Zero waste! Przygotuj bezę z mrożonych białek z kremem daktylowym



Zastanawialiście się kiedyś jak ograniczyć wyrzucanie jedzenia do śmieci? Podpowiadamy, jak nie marnować i wykorzystać białka jajek do przygotowania pysznego deseru – wszystko z ideą zero waste.

Marnowanie jedzenia to jeden z największych problemów naszych czasów. Warto przeciwstawić się temu negatywnemu zjawisku i wprowadzić pozytywne nawyki do naszej codzienności, czyli „zero waste”.* Wbrew pozorom, nie jest to wcale trudne, a efekty mogą zadowolić i zaskoczyć nawet najbardziej wybrednych smakoszy.

Idea #zerowaste to dbanie, aby w codziennym życiu generować jak najmniej odpadów, poprzez wykorzystywanie produktów spożywczych niemalże w 100%. Jednym z najważniejszych kroków w kierunku niemarnowania żywności jest planowanie zakupów i ograniczenie kupowania niepotrzebnych produktów. Postaraj się wykorzystać najpierw produkty, które już posiadasz, a zanim wyrzucisz ich resztki sprawdź, czy nie można przygotować z nich czegoś pysznego.

Jedną z potraw przygotowaną z resztek może być przepyszna i krucha beza.

Bezę można przygotować z białek jaj, które zostały nam po wcześniejszym zrobieniu na przykład kruchego ciasta, gdzie białko jaj pozostaje bez użycia. Niewielu z nas wie, że białka jajek możemy zamrozić i wykorzystać, kiedy najdzie nas ochota na pyszny #deser.

Białka jaj zamraża się w hermetycznym pojemniku, które mogą zostać w zamrażarce nawet na rok czasu. Aby je rozmrozić, wyjmij je z zamrażarki i przełóż na jedną noc do lodówki. Kiedy najdzie Cię ochota na deser przygotuj z nich fantastyczną i chrupiącą beze.

Jeśli już przygotujesz bezę koniecznie dodaj do niej pyszny krem, przygotowany z dodatkiem suszonych daktyli. Jego niebanalny smak zaskoczy Twoje podniebienie. Dodatkowo daktyle z linii Bakal Soft zostały poddane specjalnemu procesowi nawodnienia, dzięki któremu są gotowe do dodania wprost z opakowania.




Przepis na krem daktylowy:

– 100 g daktyli z linii Bakal Soft,
– 50g orzechów włoskich z linii Bakal Naturalnie
– 250 g serka mascarpone,
– 200 g śmietanki 36%
– 2 łyżki miody
– 1 łyżka kawy rozpuszczalnej

Sposób przygotowania:

1. Do szklanki wlej 1 łyżeczkę wody i wymieszaj ją z kawą. Pozostaw do wystudzenia
2. W międzyczasie w misce ubij na wysokich obrotach mikserem serek mascarpone, śmietankę oraz miód. Czyli przez około 3minuty.
3. Do przygotowanego kremu dodaj przestudzoną kawę i pokrojone na kawałki daktyle oraz orzechy całość wymieszaj do połączenia się ze sobą wszystkich składników.
4. Gotowy krem przełóż na blat bezy, możesz posypać całość kakao orzechami I daktylami.
5. Ciasto podawaj schłodzone. Smacznego!

* Żródło: Instytut Ochrony Środowiska-Państwowego Instytutu Badawczego

O Bakal:

Bakal to marka, która już od 30 lat dostarcza na polski rynek najlepszej jakości bakalie. Firma została zbudowana na przekonaniu, że bakalie mają moc wartości i ogrom zastosowań. Dlatego też w swoim portfolio posiada np. bakalie bez konserwantów, przekąski bakaliowe z małą ilością soli, orzeszki oraz migdały w czekoladzie czy suszone daktyle w kakao.

Motto firmy brzmi: „Z miłości do bakalii”.

Mikroflora w jamie ustnej – mały ekosystem, wielkie znaczenie

Kiedy myślimy o mikroflorze, zwykle mamy na myśli jelita. Tymczasem równie złożony i ważny ekosystem mikroorganizmów funkcjonuje w naszej jamie…
CZYTAJ

Rola roweru i transportu publicznego w dążeniu do neutralności klimatycznej – Światowy Dzień Roweru 2025

Z okazji Światowego Dnia Roweru, obchodzonego 3 czerwca, warto przypomnieć o licznych korzyściach płynących z jazdy na rowerze. Raport Europejskiej…
CZYTAJ

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę mikrobioty jelitowej w utrzymaniu zdrowia człowieka. Ten złożony…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego, czy są to poszerzone, sine żyły na nogach,…
CZYTAJ

Moda czy zdrowie? Jak mądrze wybielać zęby i dbać o piękny uśmiech w sezonie weselno-komunijnym i nie tylko

Śnieżnobiały uśmiech staje się modny i szczególnie pożądany w okresie ślubno-komunijnym. Coraz więcej osób, przygotowując się do ważnych uroczystości, uwzględnia…
CZYTAJ

Wiosenny niezbędnik na piknik i grilla

Wiosna i lato to czas, gdy gotowanie przenosi się na świeże powietrze. Grill w ogrodzie, piknik w parku, a może…
CZYTAJ

Wiosenny grill bez stresu – wszystko gotowe, zanim przyjdą goście

Są takie dni, kiedy wszystko toczy się we własnym tempie. Stół ustawiony gdzieś w ogrodzie, w powietrzu unosi się zapach…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy LUX MED, przypomina o roli tego niewielkiego, ale…
CZYTAJ

Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej 2025: Harmonia z naturą i zrównoważony rozwój

22 maja obchodzimy Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej, ustanowiony przez Zgromadzenie Ogólne ONZ w 2000 roku, aby upamiętnić przyjęcie Konwencji o…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto przypomnieć, jak poważne konsekwencje dla zdrowia niesie nadmierna…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co otwiera drzwi dla chorób autoimmunologicznych, alergii, przewlekłych zapaleń,…
CZYTAJ

Ciche zagrożenie, które można opanować. 17 maja obchodzimy Światowy Dzień Nadciśnienia Tętniczego

Nadciśnienie tętnicze nazywane jest „cichym zabójcą” - przez długie lata może bowiem nie dawać objawów, a nieleczone prowadzi do poważnych…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego,…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co…
CZYTAJ