Zupa rybna



Do zrobienia pysznej zupy rybnej musimy miec, świeże ryby, swieże warzywa, troche chęci i naczynie czyli garnek…
Najlepiej zupę gotowac na małym ogniu, ponieważ wtedy wywar będzie miał silny aromat . Zupę rybną najlepiej jest przyrządzac z kilku rodzajów ryb, jest bardziej aromatyczna i ma wiele zapachów. Jeśli nie mamy kilku odmian ryb możemy też zrobic zupę z jednego gatunku ryby.

Zupę rybną przyrządza się na wywarze. Zupa rybna to wywar z warzyw i ziół-przypraw. Oczywiście zupę możemy wzbogacac różnymi składnikami jak np. pomidory czy też papryką…wszystko według własnego uznania.

Przepis na zupę rybną
Podajemy składniki w ilościach na 3 porcje:
1 kilogram ryb mogą to byc filety jak i tusze
1cebula
3 ząbki czosnku
marchew, por, seler, natka pietruszki
1 liść laurowy
2 łyżki oleju
dodajemy przyprawy takie jak majeranek
możemy dodac 2 kostki bulionu lub 2 łyżki vegety
sól, pieprz
Wywar gotujemy na wolnym ogniu!. Do wywaru wrzucamy obrane ząbki czosnku. Jeśli wczesniej nie pokroilismy warzyw, musimy po ugotowaniu ich , wyjąc i podrobnic na mniejsze kawałki i ponownie wrzucic do wywaru. Cebulę najpierw podsmażamy, ale delikatnie aby tylko się zeszkliła i wrzucamy do wywaru. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

Prosto, szybko i smacznie a co najważniejsze ZDROWO, czyli zupa jarzynowa.

Jest to najlepsza zupa aby dostarczyc naszemu organizmowi porządną dawkę witamin. Do przyrządzenie zupy jarzynowej, potrzeba nam produktów które możemy praktycznie wszędzie dostac, które są naszym krajowym produktem. Przeciętny Polak nie zjada zbyt wielu warzyw i owoców. Natomiast nasza dieta powinna zawierać wartości odżywcze, takie jak witaminy, minerały czy też błonnik pokarmowy. W ten sposób można ustrzec się lub szybciej wyleczyć liczne schorzenia, np. cukrzycę, miażdżycę i choroby układu pokarmowego.

Podajemy składniki:

  • 4 łyżki oliwy
  • 1 cebula,
  • 1 mała dynia, pokrojona w kostkę,
  • 2 marchewki,
  • 1  brukiew, ,
  • 1 łodyga selera naciowego,drobno pokrojona
  • szczypta suszonego majeranku,
  • sól i  czarny pieprz,
  • 5 dużych liści kapusty
  • 400 gramów  fasoli, wypłukanej i osuszonej,
  • bulion z kurczaka,moga byc kostki lub vegeta
  • 350 gramów makaronu np: rurki, swiderki według uznania,
  • posiekana natka pietruszki,.

1 kalafior , opcjonalnie zamiast makaronu możemy dodac 3 drobno pokrojone ziemniaki

Sposób przyrządzenia:

Do garnka wlej oliwę i wstaw na mały ogień. Następnie dodajemy cebulę, dynię, marchew, brukiew, seler, suszony majeranek, sól i pieprz. Wywar gotujemy, do momentu aż cebula zmięknie. Nastepnie dodajemy  kapustę, fasolę oraz bulion. Doprowadamy do wrzenia, a następnie dodajemy makaron. Po dodaniu makaronu gotujemy na mniejszym ogniu około 20 minut, do momentu gdy wszystkie warzywa będą miękkie. Dopraw dodatkowo solą i pieprzem. Na końcu dodajemy posiekaną natkę pietruszki.



Idealna zupa rozgrzewająca na jesienn wieczory. Zupa z dyni.

Na samym poczatku musimy dokładnie umyc dynię. Następnie ścinamy górę dyni mniej więcej na wysokośc 4-5 cm. Następnie łyżką wybieramy z  środka pestki i miąższ. Pózniej masło utrzyj z i dodaj szczyptę soli i szczyptę  pieprzu. Startym masłem wysmaruj wnętrze dyni. Następnie gotujemy mleko i wlewamy je do wnętrza dyni. Dodajemy ryż (ale nie ugotowany) oraz posiekaną natkę i obraną skórkę z cytryny (cytryne musimy najpierw sparzyc goracą woda). Przykryj pokrywką z dyni, umieść na blaszce do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na około 2,5 godziny. Po upływie 2,5 godziny wyjmujemy z dyni skórkę cytryny. dodajemy

startego parmezanu, soli i pieprzu do smaku. Musimy jeszcze łyżką wyskrobac miękki ugotowany miąższ z wnetrza dyni. Rozdrobnij i dodaj do zupy. Zupę z dyni możemy podawac z grzankami.

