Święta, święta, a po świętach… nadprogramowe kilogramy



Zdecydowana większość z nas z utęsknieniem oczekuje na Święta Bożego Narodzenia. Chociaż z powodu epidemii #koronawirus spędzimy je inaczej niż zazwyczaj, będą dla nas okresem wypoczynku, spokoju oraz spotkań w bardzo wąskim gronie najbliższych. Mimo ograniczeń, na świątecznym stole nie zabraknie tradycyjnych potraw, które często przygotowywane są tylko raz w roku. Sytuacja ta sprzyja częstszemu podjadaniu, a to w konsekwencji może doprowadzić do zwiększenia naszej wagi, a także problemów trawiennych. Jak uniknąć przykrej niespodzianki w postaci nadprogramowych kilogramów? O czym szczególnie powinniśmy pamiętać? Odpowiada Celina Kinicka, dietetyk z Centrum Medycznego Damiana.

#Karp, #kapusta z grochem, #pierogi, #śledzie w śmietanie, #karpatka… wydaje się, że w czasie Świąt Bożego Narodzenia nasz żołądek nie ma żadnych ograniczeń. Trudno oprzeć się wrażeniu, że niemal cały czas jesteśmy najedzeni, a w wielu przypadkach wręcz przejedzeni. Nie przeszkadza nam to jednak po krótkim czasie odpoczynku wracać do świątecznego stołu, aby nałożyć sobie na talerz kolejny kawałek ciasta. I chociaż czasami nachodzi nas chwila refleksji i tłumaczymy sobie, że nie powinniśmy przesadzać, stanowcza sugestia babci lub mamy pozwala pozbyć się wyrzutów sumienia. Wracamy więc do konsumpcji i nie zastanawiamy się nad przyszłymi konsekwencjami.

Każdego dnia w zależności od naszego wieku, wykonywanej pracy, płci czy aktywności fizycznej potrzebujemy ok. 1800-2500 kalorii. Nasz organizm nie zwiększa zapotrzebowania na energię w czasie świąt – często obserwujemy efekt wręcz odwrotny – zdecydowanie mniej się ruszamy, spędzając przez tych kilka dni czas głównie przy stole. Mimo tego spożywamy zdecydowanie więcej kalorii niż w „zwykłe” dni, a tym samym dostarczane kalorie nie mają być jak spożytkowane. To powoduje, że nasz organizm odkłada nadmiar energii, a my obserwujemy u siebie wzrost wagi- komentuje Celina Kinicka, dietetyk z Centrum Medycznego Damiana.

Trudno jednak wyobrazić sobie Boże Narodzenie bez ulubionych potraw, które spożywamy tylko raz w ciągu roku. Powinniśmy jednak dołożyć wszelkich starań, aby nasz organizm nie był zbyt obciążony po zakończeniu świętowania.

Co możemy dla siebie zrobić?

Boże Narodzenie nie jest okresem, w którym powinniśmy wprowadzać restrykcyjne diety. Należy pamiętać, że spożycie większej ilości potraw nie jest jedynym warunkiem, który powoduje, że po świętach przybędzie nam kilku dodatkowych kilogramów. Warto zwrócić uwagę na „czynniki towarzyszące”, które nie sprzyjają kontrolowaniu wagi. To głównie od nich zależy czy po wejściu na wagę będziemy dalej zadowoleni z własnej sylwetki. O czym szczególnie powinniśmy pamiętać?




1. Nie musimy jeść mało, ale jedzmy mniej – według rodzimej tradycji przy wigilijnym stole należy spróbować każdej potrawy.

W trosce o naszą wagę, nie musimy jednak z tego rezygnować. Wystarczy, że nałożymy sobie mniejszą porcję i zrezygnujemy z dokładki. Wówczas i tak posmakujemy wszystkich kulinarnych propozycji, jednak nie będziemy odczuwać przejedzenia. Można zastosować zasadę jednego talerza – jemy wszystko, ale tylko to co zmieści się jednocześnie na jednym talerzu.

2. Nie zapominajmy o przerwach między posiłkami

Obecnie standardem jest spożywanie 4-5 posiłków w ciągu dnia, z zachowaniem równomiernych przerw między posiłkami. Oczywiście w święta trudno osiągnąć te założenia, zwłaszcza, że nieustannie kuszeni jesteśmy zapachem wielu potraw. Warto jednak unormować czas między konsumpcją i rytmem jedzenia. Dzięki temu pozwolimy odpocząć naszemu organizmowi i damy mu czas, aby mógł trawić dostarczone wcześniej pożywienie – mówi Celina Kinicka, dietetyk z Centrum Medycznego Damiana.

3. Znajdźmy czas i motywację do aktywności fizycznej – to jeden z kluczowych aspektów, który pozwoli nam regulować naszą wagę.

Jeżeli bowiem nie stworzymy organizmowi możliwości pożytkowania dostarczonej energii, wówczas efektem będą nadprogramowe kilogramy.
Aktywność fizyczna powinna nam towarzyszyć każdego dnia. Pamiętajmy o niej na co dzień i nie rezygnujmy także w okresie Bożego Narodzenia. Wysiłek nie tylko poprawia nam samopoczucie, daje energię i zwiększa odporność, ale również pozwala zachować równowagę między dostarczanymi a spalanym kaloriami. Regularność uprawiania sportu to kluczowy element dbania o sylwetkę, nie tylko od święta –
mówi Celina Kinicka, dietetyk z Centrum Medycznego Damiana.

