Pikanteria w kuchni czyli musztarda rządzi w kuchni! Odkryj smakowite przepisy.
Poszukujesz uniwersalnego dodatku do swoich dań? Koniecznie postaw na musztardę! Ta prosta kombinacja ziaren gorczycy, wody i octu jest jedną z najbardziej wszechstronnych przypraw na świecie.
Idealna do kanapek, mięsa, ryb i sałatek sprawdzi się w każdej kuchni. Przekonaj się z czym komponuje się najlepiej!
Moda na gotowanie:
Moda na gotowanie nie mija! Coraz chętniej na różne sposoby łączymy składniki i przyprawy, uwielbiamy eksperymentować. Poszukując inspiracji warto bliżej przyjrzeć się musztardzie. Jej charakterystyczny aromat potrafi odmienić smak potraw, nadając im zupełnie nowe oblicze. Jeśli zastanawiasz się jak wykorzystać musztardę w swojej diecie, przygotowaliśmy dla ciebie kilka nieszablonowych propozycji!
Musztarda w kuchni:
Wielbicielom pikantnej kuchni z pewnością przypadną do gustu musztardy o mocnym, zdecydowanym smaku. Na przystawkę przygotuj zapiekany camembert z czosnkiem i sosem musztardowo-miodowym stworzonym na bazie dwóch łyżek białego wina, łyżeczki miodu i Musztardy Kieleckiej rosyjskiej.
Jeśli serwujesz jedno danie obiadowe, postaw na łososia w przygotowanej wcześniej marynacie z dodatkiem soku z cytryn, białego wina, kopru i Musztardy Kieleckiej sarepskiej. To jednak nie wszystko! Co powiesz na pierś z kurczaka z dodatkiem sosu o pikantnej pomidorowo-paprykowej nucie? Wystarczy, że na głębokiej patelni usmażysz sześć drobno pokrojonych pieczarek i cebulę, oraz połączysz je z czterema łyżeczkami Musztardy
Kieleckiej pikantnej i 200 ml śmietany 18%, aby otrzymać ostry, aromatyczny sos. Do smaku dodaj odrobinę soli, pieprzu, słodkiej papryki i podawaj z ciepłym ryżem oraz zarumienionym na złoto kurczakiem.
Na co dzień, ciekawą alternatywą dla popularnej margaryny będzie aromatyczne masło z musztardą. „Tradycyjne” masło połącz z kilkoma łyżkami Musztardy Kieleckiej chrzanowej, następnie z masy uformuj prostokąty i schłodź przed podaniem. Każda kanapka nabierze charakteru!
Sztuka kulinarnej łagodności
Zwolennicy łagodnych smaków powinni wybierać musztardy o delikatnym aromacie i aksamitnej konsystencji. Łącząc Musztardę Kielecką delikatesową stołową z sosem winegret otrzymasz wytrawny dodatek do surówek i sałatek. Smak mięs z rusztu podkreśli lekko słodkawa Musztarda Kielecka kremska, którą uzupełniono aromatycznym bukietem starannie wyselekcjonowanych ziół.
Jeśli szukasz nowych pomysłów na zalewy, wypróbuj ogórki w zalewie musztardowej. Do jej przygotowania będą ci potrzebne: litr wody, szklanka octu i cukru, 3 płaskie łyżki soli i 5 łyżek ulubionej Musztardy Kieleckiej.
Dodając marchewkę, nieco chrzanu, koper, ziele angielskie, gorczycę, pieprzw ziarenkach, liść laurowy i czosnek otrzymasz aromatyczną kompozycję, którą będziesz mógł smakować w długie jesienne oraz zimowe wieczory.
Eksperymentując w kuchni i zmieniając smak popularnych dań zaskoczysz przyjaciół i kto wie… może odnajdziesz nowe hobby? Odkryj smakowite przepisy i zostań samozwańczym mistrzem kuchni!