Barwnik koszenila inaczej barwnik E120 (karmin). Czy koszenila jest bezpieczna dla nas?



Koszenila to barwnik naturalny, pozyskiwany jest z sproszkowanych owadów (krewni mszyc) czyli czerwcami kaktusowymi. owady te żeruja na kaktusach w Meksyku.

Niegdyś koszelina służyła jako barwnik służący do barwienia tkanin, obecnie koszelina znajduje zastosowanie w przemyśle spożywczym dodawanym jako barwnik głównie do jogurtów.

Zacznijmy od początku, co to jest koszenila?:

Koszenila to nic innego jak ciemnoczerwony związek chemiczny ( kwas karminowy). Koszenila jest bardzo odporna na podwyższoną temeraturę oraz utlenianie się, dlatego tak świetnie sprawdza się w przemyśle spożywczym.

Tak jak wspominaliśmy już koszenilę czyli barwnik E120(karmin)  uzyskuje się z sproszkowanych owadów, zwanych czerwcami kaktusowymi z łac. Dactylopius coccus. Większośc ludzi nie jest świadoma jak powstaje koszenila, tzn iż wegetarianie i weganie nie powinni jeśc produktów zawierających ten barwnik, który wytwarzany jest z owadów. Dla ciekawości możemy podac iż aby uzyskac 1 kilogram barwnika koszenila musimy sproszkowac około 150 tysięcy owadów.



W celu uzyskania barwnika koszenila, musimy najpierw poddac obróbce termicznej owady. Owady zabijane są poprzez zanurzenie w wodzie lub przez działanie pary wodnej. Barwnik pozyskuje się głównie z odwłoków i jaj owadów ( nie brzmi to zachęcająco ani apetycznie, ale tak właśnie przebiega proces pozyskiwania koszenili).

Jakie zastosowanie ma barwnik koszenilii E120?:

Barwnik koszenilii znajduje głównie zastosowanie w przemyśle spożywczym, dodawany jest jako barwnik do różnego rodzaju napojów, galaretek, kisieli, do produktów mięsnych i głównie do jogurtów. (jogurty malinowe, wiśniowe, truskawkowe w celu nadania czerwonego odcienia).

Dletego osoby będzące wegetarianami lub weganami uczulamu aby zwracały uwage na skład jogurtów i na barwnik E120. Barwnik koszenilii ma też zastosowanie w przemyśle kosmetycznym, służy jak barwnik  do produkcji różów, cieni, tuszów do rzęs oraz szamponów.

Jak donoszą badania, koszenila nie jest szkodliwym barwnikiem, może niekiedy wywoływac uczulenia alergiczne, może także nasilac katar sienny. Spożywanie produktów z zawartością barwnika koszenilii nie jest wskazane dla osób które cierpią na astmę oskrzelową oraz osoby które uczulone są na pochodne kwasu salicylowego.

W polsce koszenile uzyskuje się z odmiany czerwca polskiego. W XIX wieku barwnik ten był używany głównie w przemyśle tekstylnym ale i też w malarstwie jako służący barwnik. W obecnych czasach wielu producentów uzywa właśnie koszenilii, ponieważ wielu konsumentów woli naturalne barwniki niz barwniki syntetyczne.

Barwnik Koszenilii E120 bardzo często jest mylony z innym barwnikiem czerwienią koszelinową E124, czerwień koszelinowa jest syntetycznym barwnikiem azowym. Barwnik ten jest czynnikiem uwalniającym histaminę i niekiedy może nasilac objawy astmy.

Suszarko-lokówka Sencor SHS 9100RS – profesjonalna i bezpieczna stylizacja włosów dzięki technologii Coandy

Nowoczesna stylizacja włosów przestała być zarezerwowana wyłącznie dla salonów fryzjerskich. Dzięki suszarko-lokówce Sencor SHS 9100RS każda użytkowniczka może stworzyć zachwycającą…
CZYTAJ

Ekspertka ostrzega: choroby dziąseł rozwijają się po cichu. Jak je zatrzymać?

