Makaron spaghetti z pulpecikami w sosie pomidorowym
Makaron spaghetti z pulpecikami w sosie pomidorowym
Spaghetti z pulpecikami to jedna z typowo włoskich potraw. Danie to charakteryzuje się przede wszystkim delikatnym, puszystym sosem. Idealnie nadaje się na wszelkiego rodzaju okazje takie jak urodziny, imieniny czy po prostu uroczyste kolacje w gronie najbliższych.
Składniki:
- Międzybrodzki Makaron spaghetti – 250 g
- Listki bazylii
Pulpety:
- Mięso mielone wołowe/wieprzowe – 400 g
- Parmezan – ok. 2 łyżki
- Czosnek – 2 ząbki
- Jajko – 2 szt.
- Bułka tarta – 3 łyżki
- Oregano, sól, pieprz
Sos:
- Cebula – 1 szt.
- Czosnek – 3 ząbki
- Oliwa – 1 łyżka
- Przecier pomidorowy – 700 g
- Cukier – szczypta
- Oregano, sól, pieprz
- Mleko – 100 ml
Wykonanie:
- Wszystkie składniki do wykonania pulpetów umieszczamy w jednym naczyniu, dokładnie mieszamy i ugniatamy. Z powstałej masy formujemy małe kuleczki, układamy je na folii aluminiowej i wkładamy do lodówki.
- Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu.
- Oliwę i masło rozgrzewamy na patelni, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek i delikatnie podsmażamy. Dodajemy przecier pomidorowy, mleko, pół szklanki wody i delikatnie doprawiamy oregano.
- Do sosu dodajemy pulpety i pozostawiamy na ok 30 minut.
- Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą cukru.
- Całość podajemy z makaronem, parmezanem oraz bazylią.
Nadmierne szczotkowanie zębów wydaje się nieszkodliwym nawykiem, ale w rzeczywistości może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Zbyt intensywne lub zbyt…
Choć nazwa „łokieć tenisisty” kojarzy się ze sportem, a wręcz z bardzo konkretną dyscypliną, okazuje się, że problem ten dotyczy…
Adaptacja do zmian klimatu to proces dostosowywania się społeczeństw, ekosystemów i gospodarek do zmian warunków klimatycznych, które już występują lub…
W nowo otwartej śródziemnomorskiej restauracji PRIMITIVO Kuchnia i Wino przy ulicy Waliców 13 w Warszawie, odbyło się spotkanie prasowe z…
17.04-24.04.2024 r. obchodzimy Tydzień dla Serca. To doskonała okazja, by nie tylko poszerzyć swoją wiedzę na temat tego wyjątkowego i…
Jelita często określa się mianem „drugiego mózgu" – są nie tylko fundamentem odporności, ale biorą też udział w utrzymaniu równowagi…
Koktajl zrobiony ze świeżych składników to nie tylko przyjemność dla podniebienia, ale i zdrowy wybór. Taki posiłek dostarcza organizmowi niezbędnych…
Mgr inż. Angelika Andrzejewska-Romanowska, stypendystka programu L’Oréal-UNESCO Dla Kobiet i Nauki, naukowczyni z Instytutu Chemii Bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk, bada…
Kultowy amerykański Mac’n Cheeese on demand? Od teraz makaron z kremowym serem możesz zjeść o każdej porze dnia w swoim…
Nadciśnienie tętnicze może dotyczyć każdego z nas. Szacowana liczba chorych w Europie wynosi ok. 150 milionów, co oznacza, że co…
Styl życia współczesnego człowieka nie sprzyja utrzymaniu prawidłowej postawy ciała. Więcej siedzimy, mniej się ruszamy, spędzamy długie godziny przed ekranami.…
Z upływem lat oraz wskutek działania czynników zewnętrznych, wyraźnemu osłabieniu ulega struktura włókien podtrzymujących skórę twarzy, szyi i dekoltu. W…
Tagi
#koronawirus
#zdrowoismacznie
badania
badania laboratoryjne
beauty
cellulit
ciąża
covid-19
dieta
dziecko
fashion
fit
ginekologia estetyczna
gotowanie
hifu
kosmetyki
kulinaria
make up
makijaż
medycyna estetyczna
medycyna estetyczna zabiegi
mezoterapia
moda
odmładzanie
pielęgnacja
przepisy
próchnica
sałatki
skóra trądzikowa
stomatolog
stomatologia
trendy
UNICEF
uroda
wegańskie potrawy
wege
wybielanie zębów
wypadanie włosów
włosy
zabiegi
zdrowie
zmarszczki
zmiany klimatyczne
zupy
zęby