Jesień na talerzu pod znakiem dyni, rzepy i fenkułu



Jesień to taka pora roku, gdy każdy odczuwa spadek energii – i to często już na samym początku dnia. Ale jest to też idealny czas, by czerpać do woli z pysznych, naturalnych produktach będących jej nieprzebranym źródłem. Te w połączeniu ze smacznym pieczywem szybko rozgrzeją nawet najbardziej zziębnięty jesienną aurą organizm.

Podstawą każdej kanapki czy tosta jest chleb. Ale czym byłoby dobre pieczywo bez pysznych i wartościowych dodatków? To właśnie w połączeniu ze smacznymi sezonowymi produktami, jakie na nim kładziemy, zyskuje ono na smaku. Z czym więc je łączyć, by zjeść codziennie smaczne i zdrowe śniadanie oraz mające dobroczynny wpływ na naszą urodę?

Jesienne kanapki

Fenkuł, znany bardziej jako koper włoski, dla wielu brzmi dość egzotycznie. Nic więc dziwnego, że ogromna rzesza ludzi nie wie, jakim źródłem ważnych składników odżywczych jest właśnie to warzywo. Po pierwsze, jest bogaty w witaminę C, która w okresie jesiennym rewelacyjnie wspiera pracę układu odpornościowego i hamuje rozwój wolnych rodników, potas – m.in. obniżający ciśnienie krwi, witaminę B1 i błonnik – odpowiedzialny za obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Po drugie, można go jeść na surowo, świetnie więc nada się do przygotowania z jego udziałem kanapek czy tostów. – Fenkuł w połączeniu z łososiem i pomarańczą na toście to idealny wybór dla fanów opiekanego pieczywa – mówi Wiktor Kowalski, ekspert z Dan Cake Polonia.

– Taka grzanka idealnie smakować będzie na Chlebie tostowym pełnoziarnistym naszej firmy. Jest on przygotowany bez użycia konserwantów i na naturalnym zakwasie chlebowym, dlatego bardzo dobrze sprawdzi się jako uzupełnienie zdrowej i pożywnej śniadaniowej diety.

jesienne warzywa owoce

Ciepłe kolory na talerzu

Jesienią trzeba się rozgrzać. Dlatego poranny śniadaniowy talerz powinien obfitować w produkty, które będą nie tylko źródłem wartościowych składników odżywczych, ale też samym swoim wyglądem ocieplą jesienną aurę. Jednym z takich produktów jest dynia. Znana powszechnie jako główny składnik pysznych zup krem bardzo dobrze sprawdzi się też jako dodatek do kanapek.

Sama w sobie dynia ma wszechstronne działanie. Jest niskokaloryczna i jednocześnie bogata w witaminy: B, PP i A – zbawienną dla zdrowej i promiennej cery, oraz w minerały: fosfor, potas i wapń. – Jeśli mamy więcej czasu, warto poeksperymentować z tym warzywem. Możemy np. podpiec wydrążony wcześniej i doprawiony ulubionymi przyprawami miąższ, który położony na ciepłej jeszcze grzance rozgrzeje z samego rana. Zawsze i wszędzie sprawdzi się też prosta pasta z dyni, papryki i czosnku na kromce np. chleba Punpernikiel marki Haverland. Jest z pewnością mniej kaloryczna niż masło, dlatego szczególnie polecana jest osobom z problemami z krążeniem –mówi Wiktor Kowalski z Dan Cake Polonia.



Zdrów (i smaczny) jak rzepa

Czy mówiąc o zdrowej kanapce, komukolwiek nasuwa się na myśl rzepa? Jeśli nie, to koniecznie trzeba to zmienić. To intensywne w smaku warzywo ma bardzo wszechstronne zastosowanie: można z niego zrobić surówki, sałatki, ale też podawać duszone czy w formie dodatku do kanapek.

Warto po nią sięgnąć w przypadku częstych problemów z infekcjami, ponieważ działa antybakteryjnie, a także odkażająco i pobudzająco na pracę wątroby. Co najważniejsze, rzepa jest niskokaloryczna i zawiera dużo witamin, takich jak C, B1 i B2, PP, oraz potasu, żelaza, wapnia czy magnezu. Ma też bardzo dobry wpływ na przetłuszczające się włosy i cerę, ponieważ ma działanie przeciwłojotokowe.

Warto więc wprowadzić ją do codziennego menu, ponieważ jedzona regularnie bardzo dobrze wpływa na pracę całego organizmu. – I na dodatek jest łatwa w przygotowaniu. Sprawdza się nie tylko jako np. sałatka z orzechami, rodzynkami i jogurtem naturalnym, ale też dodatek do kanapek. Starty korzeń rzepy na pierwszy rzut oka świetnie imituje twarożek. A w połączeniu z ciemnym Chlebem żytnim Haverland od firmy Dan Cake i sałatą będzie źródłem nie tylko niezbędnych witamin, ale też pożywnej energii – mówi Wiktor Kowalski z Dan Cake Polonia.

Dynia, koper włoski i czarna rzepa to typowo jesienne warzywa, które rewelacyjnie sprawdzą się w śniadaniowym menu na jesień. Jako dodatek do kanapek czy główny składnik sałatek z dodatkiem dobrego pieczywa będą źródłem wartościowych składników odżywczych i z pewnością przysłużą się naszej urodzie.