Krwawią przy szczotkowaniu, bolą przy dotyku, a oddech traci świeżość - to nie tylko drobne niedogodności, ale sygnały, że dziąsła…
CZYTAJ

Zmiana czasu a ADHD – jak przesunięcie zegara wpływa na sen, nastrój i koncentrację? 

Zmiana czasu, choć z pozoru niewielka, może w istotny sposób zaburzyć funkcjonowanie osób z ADHD. – Już przesunięcie zegara o…
CZYTAJ

Dzień Makaronu – czemu po makaronie chce nam się spać i co z tym zrobić? Radzi dietetyczka

25 października obchodzimy Światowy Dzień Makaronu – ulubionego dania wielu osób na całym świecie. Jednak wielu z nas po jego…
CZYTAJ

Europejska Federacja Periodontologii ujednoliciła standardy leczenia w Europie

Paradontoza to choroba, która dotyka coraz większej liczby osób. W Europie problemy z przyzębiem ma ponad 60% populacji[1], a w Polsce…
CZYTAJ

Aeroprostownica Sencor Artemiss SHI 9100RS – rewolucja w prostowaniu suchych i mokrych włosów

Aeroprostownica Sencor Artemiss SHI 9100RS to urządzenie, które redefiniuje codzienną stylizację włosów. Innowacyjna technologia prostowania za pomocą powietrza zapobiega nadmiernej ekspozycji…
CZYTAJ

Od krajowych strategii do lokalnych działań. Rolnictwo w obliczu zmian klimatu

Zmiany klimatu w coraz większym stopniu wpływają na rolnictwo – sektor, który z jednej strony odpowiada za bezpieczeństwo żywnościowe, a…
CZYTAJ

Bezpieczeństwo żywnościowe i klimat – wspólne wyzwania współczesnego świata

Światowy Dzień Żywności, obchodzony 16 października, to okazja do refleksji nad tym, jak powstaje żywność, jak z niej korzystamy i…
CZYTAJ

Od Polski po Danię: jak sieć Netto walczy z marnowaniem jedzenia

Na świecie marnuje się około jednej trzeciej wyprodukowanej żywności. W Unii Europejskiej ponad połowa tych strat powstaje w domach. W…
CZYTAJ

Dla urody i dla zdrowia – co warto wiedzieć o blefaroplastyce?

Ograniczone pole widzenia, zmęczenie oczu i bóle głowy to jedne z najbardziej dokuczliwych dolegliwości mało znanego problemu – opadających powiek.…
CZYTAJ

Domowy kisiel żurawinowy z malinami

Domowy kisiel w najlepszym wydaniu — kwaśna żurawina i słodkie maliny tworzą duet, który idealnie rozgrzewa w chłodne dni. Ten…
CZYTAJ

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez wszystkie przypadki. To dobry znak, przede wszystkim dla…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Zmiana czasu a ADHD – jak przesunięcie zegara wpływa na sen, nastrój i koncentrację? 

Zmiana czasu, choć z pozoru niewielka, może w istotny sposób zaburzyć funkcjonowanie…
CZYTAJ

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez…
CZYTAJ

SAD – choroba afektywna sezonowa (Seasonal Affective Disorder), czyli sezonowy spadek nastroju. Na czym polega i jak sobie z nim radzić?

Jesień i zima to dla wielu z nas trudniejszy czas. Krótszy dzień,…
CZYTAJ

Jak era cyfrowa wpływa na wzrok? Jak rozwijają się choroby oczu? Profilaktyka i leczenie chorób oczu z okazji Światowego Dnia Wzroku

Współczesny człowiek spędza średnio kilka godzin dziennie przed ekranami urządzeń elektronicznych, co…
CZYTAJ

Trening mózgu, a nie tylko ciała. Dlaczego tak trudno nam wytrwać w aktywności fizycznej?

„Od jutra zacznę biegać”. „Od poniedziałku siłownia”. „Od nowego roku zmiana nawyków”.…
CZYTAJ