Składniku potrzebna do zrobienia zupy z dyni

1 dynia
4 łyżki ryżu
1 litr mleka
23 łyżki masła
1/2 pęczka natki pietruszki
40 gramów  startego parmezanu
1 cytryna
2 gałązki świeżego tymianku może też byc suszony tymianek
świeżo zmielony pieprz ilośc według uznania

Porą jesienią, nasz organizm domaga się nawijmy to typowych potraw dla tego okresu. Głównymi potrawami sa potrawy rozgrzewajace, jedna z takich potraw może byc własnie zupa gulaszowa. Jest to odealna zupa która dostarczy naszemu organizmowi niezbędnych wartości odzywczych.

Aby zrobic przepyszna zupę gulaszową najlepiej wybrac do tego mięso wieprzowe lub wołowe. Dodatkowo jest to zupa która daje duże pole do eksperymentowania i przyrzadzenia jej według własnych potrzeb i smaku.

Sposób przyrządzenia

Na początku roztapiamy  masło na małym ogniu, następnie dodajemy drobno pokrojoną cebulę i podsmażamy az do momentu gdy cebula nabierze szklistego koloru

Następnie do zeszklonej cebuli dodajemy paprykę i czosnek podsmażamy

Do warzyw dodajmy pieczarki, mieszamy je z warzywami i dusimy pod przykryciem przez około 5-7 minut.

Nastepnie podsmażamy zmielone mięso. Przykrywamy i dusimy przez ok. 5 minut.

Do całości dodajemy wywar a nastepnie  zagotowujemy. Po dodaniu wywaru zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 15 minut.

Składniki

250 g wołowiny lub wieprzowiny, 1/2 kilograma pomidorów, pomidory należy sparzyc i pokroic w kostkę, możemy zamiast świeżych pomidorów dodac przecier pomidorowy z kartoniku lub pomidory z puszki, 1 szklanka wywaru warzywnego, wieprzowego lub wołowego, 1/2 papryki, papryke tez kroimy w drobne kostki, najlepiej dodac kilka rodzajów papryki czyli czerwoną, zielona i zółtą, pieczarki pokrojone w paski, 1 cebula, 1 żabek czosnku, sól i pieprz, 1 łyżeczka soku cytrynowego, mała papryczka chili, majeranek, rozmaryn.

Błyskawiczna zupa, smaczna i zdrowa, czyli zupa krem z marchwi

Na poczatku w małym garnku roztopiamy masło.Później delikatnie podsmażamy marchew, cebulę i imbir.

Następnie dodajemy ziemniaki oraz bulion i  doprowadzamy do wrzenia. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień na mniejszy i gotujemy do momentu aż ziemniaki zmiękną. Odcedzamy wywar do osobnego naczynia. Przekładamy warzywa do blendera, dodajemy koperek i

wlewamy  tyle wywaru, aby zakryc warzywa. Po zmiksowaniu odlewamy nadmiar wywaru. Nastepnie zmiksowane warzywa przekładamy z powrotem do garnka. Na końcu doprawiamy według uznania solą i pieprzem i gotujemy na wolnym ogniu około 25 min.. Możemy także dodac śmietanę.

Zupę krem z marchwi możemy podawac z grzankami własnego wyrobu lub też dodac grzanki już gotowe w postaci drobnych kawałków.

Produkty potrzebne do wykonania zupy krem z marchwi:

1/2 kilograma marchwi, 1 łyżka masła,  40 gramów posiekanej cebuli, 1/2 łyżeczki startego imbiru, 40 gramów  pokrojonych ziemniaków, 2szklanki bulionu warzywnego, 2,5 łyżki posiekanego koperku, 50 ml śmietany tortowej, sól i pieprz według uznania.

Zupa zbójnicka z papryką

Sposób przyrządzenia zupy zbójnickiej z papryką:

Kroimy w kostkę mięso, nastepnie nacieramy mięso wyciśniętym czosnkiem. Po nasmarowaniu mięsa, podsmażamy je, po czym dodajemy dodajemy  posiekaną w kostkę paprykę, marchewkę, pora, pieczarki i cebulę. Dolewamy wodą  tak aby przykryć wszystkie produkty. Wywar musimy zagotowac a nastepnie gotowac przez około 20 minut.

Gdy wywar będzie powoli sie gotował, kroimy ziemniaki w drobne kostki i wrzucamy je po około 20 minutach do wywaru. Nastepnie sparzone już pomidory kroimy w jak najdrobniejsze kawałki i wrzucamy do wywaru. Gdy ziemniaki będą juz mięki dodajemy makaron. Na koniec doprawiamy sola i pieprzem oraz według uznania innymi przyprawami.

Składniki:

300 dag mięsa z kurczaka, 4 ziamniaki, 4 pomidory, 3 ząbki czosnku, 4 papryki czerwone, 3 marchewki, 2 cebule, por, około 200 dag pieczarek, sos sojowy, szczyptę soli i pieprzu, makaron (według uznania moga to byc muszelki, swiderki lub inne).

