Przepis na domowy drożdżowy warkocz pełen smaku



Drożdżowy warkocz pełen smaku z mąką na chałkę z linii „Domowa Piekarnia” z Młyna Jaczkowice. Jaka chałka jest najlepsza? Z pewnością ta świeżo upieczona z chrupiącą skórką, podawana z ciepłym mlekiem, konfiturą, miodem lub masłem. W linii „Domowa Piekarnia” z Młyna Jaczkowice znajdziemy specjalną mąkę na chałkę, dzięki której wypieczemy pyszny warkocz, będący zarówno doskonałym śniadaniem, jak i słodką przekąską do popołudniowej kawy.

Smak tkwi w prostocie

Według polskiej receptury tradycyjną chałkę przygotowuje się z: mąki pszennej, jaj, cukru, drożdży, wody i soli. Ilość składników tworząca ten pyszny wypiek jest niewielka, dlatego powinniśmy zadbać o najwyższą jakość użytych produktów – wybierając między innymi doskonałą mąkę, która jest dedykowana słodkim wypiekom. Mąka z Domowej Piekarni Młyna Jaczkowice to najlepszy wybór i idealna baza do naszej chałki.

Skórka naszego świeżego wypieku powinna być chrupiąca, a środek miękki, puszysty i delikatny w smaku, niemal rozpływający się w ustach. Ważnym dodatkiem do naszego drożdżowego warkocza jest kruszonka, która nada nieco słodyczy. Ma być ona słodka, ale jednocześnie chrupiąca i krucha – bo najczęściej to właśnie ją zjadamy ze smakiem w pierwszej kolejności!

#Chałka to wypiek, który można podawać na wiele sposobów, począwszy od najprostszej opcji polegającej na posmarowaniu jej masłem zaraz po wyjęciu z piekarnika. Można również połączyć ją z dodatkami na słodko, czyli z przeróżnymi domowymi konfiturami, dżemami, czy miodem i pokrojonymi owocami. Chałka równie doskonale smakuje w opcji „na słono” z twarogiem, serem czy nawet sadzonym jajkiem. Jest bardzo uniwersalna i przepyszna, dlatego nadaje się zarówno na śniadanie jak i kolację.

Bez mąki ani rusz

Aby nasza chałka przypominała wypiek jak z najlepszych piekarni, powinniśmy zadbać o odpowiednią konsystencję ciasta. Dobra chałka, mimo chrupiącej skórki, musi zachować optymalny poziom wilgoci w środku, aby nie być za sucha. Mąka na chałkę z linii Domowa Piekarnia Typ 500 w porównaniu do innych mąk, ma niższą zawartość popiołu oraz glutenu, dzięki czemu powstała z niej chałka będzie na zewnątrz chrupiąca a w środku puszysta.

Mąki z Młyna Jaczkowice to doskonały wybór zarówno dla wprawionych cukierników, jak i amatorów pieczenia, którzy chcą wypróbować swoich sił w kuchni.

Wypiek naszej chałki powinien zająć od 20 do 45 minut, w zależności od przepisu, z którego będziemy korzystać. Mąka z linii „Domowa Piekarnia” z Młyna Jaczkowice sprawi, że nasz drożdżowy warkocz po wyjęciu z pieca będzie raczył nas pięknym i pysznym zapachem domowego wypieku.

Najwyższa jakość, doceniona przez specjalistów

Najczęstszą przyczyną niewyrośniętego ciasta lub zakalca są źle dobrane składniki, dlatego do naszych wypieków powinniśmy wybierać produkty jak najlepszej jakości. Mąki z Młyna Jaczkowice zostały wyróżnione przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi znakiem „Poznaj Dobrą Żywność”, a także zostały nagrodzone mianem „Top Produktu” przez specjalistów związanych z żywieniem.

#Mąka na chałkę, jak i inne mąki z linii „Domowa Piekarnia”, zostały wyprodukowane z pszenicy pochodzącej od lokalnych rolników. Położona wśród żyznych pól doliny Odry podoławska wieś Jaczkowice od dawna słynie z uprawy znakomitej pszenicy. A to wszystko za sprawą urodzajnych gleb, dzięki którym powstają najwyższej jakości mąki.

Mąka na chałkę z linii „Domowa Piekarnia” Młyna Jaczkowice gwarantuje udane wypieki, niczym z najlepszych piekarni i cukierni. To obowiązkowa pozycja dla wszystkich miłośników pysznych chałek, bułek i drożdżowych ciast. Jeśli jesteście prawdziwymi smakoszami domowych wypieków – nie może jej zabraknąć w waszej kuchni.




