Mocno rozgrzewające dania z ryżem, czyli jakie potrawy przyrządzać w chłodne dni?



Okres jesienno-zimowy to czas, w którym warto zadbać o siebie na różne sposoby. W tym czasie powinniśmy szczególnie zwracać uwagę na naszą odporność oraz na to, co jemy. A na chłodne dni najlepiej sprawdzają się pyszne dania z ryżem w roli głównej, które porządnie rozgrzeją nasz organizm od środka i zapewnią lepsze samopoczucie. Takie potrawy znajdziemy w azjatyckiej i oczywiście meksykańskiej kuchni. Co przygotować na obiad, kiedy temperatura za oknem robi się coraz niższa?

Podstawą w doborze składników do naszych rozgrzewających potraw powinny być przyprawy takie jak kurkuma, imbir, chili czy czosnek. Z takich przypraw korzysta przede wszystkim kuchnia indyjska, meksykańska i chińska, tajska czy indonezyjska. Dania właśnie z tych stron świata idealnie nadają na zimne i jesienne dni, dodając nam energii do działania.

Aromatyczna kuchnia indyjska

W Indiach zdecydowanie górują potrawy curry. Ten żółty proszek tradycyjnie zawiera w sobie kurkumę, imbir, pieprz, sproszkowaną kolendrę, kmin rzymski, chili, anyż, kozieradkę i gorczycę białą. Z tej niezwykle bogatej mieszanki przygotowuje się pastę czerwoną – najostrzejszą, zawierającą największą ilość papryczki chili, zieloną, nieco łagodniejszą i żółtą – w smaku najdelikatniejszą.

Z past curry przygotujemy mocno pikantnego kurczaka jalfrezi w sosie pomidorowym z dodatkiem zielonych papryczek chili w towarzystwie delikatnie orzechowego ryżu basmati. Nieco inną przyprawą, także szeroko wykorzystywaną w daniach indyjskich, jest garam masala. To rodzaj łagodnej, słodkiej mieszanki przypraw, w której skład wchodzi między innymi kardamon, goździki, liść laurowy, gałka muszkatołowa czy cynamon. Z dodatkiem garam masala przyrządzimy także mocno pomidorowe i rozgrzewające danie tikka masala, serwowane ze śnieżnobiałym ryżem.

Pikantna kuchnia meksykańska

Podstawą kuchni meksykańskiej są oczywiście czerwone papryczki chili, ale też kukurydza i strączki – głównie fasola czerwona i biała. Intensywna, bogata w różne smaki i zazwyczaj mocno pikantna kuchnia prosto z Meksyku to prosta droga do jesiennego rozgrzania organizmu. Na pierwszy ogień może iść klasyczne jednogarnkowe danie: chili con carne. Przyrządzone z mięsa mielonego, cebuli, fasoli czerwonej, kukurydzy i drobno pokrojonych pomidorów jest idealnym przepisem na późny obiad po pracy lub uczelni.

Podawany z ugotowanym na sypko ryżem białym marki nasyci na długo. Innym, również mocno sycącym gorącym daniem kuchni tex-mex jest burrito. Mięso mielone z klasycznymi dodatkami: ryżem oraz fasolą w gęstym sobie pomidorowym, zawijane jest w pszenne placki tortilli lub do tacos.






Orientalna kuchnia Dalekiego Wschodu

Bogactwo smaków i umiejętne łączenie składników w całość – te dwa wyróżniki idealnie odzwierciedlają kuchnię krajów Dalekiego Wschodu. To przede wszystkim kuchnia chińska, tajska, japońska, koreańska i indonezyjska. Dostaniemy tutaj mocno wyraziste dania, z przeważającymi nutami egzotyki w postaci imbiru, trawy cytrynowej i sosów: sojowego, ostrygowego i z tamaryndowca.

Dużą ilość smaków i aromatów kuchni Dalekiego Wschodu najlepiej oddaje indonezyjski wołowy rendang w paście z mleczka kokosowego z kolendrą, trawą cytrynową, limonką kaffir i wieloma innymi aromatami, podawanymi z ryżem jaśminowym o kwiatowo-orzechowym aromacie. Konkurencją dla rendangu może być kurczak po seczuańsku z papryczkami chili i nutą imbiru, podawanym z ryżem biały.

– Jesienne potrawy muszą zawierać mnóstwo witamin wzmacniających nasze zdrowie. Dobrym pomysłem jest zastosowanie rozgrzewających organizm przypraw jak kurkuma, chili, imbir czy pieprz, aby nie tylko podkreślić smak potraw, ale też nadać im więcej wartości odżywczych. Uzupełnieniem rozgrzewających dań powinny być różne rodzaje ryżu, przede wszystkim jaśminowy i basmati, charakteryzujące się niezwykłym aromatem i ciekawym smakiem, idealnie komponującymi się z daniami orientalnymi – mówi Lucyna Wysocka, ekspert marki Britta

W listopadowej diecie najważniejsze są składniki – świeże, posiadające wiele właściwości odżywczych oraz przyprawy, dające niezwykłego aromatu. Odpowiednio przygotowanymi daniami możemy nie tylko zapewnić sobie sytość, ale też możemy liczyć na porządne rozgrzanie i zachwyt rodziny lub gości.

