PRZEPISY na roślinne święta – Tradycyjny barszcz czerwony



Święta Bożego Narodzenia to czas, gdy na naszych stołach królują tradycyjne potrawy. Przepisy na te ulubione pochodzą często z przekazywanych z pokolenia na pokolenie receptur. Coraz więcej osób szuka jednak roślinnych alternatyw dla świątecznych dań. Niektórzy będą celebrować Boże Narodzenie w ten sposób już kolejny rok z rzędu. Inni – a jest to coraz liczniejsza grupa – właśnie próbują wprowadzić na świąteczny stół więcej potraw na bazie roślin, komponują nowe menu, poszukując najlepszych przepisów. Robert Kopacz, szef kuchni firmy Upfield podpowiada więc, co zrobić, by nasze tegoroczne bożonarodzeniowe dania były bardziej roślinne, smaczne i wciąż tradycyjne.

„Zbliża się Wigilia oraz święta Bożego Narodzenia – szczególnie ważny czas w większości domów w Polsce. Dla mnie święta nie mogłyby się obyć bez kilku tradycyjnych potraw. Czy możemy przygotować je tak, by były w 100% roślinne? To pytanie staje się bardzo zasadne w obecnych czasach, kiedy wiele osób ogranicza jedzenie produktów odzwierzęcych bądź całkowicie z nich rezygnuje. Oto kilka propozycji wigilijnych i świątecznych przepisów, które pozwolą nam przygotować w 100% roślinne, ale wciąż tradycyjne dania” – mówi Robert Kopacz, szef kuchni Upfield.

Tradycyjny barszcz czerwony na zakwasie

Wigilijna kolacja nie mogłaby się obyć bez barszczu czerwonego. Ten przygotowany z kiszonych buraków jest dużo smaczniejszy i bardziej intensywny od tego z buraków gotowanych. Warto wspomnieć, że kiszenie to jeden z najstarszych i najzdrowszych sposobów konserwowania żywności. Kiszonki zawierają m.in. pożyteczne bakterie kwasu mlekowego. Warto również pamiętać o cennych wartościach odżywczych samych buraków. By przyrządzić pyszny barszcz – z wyprzedzeniem przygotujmy zakwas.

„Jak zrobić zakwas? Pokrojone buraki zalejmy wodą z solą z dodatkiem czosnku, liścia laurowego i pieprzu. Po 3 dniach, gdy buraki zaczynają fermentować, wynieśmy je w chłodniejsze miejsce (np. do piwnicy). Po kilku dniach można zabrać się za ugotowanie barszczu” – radzi Robert Kopacz.

PRZEPISY na roślinne święta! Poleca Robert Kopacz – szef kuchni firmy Upfield






Tradycyjny barszcz czerwony

Składniki do przygotowania barszczu:

• 1 kg kiszonych buraków wraz z sokiem
• 1,5l wywaru warzywnego
• 3-4 ząbki czosnku
• kilka ziarenek czarnego pieprzu i ziela angielskiego
• majeranek
• cukier
• ocet spirytusowy 10% (do doprawienia)

Sposób przygotowania:

1. Wywar mocno podgrzewamy, dodajemy kiszone buraki wraz z sokiem (zakwasem), dodajemy nieobrane ząbki czosnku, ziele angielskie i pierz.
2. Podgrzewamy około 1 godzinę, nie doprowadzając do wrzenia barszczu.
3. Pod koniec gotowania doprawiamy zupę suszonym majerankiem, solą i cukrem, a dodatkowo, w razie potrzeby – octem.
4. Barszcz podajemy z uszkami. Możemy go także przecedzić i podawać do popicia wraz z wigilijnymi pierogami.

„Inne roślinne dania, które możemy zaserwować w czasie zbliżających się świąt, to m.in. warzywny bigos, który może być równie sycący i smakowity jak ten mięsny, warzywna sałatka – do której zamiast tradycyjnego majonezu możemy dodać majonez wegański, śledzie z boczniaków – które idealnie wpasują się w nasz bożonarodzeniowy jadłospis, czy kapusta z grochem. Życzę wszystkim smacznych i wesołych świąt!” – dodaje Robert Kopacz.

Mikroflora w jamie ustnej – mały ekosystem, wielkie znaczenie

Kiedy myślimy o mikroflorze, zwykle mamy na myśli jelita. Tymczasem równie złożony i ważny ekosystem mikroorganizmów funkcjonuje w naszej jamie…
CZYTAJ

Rola roweru i transportu publicznego w dążeniu do neutralności klimatycznej – Światowy Dzień Roweru 2025

Z okazji Światowego Dnia Roweru, obchodzonego 3 czerwca, warto przypomnieć o licznych korzyściach płynących z jazdy na rowerze. Raport Europejskiej…
CZYTAJ

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę mikrobioty jelitowej w utrzymaniu zdrowia człowieka. Ten złożony…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego, czy są to poszerzone, sine żyły na nogach,…
CZYTAJ

Moda czy zdrowie? Jak mądrze wybielać zęby i dbać o piękny uśmiech w sezonie weselno-komunijnym i nie tylko

Śnieżnobiały uśmiech staje się modny i szczególnie pożądany w okresie ślubno-komunijnym. Coraz więcej osób, przygotowując się do ważnych uroczystości, uwzględnia…
CZYTAJ

Wiosenny niezbędnik na piknik i grilla

Wiosna i lato to czas, gdy gotowanie przenosi się na świeże powietrze. Grill w ogrodzie, piknik w parku, a może…
CZYTAJ

Wiosenny grill bez stresu – wszystko gotowe, zanim przyjdą goście

Są takie dni, kiedy wszystko toczy się we własnym tempie. Stół ustawiony gdzieś w ogrodzie, w powietrzu unosi się zapach…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy LUX MED, przypomina o roli tego niewielkiego, ale…
CZYTAJ

Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej 2025: Harmonia z naturą i zrównoważony rozwój

22 maja obchodzimy Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej, ustanowiony przez Zgromadzenie Ogólne ONZ w 2000 roku, aby upamiętnić przyjęcie Konwencji o…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto przypomnieć, jak poważne konsekwencje dla zdrowia niesie nadmierna…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co otwiera drzwi dla chorób autoimmunologicznych, alergii, przewlekłych zapaleń,…
CZYTAJ

Ciche zagrożenie, które można opanować. 17 maja obchodzimy Światowy Dzień Nadciśnienia Tętniczego

Nadciśnienie tętnicze nazywane jest „cichym zabójcą” - przez długie lata może bowiem nie dawać objawów, a nieleczone prowadzi do poważnych…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego,…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co…
CZYTAJ