Pielęgnacja skóry wymagającej regeneracji Perfekcyjny skin care późnym latem

Wakacje dobiegają końca. Relaksujące kąpiele w morzu, blask letniego słońca i górski wiatr. To, co latem kochałyśmy najbardziej, dla naszej skóry…
CZYTAJ

Językowe SOS przed powrotem do szkoły. Jak pomóc dziecku, gdy ma zaległości w angielskim?

Podczas wakacji uczniowie tracą od 17 do 34% wiedzy zdobytej w roku szkolnym.1 Najbardziej odczuwalne są braki w przedmiotach wymagających…
CZYTAJ

Dieta stołu rodzinnego – tak czy nie?

Wspólne posiłki to nie tylko czas budowania więzi rodzinnych – to również naturalna okazja do nauki przez obserwację. Dzieci, uczestnicząc…
CZYTAJ

Próchnica nie pyta tylko o to, czy myjesz zęby. Pyta, co jesz i jak często to robisz

Mycie zębów dwa razy dziennie to ważny nawyk – ale sam w sobie nie wystarczy. Próchnica potrafi zaatakować nawet wtedy,…
CZYTAJ

Wakacyjna dieta malucha – jak na urlopie nie zapomnieć o zdrowym żywieniu dzieci?

Lato, wyjazdy i luźniejszy rytm dnia sprzyjają rozluźnieniu codziennych zasad – także tych żywieniowych. To naturalne, że wakacyjny czas rządzi…
CZYTAJ

Żeglarska Akcja Badania Akwenów (ŻABA) – IOŚ-PIB wspiera żeglarzy w monitoringu mazurskich jezior

Od maja 2025 r. żeglarze przeprowadzili już ponad 100 pomiarów przejrzystości wód jezior na Szlaku Wielkich Jezior Mazurskich. Wszystko to…
CZYTAJ

Tętno jako wskaźnik wydolności układu krążenia – dlaczego ma tak ważne znaczenie? Co oznacza i jak je prawidłowo badać?

Tętno to jeden z najprostszych sposobów, by sprawdzić, jak pracuje nasze serce. - To liczba uderzeń serca na minutę, która…
CZYTAJ

Upały – jak sobie radzić? Porady internisty

Trwa pierwsza wakacyjna fala upałów w Polsce. Jak radzić sobie z ekstremalnymi temperaturami i uniknąć niebezpiecznego dla zdrowia udaru cieplnego?…
CZYTAJ

Moc kwasu laktobionowego latem Codzienna rutyna pielęgnacyjna dla skóry zmęczonej słońcem

Kluczowe, wakacyjne beauty-wyzwania dla skóry to: nawilżenie, regeneracja i odbudowa warstwy hydrolipidowej. Eksperci wskazują, że na podium w tym zakresie plasuje…
CZYTAJ

Mistrz szpilek, który nie idzie za modą — jak konsekwencja i pasja budują markę z duszą

Nie projektuje pod presją trendów. Nie zmienia fasonów co sezon. Nie śledzi TikToka, żeby dowiedzieć się, co „nosi Gen Z”.…
CZYTAJ

Profilaktyka – dlaczego jest tak ważna? Sprawdź, jakie badania możesz wykonać bezpłatnie w ramach NFZ oraz jak się do nich przygotować

Medycyna laboratoryjna nie tylko wspiera proces leczenia, ale odgrywa również kluczową rolę w profilaktyce oraz wczesnym wykrywaniu chorób cywilizacyjnych. -…
CZYTAJ

Czego potrzebują włosy ze skłonnością do łupieżu? Normalizacja, lekko kwaśne pH i przeciwdziałanie drożdżakom

Piękne, zdrowe włosy, które olśniewają, to podstawa wymarzonego letniego looku. Jednym z najczęściej wymienianych włosowych wyzwań – nie tylko w okresie…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Tętno jako wskaźnik wydolności układu krążenia – dlaczego ma tak ważne znaczenie? Co oznacza i jak je prawidłowo badać?

Tętno to jeden z najprostszych sposobów, by sprawdzić, jak pracuje nasze serce.…
CZYTAJ

Upały – jak sobie radzić? Porady internisty

Trwa pierwsza wakacyjna fala upałów w Polsce. Jak radzić sobie z ekstremalnymi…
CZYTAJ

Profilaktyka – dlaczego jest tak ważna? Sprawdź, jakie badania możesz wykonać bezpłatnie w ramach NFZ oraz jak się do nich przygotować

Medycyna laboratoryjna nie tylko wspiera proces leczenia, ale odgrywa również kluczową rolę…
CZYTAJ

Bez żywienia nie ma leczenia. A niedożywienie dotyczy aż 1/3 pacjentów przyjmowanych do szpitala!

Niedożywienie nie dotyczy wyłącznie osób wychudzonych czy skrajnie chorych. Może rozwijać się…
CZYTAJ

Bezpieczny urlop dla serca – jak wypoczywać z nadciśnieniem i chorobami układu krążenia?

Wypoczynek sprzyja regeneracji organizmu, redukcji stresu i poprawie samopoczucia. Dla osób z…
CZYTAJ