Zupa rybna



Do zrobienia pysznej zupy rybnej musimy miec, świeże ryby, swieże warzywa, troche chęci i naczynie czyli garnek…
Najlepiej zupę gotowac na małym ogniu, ponieważ wtedy wywar będzie miał silny aromat . Zupę rybną najlepiej jest przyrządzac z kilku rodzajów ryb, jest bardziej aromatyczna i ma wiele zapachów. Jeśli nie mamy kilku odmian ryb możemy też zrobic zupę z jednego gatunku ryby.

Zupę rybną przyrządza się na wywarze. Zupa rybna to wywar z warzyw i ziół-przypraw. Oczywiście zupę możemy wzbogacac różnymi składnikami jak np. pomidory czy też papryką…wszystko według własnego uznania.

Przepis na zupę rybną
Podajemy składniki w ilościach na 3 porcje:
1 kilogram ryb mogą to byc filety jak i tusze
1cebula
3 ząbki czosnku
marchew, por, seler, natka pietruszki
1 liść laurowy
2 łyżki oleju
dodajemy przyprawy takie jak majeranek
możemy dodac 2 kostki bulionu lub 2 łyżki vegety
sól, pieprz
Wywar gotujemy na wolnym ogniu!. Do wywaru wrzucamy obrane ząbki czosnku. Jeśli wczesniej nie pokroilismy warzyw, musimy po ugotowaniu ich , wyjąc i podrobnic na mniejsze kawałki i ponownie wrzucic do wywaru. Cebulę najpierw podsmażamy, ale delikatnie aby tylko się zeszkliła i wrzucamy do wywaru. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

Prosto, szybko i smacznie a co najważniejsze ZDROWO, czyli zupa jarzynowa.

Jest to najlepsza zupa aby dostarczyc naszemu organizmowi porządną dawkę witamin. Do przyrządzenie zupy jarzynowej, potrzeba nam produktów które możemy praktycznie wszędzie dostac, które są naszym krajowym produktem. Przeciętny Polak nie zjada zbyt wielu warzyw i owoców. Natomiast nasza dieta powinna zawierać wartości odżywcze, takie jak witaminy, minerały czy też błonnik pokarmowy. W ten sposób można ustrzec się lub szybciej wyleczyć liczne schorzenia, np. cukrzycę, miażdżycę i choroby układu pokarmowego.

Podajemy składniki:

  • 4 łyżki oliwy
  • 1 cebula,
  • 1 mała dynia, pokrojona w kostkę,
  • 2 marchewki,
  • 1  brukiew, ,
  • 1 łodyga selera naciowego,drobno pokrojona
  • szczypta suszonego majeranku,
  • sól i  czarny pieprz,
  • 5 dużych liści kapusty
  • 400 gramów  fasoli, wypłukanej i osuszonej,
  • bulion z kurczaka,moga byc kostki lub vegeta
  • 350 gramów makaronu np: rurki, swiderki według uznania,
  • posiekana natka pietruszki,.

1 kalafior , opcjonalnie zamiast makaronu możemy dodac 3 drobno pokrojone ziemniaki

Sposób przyrządzenia:

Do garnka wlej oliwę i wstaw na mały ogień. Następnie dodajemy cebulę, dynię, marchew, brukiew, seler, suszony majeranek, sól i pieprz. Wywar gotujemy, do momentu aż cebula zmięknie. Nastepnie dodajemy  kapustę, fasolę oraz bulion. Doprowadamy do wrzenia, a następnie dodajemy makaron. Po dodaniu makaronu gotujemy na mniejszym ogniu około 20 minut, do momentu gdy wszystkie warzywa będą miękkie. Dopraw dodatkowo solą i pieprzem. Na końcu dodajemy posiekaną natkę pietruszki.



Idealna zupa rozgrzewająca na jesienn wieczory. Zupa z dyni.

Na samym poczatku musimy dokładnie umyc dynię. Następnie ścinamy górę dyni mniej więcej na wysokośc 4-5 cm. Następnie łyżką wybieramy z  środka pestki i miąższ. Pózniej masło utrzyj z i dodaj szczyptę soli i szczyptę  pieprzu. Startym masłem wysmaruj wnętrze dyni. Następnie gotujemy mleko i wlewamy je do wnętrza dyni. Dodajemy ryż (ale nie ugotowany) oraz posiekaną natkę i obraną skórkę z cytryny (cytryne musimy najpierw sparzyc goracą woda). Przykryj pokrywką z dyni, umieść na blaszce do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na około 2,5 godziny. Po upływie 2,5 godziny wyjmujemy z dyni skórkę cytryny. dodajemy

startego parmezanu, soli i pieprzu do smaku. Musimy jeszcze łyżką wyskrobac miękki ugotowany miąższ z wnetrza dyni. Rozdrobnij i dodaj do zupy. Zupę z dyni możemy podawac z grzankami.

