Muffinowe cukinie nadziewane Kiszką Ziemniaczaną i kiełbasą Polską z Kociewskiej Spiżarni
Składniki:
– Kiszka Ziemniaczana (np. firmy Gzella) 200g
– Kiełbasa (np. Polska z Kociewskiej Spiżarni firmy Gzella) 100g
– cukinie młode okrągłe 2szt.
– rozmaryn świeży 1 gałązka
Dip z pomidorów suszonych:
– pomidory suszone z oleju (razem z olejem) 200g
– bazylia świeża 3 gałązki
– papryka słodka 1 łyżeczka
– papryka ostra 1 łyżeczka
– woda 100ml
– cukier brązowy 1 płaska łyżeczka
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować i gotowe.
Wykonanie:
Cukinie przekroić na pół i wydrążyć z gniazda nasienne. Z kiszki ziemniaczanej ściągnąć osłonkę, dodać pokrojony rozmaryn i wymieszać. Napełnić połówki cukinii farszem z kiszki. Kiełbasę pokroić w jednocentymetrowe plasterki i pionowo umieścić je w farszu. Tak przygotowane upiec w piekarniku w temperaturze 180 st.C przez około 45 minut.
Podawać z dipem z suszonych pomidorów.
Smacznego!