Dynia na słodko



Miąższ i pestki dyni znajdują swoje zastosowanie głównie w zupach, sałatkach i daniach makaronowych. Pamiętajmy jednak, że dynia świetnie smakuje również na słodko. 

Dynia jest warzywem, które można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. W swojej słodkiej odsłonie dobrze komponuje się z muesli i mlekiem. Do przyrządzenia zdrowego i smacznego posiłku wystarczy kubek jogurtu naturalnego lub szklanka mleka oraz garść pestek dyni. To, w połączeniu z płatkami zbożowymi, daje porcję energii na cały poranek.

Gdy mówimy o słodkościach, myślimy zwykle o ciastach i tortach. Z pozoru mdła dynia i słodkie ciasto… Czy to dobry pomysł? Oczywiście, że tak! Takie słodycze przypominają  połączenie piernika z babką.  Zaletą wypieków z dyni jest też ich bardzo szybkie przygotowanie.

Jadalne pestki

Pestki dyni stanowią pyszny i zdrowy dodatek do naszych ciast np. w postaci posypki. Używa się ich zamiast orzechów lub migdałów, a co najważniejsze, są od nich zdrowsze, bo bogate w składniki odżywcze. Posypka z prażonych ziaren dyni świetnie sprawdza się również w połączeniu ze słodkimi naleśnikami. W pestkach zawarta jest witamina A, która zapobiega krzywicy u dzieci oraz cynk, dzięki któremu rany i drobne zadrapania goją się znacznie szybciej.

Miąższ dyni

Im bardziej intensywna jego barwa dyniowego miąższu, tym lepiej. Ciemny pomarańcz świadczy o dużej zawartości beta-karotenu, witaminy E oraz witamin z grupy B. Z miąższu dyni można przygotować m.in farsz do ciast i naleśników. Surowy jest mdły, ale po ugotowaniu lub upieczeniu nabiera charakterystycznego, ciekawego smaku.



Zadbaj o swoje zdrowie

Oprócz wcześniej wspomnianych wartości odżywczych, warto podkreślić, że dynia zawiera duże ilości błonnika, dlatego to idealny produkt dla osób z problemem nadwagi lub dbających o linię. Warzywo to bogate jest w witaminy C, B1, B2, potas, cukry, a także selen, cynk, miedź i mangan. Wspomaga działanie naszego układu nerwowego, stabilizuje ciśnienie i poprawia pracę serca. Nasiona dyni przeciwdziałają również miażdżycy, gdyż zawierają olej, w skład którego wchodzi bardzo dużo fitosteroli i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Składniki te hamują odkładanie się w tkankach cholesterolu. Dla osób cierpiących na nadwagę, pestki powinny stać się obowiązkowym elementem diety.

Dynia to wspaniałe warzywo, zawierające wiele wartości odżywczych. Dlatego warto zadbać o to, aby w naszej kuchni oprócz codziennie wykorzystywanych warzyw, pojawiła się również i ona.

Mikroflora w jamie ustnej – mały ekosystem, wielkie znaczenie

Kiedy myślimy o mikroflorze, zwykle mamy na myśli jelita. Tymczasem równie złożony i ważny ekosystem mikroorganizmów funkcjonuje w naszej jamie…
CZYTAJ

Rola roweru i transportu publicznego w dążeniu do neutralności klimatycznej – Światowy Dzień Roweru 2025

Z okazji Światowego Dnia Roweru, obchodzonego 3 czerwca, warto przypomnieć o licznych korzyściach płynących z jazdy na rowerze. Raport Europejskiej…
CZYTAJ

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę mikrobioty jelitowej w utrzymaniu zdrowia człowieka. Ten złożony…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego, czy są to poszerzone, sine żyły na nogach,…
CZYTAJ

Moda czy zdrowie? Jak mądrze wybielać zęby i dbać o piękny uśmiech w sezonie weselno-komunijnym i nie tylko

Śnieżnobiały uśmiech staje się modny i szczególnie pożądany w okresie ślubno-komunijnym. Coraz więcej osób, przygotowując się do ważnych uroczystości, uwzględnia…
CZYTAJ

Wiosenny niezbędnik na piknik i grilla

Wiosna i lato to czas, gdy gotowanie przenosi się na świeże powietrze. Grill w ogrodzie, piknik w parku, a może…
CZYTAJ

Wiosenny grill bez stresu – wszystko gotowe, zanim przyjdą goście

Są takie dni, kiedy wszystko toczy się we własnym tempie. Stół ustawiony gdzieś w ogrodzie, w powietrzu unosi się zapach…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy LUX MED, przypomina o roli tego niewielkiego, ale…
CZYTAJ

Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej 2025: Harmonia z naturą i zrównoważony rozwój

22 maja obchodzimy Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej, ustanowiony przez Zgromadzenie Ogólne ONZ w 2000 roku, aby upamiętnić przyjęcie Konwencji o…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto przypomnieć, jak poważne konsekwencje dla zdrowia niesie nadmierna…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co otwiera drzwi dla chorób autoimmunologicznych, alergii, przewlekłych zapaleń,…
CZYTAJ

Ciche zagrożenie, które można opanować. 17 maja obchodzimy Światowy Dzień Nadciśnienia Tętniczego

Nadciśnienie tętnicze nazywane jest „cichym zabójcą” - przez długie lata może bowiem nie dawać objawów, a nieleczone prowadzi do poważnych…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego,…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co…
CZYTAJ