Składniku potrzebna do zrobienia zupy z dyni

1 dynia
4 łyżki ryżu
1 litr mleka
23 łyżki masła
1/2 pęczka natki pietruszki
40 gramów  startego parmezanu
1 cytryna
2 gałązki świeżego tymianku może też byc suszony tymianek
świeżo zmielony pieprz ilośc według uznania

Porą jesienią, nasz organizm domaga się nawijmy to typowych potraw dla tego okresu. Głównymi potrawami sa potrawy rozgrzewajace, jedna z takich potraw może byc własnie zupa gulaszowa. Jest to odealna zupa która dostarczy naszemu organizmowi niezbędnych wartości odzywczych.

Aby zrobic przepyszna zupę gulaszową najlepiej wybrac do tego mięso wieprzowe lub wołowe. Dodatkowo jest to zupa która daje duże pole do eksperymentowania i przyrzadzenia jej według własnych potrzeb i smaku.

Sposób przyrządzenia

Na początku roztapiamy  masło na małym ogniu, następnie dodajemy drobno pokrojoną cebulę i podsmażamy az do momentu gdy cebula nabierze szklistego koloru

Następnie do zeszklonej cebuli dodajemy paprykę i czosnek podsmażamy

Do warzyw dodajmy pieczarki, mieszamy je z warzywami i dusimy pod przykryciem przez około 5-7 minut.

Nastepnie podsmażamy zmielone mięso. Przykrywamy i dusimy przez ok. 5 minut.

Do całości dodajemy wywar a nastepnie  zagotowujemy. Po dodaniu wywaru zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 15 minut.

Składniki

250 g wołowiny lub wieprzowiny, 1/2 kilograma pomidorów, pomidory należy sparzyc i pokroic w kostkę, możemy zamiast świeżych pomidorów dodac przecier pomidorowy z kartoniku lub pomidory z puszki, 1 szklanka wywaru warzywnego, wieprzowego lub wołowego, 1/2 papryki, papryke tez kroimy w drobne kostki, najlepiej dodac kilka rodzajów papryki czyli czerwoną, zielona i zółtą, pieczarki pokrojone w paski, 1 cebula, 1 żabek czosnku, sól i pieprz, 1 łyżeczka soku cytrynowego, mała papryczka chili, majeranek, rozmaryn.

Błyskawiczna zupa, smaczna i zdrowa, czyli zupa krem z marchwi

Na poczatku w małym garnku roztopiamy masło.Później delikatnie podsmażamy marchew, cebulę i imbir.

Następnie dodajemy ziemniaki oraz bulion i  doprowadzamy do wrzenia. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień na mniejszy i gotujemy do momentu aż ziemniaki zmiękną. Odcedzamy wywar do osobnego naczynia. Przekładamy warzywa do blendera, dodajemy koperek i

wlewamy  tyle wywaru, aby zakryc warzywa. Po zmiksowaniu odlewamy nadmiar wywaru. Nastepnie zmiksowane warzywa przekładamy z powrotem do garnka. Na końcu doprawiamy według uznania solą i pieprzem i gotujemy na wolnym ogniu około 25 min.. Możemy także dodac śmietanę.

Zupę krem z marchwi możemy podawac z grzankami własnego wyrobu lub też dodac grzanki już gotowe w postaci drobnych kawałków.

Produkty potrzebne do wykonania zupy krem z marchwi:

1/2 kilograma marchwi, 1 łyżka masła,  40 gramów posiekanej cebuli, 1/2 łyżeczki startego imbiru, 40 gramów  pokrojonych ziemniaków, 2szklanki bulionu warzywnego, 2,5 łyżki posiekanego koperku, 50 ml śmietany tortowej, sól i pieprz według uznania.

Zupa zbójnicka z papryką

Sposób przyrządzenia zupy zbójnickiej z papryką:

Kroimy w kostkę mięso, nastepnie nacieramy mięso wyciśniętym czosnkiem. Po nasmarowaniu mięsa, podsmażamy je, po czym dodajemy dodajemy  posiekaną w kostkę paprykę, marchewkę, pora, pieczarki i cebulę. Dolewamy wodą  tak aby przykryć wszystkie produkty. Wywar musimy zagotowac a nastepnie gotowac przez około 20 minut.

Gdy wywar będzie powoli sie gotował, kroimy ziemniaki w drobne kostki i wrzucamy je po około 20 minutach do wywaru. Nastepnie sparzone już pomidory kroimy w jak najdrobniejsze kawałki i wrzucamy do wywaru. Gdy ziemniaki będą juz mięki dodajemy makaron. Na koniec doprawiamy sola i pieprzem oraz według uznania innymi przyprawami.

Składniki:

300 dag mięsa z kurczaka, 4 ziamniaki, 4 pomidory, 3 ząbki czosnku, 4 papryki czerwone, 3 marchewki, 2 cebule, por, około 200 dag pieczarek, sos sojowy, szczyptę soli i pieprzu, makaron (według uznania moga to byc muszelki, swiderki lub inne).

