „Od nowego roku zmiana nawyków”.…
CZYTAJ