Odpad czy surowiec, czyli drugie życie opakowań

Gdy rośnie presja społeczna i regulacyjna, firmy muszą spojrzeć na opakowania zupełnie inaczej. To, co jeszcze niedawno trafiało na wysypiska,…
CZYTAJ

Światowe Dni Świadomości Niewydolności Serca: jakich objawów nie wolno ignorować?

5-11 maja obchodzone są Światowe Dni Świadomości Niewydolności Serca. Tegoroczna edycja odbywa się pod mottem „Niewydolność serca nas nie zatrzymuje”.…
CZYTAJ

0,3–4% przypadków boreliozy kończy się powikłaniami sercowymi – zagrożenie, o którym mało się mówi

Wycieczki na łono natury to dla wielu obowiązkowy punkt majówki. Warto jednak pamiętać, że wśród przyrody czają się niewidoczne gołym…
CZYTAJ

Jak radzić sobie ze stresem maturalnym? 4 skuteczne porady psychologa

Lęk, który towarzyszy wielu maturzystom przed egzaminami, jest czymś naturalnym, ale może również paraliżować i utrudniać koncentrację. Jak zauważa Ewa…
CZYTAJ

Odkryj nowe sosy na grilla – tak pyszne, że HELL, MANN!

Rozgrzej grilla i przygotuj się na smak tak pyszny, że HELL, MANN! Wystarczy sięgnąć po sosy i majonezy Hellmann’s, by…
CZYTAJ

Grill bez mięsa? Dietetyk zdradza, co warto wrzucić na ruszt

Sezon grillowy tuż za rogiem, coraz więcej osób szuka alternatywy dla tradycyjnych dań mięsnych. Czy grill bez mięsa może być…
CZYTAJ

Czego żałujemy przed śmiercią?

Ponad 30% badanych chciałoby, aby ich ostatni list trafił do partnera lub współmałżonka. Jako społeczeństwo unikamy rozmów o śmierci, budzi…
CZYTAJ

Zespół jelita drażliwego – rosnący problem zdrowotny. Czy przeszczep mikrobioty jelitowej może zmienić życie pacjentów?

Ostatnia dekada przyniosła przełomowe odkrycia dotyczące mikrobioty jelitowej, które zmieniają podejście do leczenia zespołu jelita drażliwego (IBS). Szacuje się, że…
CZYTAJ

Jak zadbać o jelita po Świętach Wielkanocnych?

Wielkanoc dobiegła końca, a wraz z nią czas intensywnego biesiadowania przy suto zastawionych stołach. Wiele osób zastanawia się, jak teraz…
CZYTAJ

Szybki detoks po świętach? Dietetyczka ostrzega przed niebezpiecznymi środkami przeczyszczającymi

Po świątecznym przejedzeniu wiele osób sięga po herbatki i tabletki przeczyszczające, licząc na szybki detoks. Jednak Ania Janiszewska-Janowicz, dietetyczka Grupy…
CZYTAJ

Aktywność po posiłku – kardiologiczne argumenty za świątecznym spacerem

Wielkanocny czas, choć pełen radości i kulinarnych tradycji, może nieść także wyzwania zdrowotne. To właśnie w tym okresie kardiolodzy obserwują…
CZYTAJ

Choroba wieńcowa – jak ją rozpoznać i kiedy zgłosić się do lekarza?

Choroby serca i układu krążenia od lat pozostają jednym z najpoważniejszych wyzwań zdrowotnych naszych czasów. Mimo postępu medycyny, wciąż zbyt…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Światowe Dni Świadomości Niewydolności Serca: jakich objawów nie wolno ignorować?

5-11 maja obchodzone są Światowe Dni Świadomości Niewydolności Serca. Tegoroczna edycja odbywa…
CZYTAJ

0,3–4% przypadków boreliozy kończy się powikłaniami sercowymi – zagrożenie, o którym mało się mówi

Wycieczki na łono natury to dla wielu obowiązkowy punkt majówki. Warto jednak…
CZYTAJ

Jak radzić sobie ze stresem maturalnym? 4 skuteczne porady psychologa

Lęk, który towarzyszy wielu maturzystom przed egzaminami, jest czymś naturalnym, ale może…
CZYTAJ

Zespół jelita drażliwego – rosnący problem zdrowotny. Czy przeszczep mikrobioty jelitowej może zmienić życie pacjentów?

Ostatnia dekada przyniosła przełomowe odkrycia dotyczące mikrobioty jelitowej, które zmieniają podejście do…
CZYTAJ

Jak zadbać o jelita po Świętach Wielkanocnych?

Wielkanoc dobiegła końca, a wraz z nią czas intensywnego biesiadowania przy suto…
CZYTAJ