Aktywność po posiłku – kardiologiczne argumenty za świątecznym spacerem

Wielkanocny czas, choć pełen radości i kulinarnych tradycji, może nieść także wyzwania zdrowotne. To właśnie w tym okresie kardiolodzy obserwują…
CZYTAJ

Choroba wieńcowa – jak ją rozpoznać i kiedy zgłosić się do lekarza?

Choroby serca i układu krążenia od lat pozostają jednym z najpoważniejszych wyzwań zdrowotnych naszych czasów. Mimo postępu medycyny, wciąż zbyt…
CZYTAJ

Nowe podejście do terapii przeciwwirusowych – badania Polki mogą pomóc w walce z HIV i SARS-CoV-2

Nowe podejście do terapii przeciwwirusowych – badania Polki mogą pomóc w walce z HIV i SARS-CoV-2. Dr inż. Hanna Orlikowska-Rzeźnik,…
CZYTAJ

Wiosna a alergie – jak sobie radzić w trudnym sezonie? 

Wiosna to wymagający czas dla alergików, ale odpowiednie leczenie, unikanie alergenów i zmiana codziennych nawyków mogą skutecznie zmniejszyć uciążliwe objawy.…
CZYTAJ

Dlaczego odpowiednie tętno jest ważne dla zdrowia? Kiedy tętno staje się niebezpieczne? Jak rozpoznać tachykardię i na co zwrócić uwagę?

Tętno, czyli liczba uderzeń serca na minutę, jest jednym z podstawowych parametrów, które pozwalają ocenić stan zdrowia. Prawidłowe tętno ma…
CZYTAJ

1 na 3 Polaków jest zadowolonych ze stanu swojego zdrowia. Skąd czerpiemy wiedzę o zdrowiu?

Tylko 30% dorosłych Polaków ocenia swój stan zdrowia pozytywnie, jak wynika z badania „Jak chorują Polacy” zrealizowanego na zlecenie Nationale-Nederlanden.…
CZYTAJ

Niecodzienna perspektywa w codziennej pracy – jak wspierać osoby w spektrum autyzmu?

2 kwietnia obchodzimy Światowy Dzień Świadomości Autyzmu – dzień, który skłania do refleksji nad tym, jak w codziennym życiu –…
CZYTAJ

Zegar biologiczny nie zna zmiany czasu. Dlatego Twój organizm się buntuje

Już w najbliższy weekend czeka nas zmiana czasu z zimowego na letni. Choć przesunięcie wskazówek zegara o jedną godzinę może…
CZYTAJ

Skuteczne badania USG w klinice U Lekarzy w Warszawie

Ultrasonografia (USG) jest jednym z podstawowych i nieinwazyjnych badań, dzięki któremu można przeprowadzić diagnostykę narządów wewnętrznych i wykryć różne schorzenia,…
CZYTAJ

Kiedy miesiączka boli za bardzo. Endometrioza bez tabu

Bolesne miesiączki, zmęczenie, dyskomfort? Dla wielu kobiet w Polsce to nie tylko “taka uroda”, a objawy endometriozy. Szczęśliwie, świadomość tej…
CZYTAJ

Jedyna na świecie. Puszcza Białowieska. 

Jedyna na świecie. Puszcza Białowieska. 
Rusza kampania informacyjno-edukacyjna dotycząca jedynego w Polsce obiektu przyrodniczego wpisanego na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO. Instytut…
CZYTAJ

Dieta ketogenna: zapomniana broń w walce z padaczką

Dieta ketogenna łączona jest głównie z redukcją masy ciała i sposobem na szybkie spalanie tłuszczu. Jej historia ma znacznie głębsze,…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Aktywność po posiłku – kardiologiczne argumenty za świątecznym spacerem

Wielkanocny czas, choć pełen radości i kulinarnych tradycji, może nieść także wyzwania…
CZYTAJ

Choroba wieńcowa – jak ją rozpoznać i kiedy zgłosić się do lekarza?

Choroby serca i układu krążenia od lat pozostają jednym z najpoważniejszych wyzwań…
CZYTAJ

Nowe podejście do terapii przeciwwirusowych – badania Polki mogą pomóc w walce z HIV i SARS-CoV-2

Nowe podejście do terapii przeciwwirusowych – badania Polki mogą pomóc w walce…
CZYTAJ

Wiosna a alergie – jak sobie radzić w trudnym sezonie? 

Wiosna to wymagający czas dla alergików, ale odpowiednie leczenie, unikanie alergenów i…
CZYTAJ

Dlaczego odpowiednie tętno jest ważne dla zdrowia? Kiedy tętno staje się niebezpieczne? Jak rozpoznać tachykardię i na co zwrócić uwagę?

Tętno, czyli liczba uderzeń serca na minutę, jest jednym z podstawowych parametrów,…
CZYTAJ