4. Posiłki popijajmy wodą i zrezygnujmy ze słodzonych napojów

Często nie zdajemy sobie sprawy, jednak kalorie do naszego organizmu dostarczamy nie tylko podczas jedzenia, ale również picia. Szczególnie popularne napoje i soki, które zawierają w składzie duże ilości cukru, wykazują wysokie wartości kaloryczne. Dlatego, zwłaszcza w okresie świątecznym, lepszym rozwiązaniem dla zdrowia będzie ich ograniczenie, a zwiększenie spożycia wody.

Podczas Świąt Bożego Narodzenia nie powinniśmy rezygnować z kultywowania tradycji, również tych dotyczących kulinariów. Warto jednak pamiętać, że niekontrolowane spożywanie dużej ilości pożywienia, nie pozostanie bez wpływu na nasze zdrowie. Spotkać nas mogą zarówno konsekwencje krótkoterminowe – nieprzyjemne uczucie przejedzenia oraz długoterminowe – nadprogramowe kilogramy, które często trudno jest zrzucić. Stosując się do powyższych zasad nie tylko zaspokoimy swoje potrzeby kulinarne, ale także zminimalizujemy ryzyko przykrej niespodzianki, gdy postanowimy po świętach sprawdzić wagę.

Suszarko-lokówka Sencor SHS 9100RS – profesjonalna i bezpieczna stylizacja włosów dzięki technologii Coandy

Nowoczesna stylizacja włosów przestała być zarezerwowana wyłącznie dla salonów fryzjerskich. Dzięki suszarko-lokówce Sencor SHS 9100RS każda użytkowniczka może stworzyć zachwycającą…
CZYTAJ

Ekspertka ostrzega: choroby dziąseł rozwijają się po cichu. Jak je zatrzymać?

Krwawią przy szczotkowaniu, bolą przy dotyku, a oddech traci świeżość - to nie tylko drobne niedogodności, ale sygnały, że dziąsła…
CZYTAJ

Zmiana czasu a ADHD – jak przesunięcie zegara wpływa na sen, nastrój i koncentrację? 

Zmiana czasu, choć z pozoru niewielka, może w istotny sposób zaburzyć funkcjonowanie osób z ADHD. – Już przesunięcie zegara o…
CZYTAJ

Dzień Makaronu – czemu po makaronie chce nam się spać i co z tym zrobić? Radzi dietetyczka

25 października obchodzimy Światowy Dzień Makaronu – ulubionego dania wielu osób na całym świecie. Jednak wielu z nas po jego…
CZYTAJ

Europejska Federacja Periodontologii ujednoliciła standardy leczenia w Europie

Paradontoza to choroba, która dotyka coraz większej liczby osób. W Europie problemy z przyzębiem ma ponad 60% populacji[1], a w Polsce…
CZYTAJ

Aeroprostownica Sencor Artemiss SHI 9100RS – rewolucja w prostowaniu suchych i mokrych włosów

Aeroprostownica Sencor Artemiss SHI 9100RS to urządzenie, które redefiniuje codzienną stylizację włosów. Innowacyjna technologia prostowania za pomocą powietrza zapobiega nadmiernej ekspozycji…
CZYTAJ

Od krajowych strategii do lokalnych działań. Rolnictwo w obliczu zmian klimatu

Zmiany klimatu w coraz większym stopniu wpływają na rolnictwo – sektor, który z jednej strony odpowiada za bezpieczeństwo żywnościowe, a…
CZYTAJ

Bezpieczeństwo żywnościowe i klimat – wspólne wyzwania współczesnego świata

Światowy Dzień Żywności, obchodzony 16 października, to okazja do refleksji nad tym, jak powstaje żywność, jak z niej korzystamy i…
CZYTAJ

Od Polski po Danię: jak sieć Netto walczy z marnowaniem jedzenia

Na świecie marnuje się około jednej trzeciej wyprodukowanej żywności. W Unii Europejskiej ponad połowa tych strat powstaje w domach. W…
CZYTAJ

Dla urody i dla zdrowia – co warto wiedzieć o blefaroplastyce?

Ograniczone pole widzenia, zmęczenie oczu i bóle głowy to jedne z najbardziej dokuczliwych dolegliwości mało znanego problemu – opadających powiek.…
CZYTAJ

Domowy kisiel żurawinowy z malinami

Domowy kisiel w najlepszym wydaniu — kwaśna żurawina i słodkie maliny tworzą duet, który idealnie rozgrzewa w chłodne dni. Ten…
CZYTAJ

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez wszystkie przypadki. To dobry znak, przede wszystkim dla…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Zmiana czasu a ADHD – jak przesunięcie zegara wpływa na sen, nastrój i koncentrację? 

Zmiana czasu, choć z pozoru niewielka, może w istotny sposób zaburzyć funkcjonowanie…
CZYTAJ

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez…
CZYTAJ

SAD – choroba afektywna sezonowa (Seasonal Affective Disorder), czyli sezonowy spadek nastroju. Na czym polega i jak sobie z nim radzić?

Jesień i zima to dla wielu z nas trudniejszy czas. Krótszy dzień,…
CZYTAJ

Jak era cyfrowa wpływa na wzrok? Jak rozwijają się choroby oczu? Profilaktyka i leczenie chorób oczu z okazji Światowego Dnia Wzroku

Współczesny człowiek spędza średnio kilka godzin dziennie przed ekranami urządzeń elektronicznych, co…
CZYTAJ

Trening mózgu, a nie tylko ciała. Dlaczego tak trudno nam wytrwać w aktywności fizycznej?

„Od jutra zacznę biegać”. „Od poniedziałku siłownia”. „Od nowego roku zmiana nawyków”.…
CZYTAJ