Przepis na chałkę

Składniki:

• 500 g Mąki na Chałkę „Domowa Piekarnia”
• 250 ml ciepłego mleka
• 7 g suchych drożdży lub 20 g świeżych
• 1 całe jajko
• 50 g cukru
• 50 g miękkiego masła
• 1 opakowanie cukru waniliowego
• płaska łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

1. Przesianą mąkę wsypujemy do miski i mieszamy z drożdżami (w przypadku świeżych drożdży należy rozpuścić je w mleku).
2. Mleko mieszamy z jajkiem, masłem, cukrem i wlewamy do mąki. Dodajemy sól. Ciasto wyrabiamy energicznie przez kilka minut aż do osiągnięcia gładkiej konsystencji.
3. Następnie odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką i czekamy aż podwoi swoją objętość.
4. Ciasto ponownie wyrabiamy i dzielimy na 4 równe części. Z każdej części formujemy wałek i zaplatać w warkocz.
5. Chałkę należy odstawić do ponownego wyrastania na około 1 godzinę (przykryć ściereczką).
6. Przed wstawieniem do piekarnika smarujemy roztrzepanym jajkiem, aby się ładnie zarumieniła i posypujemy makiem lub kruszonką. Pieczemy w temperaturze 180˚C przez ok. 25-30 minut.
Smacznego!

Farmaceuta radzi, jak przygotować apteczkę na co dzień i w podróży, żeby skutecznie reagować w nagłych sytuacjach

Zarówno w warunkach domowych, jak i podczas wyjazdów wakacyjnych, istotne jest posiadanie właściwie skompletowanej apteczki. Jej zawartość powinna umożliwiać szybką…
CZYTAJ

Profesor Andrzej Bochenek nie promuje żadnych leków ani suplementów – ostrzega przed oszustwem!

W trosce o zdrowie pacjentów oraz w odpowiedzi na liczne sygnały dotyczące nieuczciwego wykorzystywania wizerunku profesora Andrzeja Bochenka, kardiochirurg z…
CZYTAJ

Dbaj o swoje znamiona – dlaczego warto wykonać dermatoskopię i chronić skórę przed słońcem?

Latem chętniej wystawiamy skórę na słońce, spędzając wolne chwile na świeżym powietrzu. Warto jednak pamiętać, że ekspozycja na promieniowanie UV…
CZYTAJ

Nawilżenie, fotoprotekcja i wyrównanie kolorytu skóry-Co spakować do wakacyjnej kosmetyczki?

Lipiec to synonim wakacji i wyjątkowej, letniej atmosfery… zwiastun podróży, chwil na plaży i wśród malowniczych górskich szczytów. To już za…
CZYTAJ

5 powodów, by sięgać po owoce jagodowe. Dietetyczka Grupy LUX MED: „To nie tylko smak lata”

Truskawki, maliny, borówki czy jeżyny kojarzą nam się z letnim słońcem i słodkim smakiem dzieciństwa. Jednak owoce jagodowe to coś…
CZYTAJ

Higienistka stomatologiczna ostrzega: pomijanie wieczornego mycia zębów z aparatem ortodontycznym to poważny błąd!

Decyzja o podjęciu leczenia ortodontycznego to ważny krok w kierunku osiągnięcia wymarzonego, zdrowego uśmiechu. Jednak wraz z założeniem aparatu pojawiają…
CZYTAJ

Brak snu jak 0,5 promila alkoholu. Ekspertki o bezsenności

Bezsenność i zaburzenia snu to problem, z którym zmaga się nawet co trzeci dorosły Polak. Choć często bagatelizujemy brak snu,…
CZYTAJ

Upały a choroby układu krążenia – jak dbać o serce w gorące dni?

Wysokie temperatury, choć dla wielu kojarzą się z letnim wypoczynkiem, mogą stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia - zwłaszcza dla osób…
CZYTAJ

E-papierosy pod lupą dentysty: co dzieje się w jamie ustnej po vapowaniu?

Używanie e-papierosów zdobyło w ostatnich latach ogromną popularność, jako alternatywa dla tradycyjnego palenia tytoniu. Choć początkowo uważano je za mniej…
CZYTAJ

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed pierwszą wizytą u specjalisty, a w trakcie leczenia…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą i jej wpływem na zdrowie. Dane z trzeciej…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o jelitach nie tylko jako o centrum trawienia, ale…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Farmaceuta radzi, jak przygotować apteczkę na co dzień i w podróży, żeby skutecznie reagować w nagłych sytuacjach

Zarówno w warunkach domowych, jak i podczas wyjazdów wakacyjnych, istotne jest posiadanie…
CZYTAJ

Profesor Andrzej Bochenek nie promuje żadnych leków ani suplementów – ostrzega przed oszustwem!

W trosce o zdrowie pacjentów oraz w odpowiedzi na liczne sygnały dotyczące…
CZYTAJ

Dbaj o swoje znamiona – dlaczego warto wykonać dermatoskopię i chronić skórę przed słońcem?

Latem chętniej wystawiamy skórę na słońce, spędzając wolne chwile na świeżym powietrzu.…
CZYTAJ

5 powodów, by sięgać po owoce jagodowe. Dietetyczka Grupy LUX MED: „To nie tylko smak lata”

Truskawki, maliny, borówki czy jeżyny kojarzą nam się z letnim słońcem i…
CZYTAJ

Brak snu jak 0,5 promila alkoholu. Ekspertki o bezsenności

Bezsenność i zaburzenia snu to problem, z którym zmaga się nawet co…
CZYTAJ