Zioła i owoce. Kolory i aromaty. Pyszna porcja słodyczy z orzeźwiającym aromatem!
Cukierki ziołowe o smaku lawendy i borówki. Pola lawendy, las pełen borówek – skojarzenia zapachów i obrazów są jak najbardziej na miejscu. Zioła i owoce. Kolory i aromaty. Czy tylko?
Ziołowe cukierki Verbena o smaku lawendy i borówki to pyszna porcja słodyczy z orzeźwiającym aromatem łąk i czystego, polskiego lasu.
Okay, ale dlaczego połowa Polaków myli borówki amerykańskie z rodzimymi jagodami? Bo nie wie, jaka jest między nimi różnica, choć widoczna na pierwszy rzut oka.
Otóż, borówki amerykańskie są większe niż jagody. Mają ciemnoniebieski kolor, a po ich przekrojeniu nie wypływa sok. Jagody są mniejsze, ciemniejsze, a ich sok jest brudzący i czerwono-fioletowy. Obie odmiany bogate są w witaminy i minerały i są jednymi z najzdrowszych owoców na świecie.
Borówki amerykańskie wspomagają zapobieganie chorobom cywilizacyjnym: cukrzycy, miażdżycy, otyłości, spowalniają procesy starzenia komórek, regulują metabolizm, zwalczają wolne rodniki, chronią struktury DNA. Są niskokaloryczne (w 100 g jest to tylko 57 kcal) i zawierają bardzo dużo błonnika pokarmowego (w 100 g owoców 2,4 g), polifenole, witaminy: C, K1, E, B6, A oraz składniki mineralne: żelazo, miedź, mangan.
Lawenda to nie tylko piękny zapach. Jej kwiaty kryją w sobie wszystkie najbardziej pożądane składniki – jest w nich wyjątkowo duża ilość garbników (aż 12 proc.), a ponadto triterpeny, kumaryny, fitosterole, antocyjany, kwasy organiczne, sole mineralne. Ale najcenniejsze jest olejek eteryczny. W jego skład wchodzą substancje dość rzadkie w świecie roślinnym, ale o szerokim spektrum działania – linalol, geraniol, furfurol, pinen, cyneol, borneol, a ponadto garbniki, cukry i związki mineralne. Ponadto, lawenda wpływa uspokajająco na układ nerwowy, łagodzi ból, skutki stresu, napięcia nerwowego, ułatwia zasypianie. Lawenda wspomaga też układ trawienny, łagodzi kolki i wzdęcia.
Sposób produkcji cukierków Verbena
Metody upraw roślin leczniczych używanych w produktach marki #Verbena, poczynając od selekcji sadzonek, kontrolę mikrobiologiczną po jakość gleby, pozwalają uzyskać doskonały smak. Z odpowiednio przygotowanych ziół i po ich obróbce, powstaje nadzienie. W czasie, gdy jest ono gotowane, przygotowuje się tzw. masę cukierkową. Ugotowane nadzienie, za pomocą specjalnego urządzenia jest łączone z masą cukierkową i z maszyny wychodzą świeże cukierki, które po stężeniu i schłodzeniu są pakowane.
Jak należy delektować się cukierkami Verbena o smaku lawendy i borówki?
Cukierki należy wolno ssać, aby powoli uwalniały swe dobroczynne właściwości zawarte w nadzieniu.
Opakowanie: torebka 60 g, a w niej od 18 do 20 sztuk małych fioletowych cukierków zawiniętych w papierki.
Cena: ok. 2,89 zł