Domowy kisiel żurawinowy z malinami

Domowy kisiel w najlepszym wydaniu — kwaśna żurawina i słodkie maliny tworzą duet, który idealnie rozgrzewa w chłodne dni. Ten…
CZYTAJ

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez wszystkie przypadki. To dobry znak, przede wszystkim dla…
CZYTAJ

SAD – choroba afektywna sezonowa (Seasonal Affective Disorder), czyli sezonowy spadek nastroju. Na czym polega i jak sobie z nim radzić?

Jesień i zima to dla wielu z nas trudniejszy czas. Krótszy dzień, mniejsza ilość światła słonecznego i zaburzony rytm dobowy…
CZYTAJ

Jak era cyfrowa wpływa na wzrok? Jak rozwijają się choroby oczu? Profilaktyka i leczenie chorób oczu z okazji Światowego Dnia Wzroku

Współczesny człowiek spędza średnio kilka godzin dziennie przed ekranami urządzeń elektronicznych, co prowadzi do nadmiernego obciążenia narządu wzroku, zaburzeń akomodacji…
CZYTAJ

Odnowiona linia produktów do pielęgnacji skóry ageLOC Tru Face od marki Nu Skin

Linia kosmetyków do pielęgnacji uwzględniająca holistyczne podejście do procesu starzenia, zaprojektowana specjalnie w celu zwalczania widocznych oznak starzenia się skóry.…
CZYTAJ

„I żyli długo… Ale czy szczęśliwie?” Stowarzyszenie mali bracia Ubogich rusza z akcją promującą Program „Obecność”

Czy bohaterowie ulubionych baśni z dzieciństwa naprawdę żyli długo i szczęśliwie? To pytanie stało się inspiracją dla najnowszej akcji Stowarzyszenia…
CZYTAJ

Trening mózgu, a nie tylko ciała. Dlaczego tak trudno nam wytrwać w aktywności fizycznej?

„Od jutra zacznę biegać”. „Od poniedziałku siłownia”. „Od nowego roku zmiana nawyków”. Większość z nas zna te obietnice aż za…
CZYTAJ

Leki w naszych wodach, czyli jak oczyszczalnie radzą sobie z farmaceutykami i jaki jest ich wpływ na środowisko?

15 lat śledzenia leków w środowisku przez ekspertów z IOŚ-PIB: najnowsze fakty Woda jest podstawowym zasobem niezbędnym do życia, a…
CZYTAJ

Światowy Dzień Onkologii – dlaczego tak ważna jest szybka diagnoza, co oznacza kompleksowe leczenie w onkologii i na czym polega szybka terapia onkologiczna

4 października przypada Światowy Dzień Onkologii, który przypomina o znaczeniu wczesnej diagnostyki, niezwykle istotnej w skutecznym leczeniu nowotworów. Nowotwory złośliwe…
CZYTAJ

Startuje 14.edycji kampanii Dotykam=Wygrywam ze znanymi ambasadorkami

ReCYCling, BIUSTOpogadanka, BIUSTOapka, BIUSTObus – te fantastyczne zwroty stworzyła kobieta z miłości do kobiet. 1 dnia października, miesiąca świadomości raka…
CZYTAJ

Zdrowie Polaków w czterech perspektywach Chirurg onkolog, dietetyk kliniczny, psychoonkolog i fizjoterapeuta prognozują zmiany w opiece nad pacjentami w ciągu najbliższych 10 lat

Możliwe, że za dziesięć lat częściej będziemy spotykać się w szpitalnych poczekalniach niż w centrach handlowych. Polskie społeczeństwo starzeje się,…
CZYTAJ

Chrapanie i bezdech senny. Kiedy warto zgłosić się do specjalisty?

Głośne chrapanie, poranne zmęczenie, kłopoty z koncentracją – to mogą być objawy obturacyjnego bezdechu sennego (OBS). Choć często te sygnały…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez…
CZYTAJ

SAD – choroba afektywna sezonowa (Seasonal Affective Disorder), czyli sezonowy spadek nastroju. Na czym polega i jak sobie z nim radzić?

Jesień i zima to dla wielu z nas trudniejszy czas. Krótszy dzień,…
CZYTAJ

Jak era cyfrowa wpływa na wzrok? Jak rozwijają się choroby oczu? Profilaktyka i leczenie chorób oczu z okazji Światowego Dnia Wzroku

Współczesny człowiek spędza średnio kilka godzin dziennie przed ekranami urządzeń elektronicznych, co…
CZYTAJ

Trening mózgu, a nie tylko ciała. Dlaczego tak trudno nam wytrwać w aktywności fizycznej?

„Od jutra zacznę biegać”. „Od poniedziałku siłownia”. „Od nowego roku zmiana nawyków”.…
CZYTAJ

Światowy Dzień Onkologii – dlaczego tak ważna jest szybka diagnoza, co oznacza kompleksowe leczenie w onkologii i na czym polega szybka terapia onkologiczna

4 października przypada Światowy Dzień Onkologii, który przypomina o znaczeniu wczesnej diagnostyki,…
CZYTAJ