Rozgrzewające zupy z dodatkiem boczku – Krem z kukurydzy z chrupkim boczkiem i pietruszką
Kiedy temperatura spada, najlepiej przygotować gęste i pożywne zupy-kremy. Są świetną propozycją na zimne, jesienne dni: rozgrzewają i sycą. Te na bazie warzyw zawierają sporo witamin, które wzmacniają odporność organizmu. Sprawdź jak je przygotować, aby zastępowały drugie danie i były pełnowartościowym posiłkiem. Polecamy 3 przepisy na sycące zupy. Wypróbuj je!
Polacy to zdecydowanie amatorzy zup – podobno statystyczny mieszkaniec zjada ich rocznie aż 100 litrów. Nic dziwnego: nie dość, że są smaczne, to korzystnie wpływają na pracę układu trawiennego i zapewniają uczucie sytości.
– Smaczne, pożywne zupy, to jeden z najprostszych sposobów na rozgrzanie organizmu w chłodne dni. Ich przygotowanie nie zabiera zbyt wiele czasu ani dużej ilości wyszukanych składników. Aby podkreślić smak zupy i zwiększyć jej kaloryczność, warto dodać do nich boczku (np. z linii Kurpiowskie Specjały lub w plastrach ZM Pekpol). Może być w formie podsmażonych, aromatycznych plasterków, które udekorują talerz. Pamiętajmy, aby zwrócić uwagę na jakość wędliny – najlepiej wybrać taką od zaufanego producenta – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.
Rozgrzewające zupy z dodatkiem boczku – Krem z kukurydzy z chrupkim boczkiem i pietruszką
Składniki:
• 200 g boczku w plastrach ZM Pekpol
• 2 pory
• 1 łyżka masła
• 6 kolb kukurydzy
• 2 litry rosołu
• 3 łyżki kwaśniej śmietany
• 1 łyżka soku cytryny
• sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Boczek podsmażamy na suchej patelni na chrupko z obu stron, przekładamy do odsączenia na papierowy ręcznik. Pora kroimy w plasterki, wrzucamy na patelnię po boczku, dodajemy łyżkę masła i podsmażamy. Z oczyszczonych kolb kukurydzy odkrawamy ziarna i przekładamy do garnka.
Na patelnię z porem wlewamy trochę rosołu, mieszamy i przekładamy do garnka. Dolewamy resztę rosoły i gotujemy całość 20 minut.
Zupę miksujemy, dodajemy śmietanę i mieszamy. Dodajemy sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z pokruszonym boczkiem i świeżą natką pietruszki.